Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
28-07-2010, 07:42:17

Zosiu,
dzięki za odpowiedź. W sumie informacja o ruchomości brzmi pozytywnie. Jesli dobrze wyczytałam, to miałaś 2 operacje. a skoro 3 poziomy, to znaczy, że podczas jednej miałaś usztywniany jeden poziom, a podczas kolejnej dwa poziomy (albo na odwrót)? Jakie implanty masz zastosowane?
Jestem również ciekawa, czy przed operacją lekarza interesował stan kości (potwierdzony np. densytometrią)? Wyczytałam w wielu źródłach,że przy osteoperozie nie stosuje się metalowych implantów ruchomych. Jeden z lekarzy powiedział mi, że to prawda, a drugi, że to bez znaczenia. Moja densytometria nie wykazała osteoporozy, ale wynik jest jednak obniżony (osteopenia). no i stąd moje wątpliowosci.
Mewa
gość
28-07-2010, 07:42:22

Zosiu,
dzięki za odpowiedź. W sumie informacja o ruchomości brzmi pozytywnie. Jesli dobrze wyczytałam, to miałaś 2 operacje. a skoro 3 poziomy, to znaczy, że podczas jednej miałaś usztywniany jeden poziom, a podczas kolejnej dwa poziomy (albo na odwrót)? Jakie implanty masz zastosowane?
Jestem również ciekawa, czy przed operacją lekarza interesował stan kości (potwierdzony np. densytometrią)? Wyczytałam w wielu źródłach,że przy osteoperozie nie stosuje się metalowych implantów ruchomych. Jeden z lekarzy powiedział mi, że to prawda, a drugi, że to bez znaczenia. Moja densytometria nie wykazała osteoporozy, ale wynik jest jednak obniżony (osteopenia). no i stąd moje wątpliwosci.
Mewa
Forumowiczka
28-07-2010, 19:10:41

Moi drodzy, polecam lekturę artykułu o sytuacji osoby niepełnosprawnej zwolnionej z pracy:
http://wyborcza.pl/1,75478,8184869,Polska_nie_dla_kazdego.html

Choć jesteśmy tu chyba wszyscy mniej niepełnosprawni od tej kobiety, problem zwolnienia z pracy po długiej nieobecności dotyczy jak sądzę nie tylko mnie.
Zadałam sobie trud i przejrzałam tekst Konwencji Praw Osób Niepełnosprawnych, której nasze kochane państwo nie ratyfikowało.
Oto niewielki fragment dotyczący pracy i zatrudnienia:
1. Państwa-Strony uznają prawo osób niepełnosprawnych do pracy, na równych zasadach z innymi obywatelami, w tym prawo do utrzymywania
się z pracy wybranej przez siebie i akceptowanej na rynku pracy i w środowisku pracy, o charakterze otwartym, niewykluczającym i dostępnym dla osób niepełnosprawnych. Państwa-Strony będą chronić
i promować realizowanie prawa do pracy, w tym również przez osoby, które stały się niepełnosprawne w czasie zatrudnienia, podejmując odpowiednie kroki, w tym legislacyjne, aby między innymi:
(...)
(e) Promować szanse zatrudnienia oraz awansu zawodowego osób niepełnosprawnych na rynku pracy, jak również oferować pomoc w znalezieniu, zdobyciu, utrzymaniu i powrotu do zatrudnienia;

"Jak pięknie by mogło być..."
Ha, Ha, Ha ...

Dla zaintereswanych tu jest całość:
http://www.unic.un.org.pl/dokumenty/Konwencja_Praw_Osob_Niepelnosprawnych.pdf
gość
28-07-2010, 20:33:51

Witajcie właśnie przeczytałem co napisała Spinka to oburzające a jednocześnie nasuwa się taka myśl to nasze państwo jest nie pełnosprawne i tu odważę się powiedzieć intelektualnie . naszym szanownym posłom i ugrupowaniom chodzi tylko o ich własny tyłek a społeczeństwo jest dobre aby nim manipulować i szukać poklasku w przepychankach a zwłaszcza po katastrofie rzeczy potrzebne są zamiatane pod dywanik . No dosyć tej dyskusji z mojej strony bo znając mój cięty język mógł bym się co niektórym narazić .

Mam już potwierdzenie że 4 sierpnia mam się stawić w klinice i proszę byście trzymali za mnie kciuki co prawda jest to forum szyjkowe a ja będę miał operowany odcinek L-Sale od mojej szyjki zaczęli operacje na szyjce 4 a na lędźwiowym mam nadzieje że raz i koniec

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
gość
29-07-2010, 06:20:44

Zosiu i reszta Szyjek!
Moim pytaniom nie ma końca! Starczy Wam cierpliwości?

Jak jest z wykonywaniem rezonansów po przebytej operacji? Jeden z lekarzy powiedział mi, że metal z implantu daje zakłócenia obrazu, w związku z czym nawet nie można już potem bedzie ocenić stanu rdzenia na operowanym poziomie.
Faktycznie jest tak, że przed badaniem zgłasza się wszelkie przeciwwskazania. Wiem, że elementy metalowe w ciele są jedym z nich. Jednak rozumiem, że w takim przypadku jak wyżej badanie jest jednak wykonywane?

Jakie są Wasze doświadczenia? Są problemy z opisem i interepretacją badania z powodu oddziaływania implantów metalowych na pole magnetyczne?
Mewa
gość
29-07-2010, 07:39:18

Witaj Mewa jeśli chodzi o rezonans magnetyczny to jak wiesz jest obraz trójwymiarowy są problemy z jego odczytem gdy fale magnetyczne trafiają na implant lecz w poprzecznym sygnale tego już nie widać a rdzeń kręgowy jest możliwy do oceny lecz wszystko zależy od osoby opisującej i jego doświadczenia jak już pisałem jestem po czterech operacjach odcinka szyjnego i jak do tej pory jeden raz zdarzyło się że opis rezonansu jest mylnie zinterpretowany a oto jego opis skrótowo
Na poziomie C-4 /C-5 centralne wypuklenie krążka m-k ogranicza rezerwę płynową rdzenia
Jak widzisz nie może być tam uwypuklenia gdyż na tym poziomie nie mam już krążka między kręgowego bo jest tam implant myślę że nie masz się czym przejmować bo wprawne oko neurochirurga dojrzy każdy możliwy szczegół Pozdrawiam Janusz
gość
29-07-2010, 07:52:58

Janusz, dziękuję.
Czy mogę spytać, jakie masz implanty? Mnie jeden lekarz proponuje implant metalowy-ruchomy Prodisc C. Drugi lekarz proponuje implant plastikowy sztywny Cervios lub Cornerstone.
Mewa
gość
29-07-2010, 08:06:09

Mewa jeśli chodzi o moje implanty to nazwy ich nie znam jedynie w wypisie szpitalnym mam napisane że są one tytanowo węglowe Firmy Biomet . z tego co wiem to implant ruchomy jest tylko przez parę lat a potem i tak staje się sztywny lecz wybór jest Twój Pozdrawiam
gość
29-07-2010, 08:50:05

Janusz z tego co przeczytałam wynika że jesteś po 4 operacjach na odcinku szyjnym a teraz przed Tobą odcinek lędzwiowy Czy mógłbyś mi napisać czy problemy z odcinkiem L pojawiły sie po operacjach szyjnych czy były one też wcześniej Pytam o to gdyż sama jestem po 2 oper szyjnego odcinka a coraz bardziej dokuczają mi tzw bóle krzyza Rtg wykazało dyskopatie L-1 L-2 ,L-4 L-5 oraz zmiany zwyrod w postaci osteofitów na krawędziach trzonow kręgów lędz.Ostre odejście kości krzyżowej Lekarz neurolog zalecił mi rezonans Cudem udało mi się załapać na 13 sierpnia W chwili obecnej cieszę się że zanikły u mnie bóle i drętwienia lewej ręki barku itd,ale coraz bardziej jestem przerażona tym że nie mogę zbyt dużo chodzić stać czy schylić się Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z tym co już przeszłam Ostatnią operację miałam 2 miesiące temu Staram się być jak najwięcej w ruchu a więc nie można powiedzieć że kości mi się '"zastały" Jeśli możesz podziel się swoimi doświadczeniami Pozdrawiam BOGDA
gość
29-07-2010, 09:08:49

Witaj Bogda tak jestem po czterech operacjach kręgosłupa szyjnego wraz z płytą tytanowa przednia ale zapewne czytałaś całe forum więc to już wiesz . Z kręgosłupem lędźwiowym walczę znacznie dłużej jak z szyjnym moje bóle były od wielu lat i jakoś zdążyłem się do nich przyzwyczaić ale doszło do tego że w lewej nodze nie mam czucia do tego stopnia że podczas galwanizacji przy mojej kostce zostały wypalone dwie dziury dopiero smród palącego się mojego ciała zdominował mnie do podjęcia decyzji o operacji L-s . Bogda z tego co czytam na forum i w opracowaniach medycznych to jest tak że kręgosłup to część powiązana i z reguły tak jest jak siada szyja to i odcinek l-s i T-h chyba że te odcinki są mocne mięśniowo lub nastąpił uraz mechaniczny więc można spodziewać się że inne odcinki pozostaną bez zmian . Pozdrawiam Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: