Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
05-01-2014, 20:37:36

przypomnienie:
ABC- SZYI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu , prasowaniu , jazda rowerem, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6.Ogladanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7.Zwalczaj nadwagę !
8.Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9.Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10.Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11.Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12.Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikać przeciągów.
14.Nie przeciążać organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15.Nie krzyżuj nóg.
16.Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17.Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
SŁUCHAJ WŁASNEGO CIAŁA I LEKARZA>>>OSTROŻNIE!!!!!!
Wtajemniczona
06-01-2014, 08:24:08

do abc szyjkowego dodałabym uważanie u fryzjera na fotel do mycia głowy, mnie mój dr powiedział, żeby nie przechylać głowy do tylu na siłe i żeby fryzjer przypadkiem nie przechylił naszej głowy, bo może wyrwać śruby, finał tego jest taki że od operacji głowy u fryzjera nie myłam, idę ze świeżo umytymi włosami i najwyzej mi spryskuje jak siedzę, a w domu myje pod prysznicem
natomiast jeśli chodzi o pkt.17 - mikrowstrząsy to mój dr powiedział żę mikser czy młynek można obsługiwać, wkońcu robi się to czasami i przez kilka minut, a w normalnej komunikacji są większe wstrząsy, nawet w trakcie chodzenia, więc żeby nie dać się zwariować
a co do cięzaró to u mnie tylko 2 kg w sumie rozłożone na dwie ręce

pisałąm wam że robiłam rtg (C i TH) i pani robiąca kazała mi głowe odgiąć do tyłu, mówie ze nie mogę więcej, a ona z krzykiem - to jak ja mam zrobić to zdj, potem się darła żebym stała prosto, mówie już stoje prosto, a ona widze ze krzywo, mówie bo mam krzywy kręgosłup, a potem kazałą mi wziąć dwie 5 l banki z wodą zeby wyprostować ramiona, mówie nie wezme bo mi nie wolno, pani strzeliła mega focha, ze nic z tych zdj nie będzie bo ona nie moze prawidłowo wykonać, stoje krzywo bez obciążenia, zapytałam jej czy garbatemu też każe się wyprostować? mówi jak ja zrobie te zdjęcia, więc jej odpowiedziałam - cudem może
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkująca
06-01-2014, 12:44:52

Hej, super wypowiedź " tu mnie taka myśl nachodzi,żyć z bólem ale robić to co się kocha,czy żyć bez bólu i obserwować życie z boku?Takie na razie szargają mą głową myśli,rozterki.."
Ja też mam takie rozterki tylko już za późno na nie, bo już jestem po. Tak naprawdę to się zastanawiam co bym wolała wiedząc to co teraz po operacji. Basiu trzymaj tak dalej rehabilitacja, rehabilitacja i tak można do końca teraz to wiem, szkoda, że nie byłam bardziej cierpliwa. Prochy tak jak brałam tak biorę, w nocy boli jak bolało z tym, że ten ból jest trochę inny i co innego boli.
Ale cóż czytam teraz bardzo uważnie rady i porady "szyjek" i myślę sobie,że ja też tak po 6 miesiącach będę się śmiała z dzisiejszych swoich rozterek.
Pozdrawiam pozytywnie
Basia
Wtajemniczona
06-01-2014, 15:56:59

barabara,
myślę,że za 6 miesięcy tez będziemy brykac niczym Tygryski z Kubusia Puchatka :) ja w to głęboko wierzę. mamy tylko chwilową niedyspozycję, która szybko się wyleczy. nie inaczej. pozytywne myślenie to połowa sukcesu. ważne, że uciśniete struktury zostały odbarczone i choroba nie postępuje na tym poziomie. usłyszałam ostatnio od fizjo takie określenie "samoleczenie organizmu". więc czekam cierpliwie i wierzę głęboko w to, że mój organizm jest mądry i silny i sam wyleczy objawy, które powracają. ja mam mu tylko stworzyć do tego warunki i nie przeszkadzać.
tak sobie teraz wymyśliłam :):):)
Dino,
tych skarbów w ziemi możesz szukac w odpowiedniej pozycji ;) ale te tony, które przerzucasz, to już lekkie przegięcie ;(
pozdrawiam z Dolnego Śląska. u nas wiosna...
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
gość
06-01-2014, 16:17:09

Wiem muszę znaleźć coś lżejszego za kółkiem,taka jest praca w spożywce ,wszystko ładnie w sklepie wygląda na półce,ale ktoś to musi przywieźć a ktoś inny wyłożyć.
Znam kilka dziewczyn co ze łzami w oczach mimo dyskopatii nadal to robią.Co do poszukiwań to dopasowałem detektor aby chodzić w pozycji wyprostowanej jak na mierze fanta to na kolana i dopiero kopie,oby kolana nie załatwić Ostatnie zastrzyki miałem przed bożym narodzeniem,zauważyłem że ostatnio w nocy praktycznie nic nie boli ,tylko jak w stanę i coś się zacznie robić no to zaczyna łopatka boleć a później tego czego najbardziej nie lubię to rwanie ręki do łokcia.
Co wam mogę doradzić to jeśli mieliście uszkodzenie nerwów ucisk to nawet będą dolegliwości kilka lat.
Ja miałem dwie operacje ręki w ciągu 12 godzin,po upadku z wysokości dwóch pięter,moja lewa dłoń,praktycznie była wyrwana,rękę poskładali ale tak że nerw z cisnęli i za 12 godzin z znowu rozbebeszanie.
Ponad trzy lata ręka była nie sprawna,Działy się z nią cuda.Ucisk był tylko kilka godzin,a co się dzieje w przypadku dyskopatii ucisku przez kilka lat na nerwy
Pozdrawiam serdecznie zdam relacje po wizycie u rehabilitanta
Wtajemniczona
06-01-2014, 16:20:15

więc czekamy na wieści.
Dino, ja idę jutro do p. A. rano. po południu wizyta u operatora.
ucisk na korzenie miałam prawie 5 lat. może się jeszcze regenerują. moja siła woli je wyleczy :)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Forumowiczka
06-01-2014, 19:12:47

szyjka74 2014-01-06 16:56:59
usłyszałam ostatnio od fizjo takie określenie "samoleczenie organizmu". więc czekam cierpliwie i wierzę głęboko w to, że mój organizm jest mądry i silny i sam wyleczy objawy, które powracają. ja mam mu tylko stworzyć do tego warunki i nie przeszkadzać.
Coś w tym jest! I powiem więcej - pozytywnym nastawieniem i przykładem możemy mieć wpływ na uruchomienie tego procesu u innych :)
Wklejam, żeby się nie zagubiło - spotkanie w Warszawie 8 marca 2014
1.Spinka - Ożarów Mazowiecki / Warszawa
2.Ada - Wyszków
3.Dorotka - Ostrołęka
4.Bogna - Grabina/Warszawa
5.Basiax - Warszawa
6.Ilka- Mława
7.Zosia - Warszawa
8. Grazik-Legionowo
9. Niematahari - Ostrów Wielkopolski
10. Ania - Siedlce
11. stokrotka - Puławy
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Wtajemniczona
06-01-2014, 19:20:50

Wklejam, żeby się nie zagubiło - spotkanie w Warszawie 8 marca 2014
1.Spinka - Ożarów Mazowiecki / Warszawa
2.Ada - Wyszków
3.Dorotka - Ostrołęka
4.Bogna - Grabina/Warszawa
5.Basiax - Warszawa
6.Ilka- Mława
7.Zosia - Warszawa
8. Grazik-Legionowo
9. Niematahari - Ostrów Wielkopolski
10. Ania - Siedlce
11. stokrotka - Puławy12. szyjka74 - Legnica
pozwoliłam sobie Spineczko dopisać siebie :) ale wyprawa się szykuje!
Wtajemniczona
06-01-2014, 19:36:24

coś pochrzaniłam. dopisuję siebie. szykuje się wyprawa do Polski Centralnej :)
szyjka74 - Legnica
Początkująca
06-01-2014, 19:42:40

Dobry wieczór :)
Szyjka74 - zatrybiłam dopiero teraz, mieszkasz w Legnicy. ja często bywam w Legnicy. Mam spotkania biznesowe w Książęcym :) ostatnio byłam 10-12 grudzień 2013. W styczniu również będę, jutro się dowiem kiedy :)
Pozdrawiam serdecznie i dobrej nocy dla Was.
Bogna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: