Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
25-07-2010, 15:22:22

A gdzie mialaś operacje i jakie pozostały Ci powikłania??

Pozdrawiam Marysia
Forumowiczka
25-07-2010, 21:16:31

Grażynko, czy to efekt zbyt forsownego usprawniania?
Moje możliwości,, ratunkowe" w postaci pomysłów spadły do zera inaczej sama nie zmagałabym się z przewlekłym bólem i neurologią
Jedyne co przychodzi mi do głowy to jeśli prowadzi Cię ambulatoryjnie specjalista np. neurolog,ortopeda -kontynuować diagnostykę pod ich kierunkiem lub jeśli objawy są bardzo nasilone a masz możliwość udaj się na konsultację do neurochirurga Cię operował.
A czym neurolodzy w oddziale uzasadniali pojawienie się takich objawów skoro twierdzili,że nic złego się nie dzieje?
Może przy braku poprawy trzeba było wykazać nieco więcej determinacji ale to już się nie wróci.
Pozostaje powalczyć ambulatoryjnie co pewnie zajmie sporo czasu albo przy ewentualnym kolejnym ostrzejszym rzucie ponowić próbę szpitalną.
O MRI prywatnym pewnie już sama myślałaś.
Przypuszczam ,że jakieś leczenie zachowawcze(NLPZ,miorelaksanty) było podjęte.
Efekty są takie jak obecnie czyli niewielkie a upływ czasu i Twój wypoczynkowy tryb życia Grażynko też nie pomaga.
Jeśli według Twojej oceny nie da się zwalić tego stanu na przeforsowanie to nie zaniedbuj dalszej diagnostyki.
Pozdrawiam Z.
gość
26-07-2010, 06:24:29

Witam.Operacje miałam w Gdańsku i naprawdę wszystko bylo super,ale jak to określiła Zosia mój wypoczynkowy tryb życia postarał się o kolejne dolegliwości (brak zdrowego rozsądku czyli hulaj dusza piekła nie ma).Teraz mocno żałuję ,że nie dostosowałam się do dobrych rad Zosi.
Rezonans mag.mam ustalony na 23.sierpień i będę cierpliwie czekac co pokarze.Pan lek.na neurologii stwierdził,że to implant moze dawać taką rwę .Moze miał RTG w oczach nie wiem.Ważne ,że nie biorę już mocnych p/zapalnych i p/bólowych a mrowienie zniosę.Pozdrawiam.Grażyna.
gość
26-07-2010, 07:10:55

Witam miło!!!

Ja po operacji C-6/C7 jestem 3 miesiace,powiem szczerze,że mrowienie nie ustapiło ,lewa reka ciągnie bol od ramienia do dloni,barki .kark bola.. miałam kontrole u mego operatora półtora miesiaca po operacji ze zdjeciem RTG wtedy implant był na miejscu ale siada odcinek piersiowy a.objawy powinny ustapic,teraz jestem 3 miesiące i objawy nie ustapiły mam kontrole ze zdjeciem RTG pod koniec wrzesnia wiec zobaczymy co stwierdzi,lecz chyba wczesniej skorzystam z wizyty neurologa moze on zmieni jakies leki i bedzie troszeczke lepiej

Pozdrawiam Marysia
gość
26-07-2010, 11:50:14

Hamak111 2010-07-15 07:58:36 Witam mam 18 lat. Od zawsze miałem kompleksy na tle mojej wielkiej głowy. Prawdopodobnie w dzieciństwie cierpiałem na kraniostenozę typu metopic. Mam pytanie. Czy można to jeszcze jakoś leczyć? Chcę żeby moja głowa wyglądała normalnie. Czy mam jakieś szanse na operację?
Zawsze miałem niską samoocenę trudności z nawiązywaniem nowych znajomości. Najlepiej nie wychodziłbym z domu. Proszę odpiszcie!

PS.Przepraszam że piszę w tym temacie ale założyłem swój i nikt jeszcze nie odpisał
gość
27-07-2010, 06:14:22

Witam wszystkie Szyjki!
Czy u kogoś z Was była przed operacją stwierdzona sekwestracja? To własnie sugeruje mój lekarz. Czy to zwiększa ryzyko operacji i pogarsza rokowania?

Ponadto proszę o informację, czy ktos z Was ma założony resorbowalny dysk plastikowy sztywny (np. Cornerstone). Jak określacie poziom ruchomosci po założeniu dysku sztywnego w stosunku do ruchomości sprzed operacji?
Mewa
gość
27-07-2010, 08:27:27

Czy mogłabyś wyjaśnić na czym polega owa sekwestracja bo nie bardzo to rozumie Próbowałam znależć coś w internecie na ten temat ale w żaden sposób nie pasuje mi to do choroby kręgosłupa BOGDA
gość
27-07-2010, 08:41:09

Bogda,
sekwestracja, to oddzielenie się wiązadła podłużnego tylnego z wpuklaniem do kanału kregowego.

Mewa
Forumowiczka
27-07-2010, 13:04:37

http://www.akademiakregoslupa.pl/kregoslupg_S%C5%81OWNICZEK_KR%C4%98GOS%C5%81UPA-39.html

Ciekawy link zwłaszcza dla dyskopatów na początku drogi z wyjaśnieniem podstawowych pojęć m.inn, sekwestracji. Warto zapoznać się również z informacjami w temacie -,,Terapia McKenzi'' i ,,Profilaktyka''

Mewa nie mam wiedzy na temat implantów resorbowalnych ale efektem docelowym przy implantach sztywnych jest zawsze uzyskanie zrostu sąsiadujących poziomów.
Ja mam wyłączone implantami 3 najbardziej ruchome poziomy C4-5-6-7.
Efekt pooperacyjny jest bardzo dobry.W prawo ok.45 stopni, w lewo nieco mniej - ograniczenie bólowe .Przyparcie brody do klatki piersiowej prawie pełne ale staram się nie nadużywać bez wyraźniej potrzeby.Gorzej do tyłu -tu prawie każda próba kończy się zawrotami głowy i wspomagam się lekkim odchylaniem tułowia.
Nie wiem czy jestem dobrą reprezentantką bo mam nadal wiele dolegliwości.Być może u osób bezbólowych wygląda to jeszcze lepiej.
W każdym razie w życiu codziennym i pracy nie odczuwam z powodu ruchomości dyskomfortu.
Pozdrawiam Z.
gość
27-07-2010, 16:32:12

Zosiu dziękuję Ci za polecenie mi odpowiednich materiałów do przeczytania Nie jestem wprawdzie na początku drogi bo za mną już dwie operacje kręgosłupa szyjnego ale od niedawna mam dostęp do internetu i wiele pojęć związanych ze schorzeniami jest mi nie znanych Teraz na pewno będzie mi łatwiej to wszystko zrozumieć zwłaszcza że mam obecnie więcej czasu (renta) Pozdrawiam BOGDA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: