Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-01-2020, 16:28:11

Gość 2020-01-23 09:26:23
czy ktoś odczuwa przez tą torbiel jakiś ucisk, typu napięciowy ból głowy... ja mam już taki ucisk 9 miesiąc, ale lekarze wykluczają, że to przez torbiel.
Ja mam napięciowy ból głowy. A torbiel mi wyszła przez przypadek na rezonansie. 15x11mm. Ale spoko luzik. Od tego się nie umiera :) A co do napięciowych bólów głowy to pomógł mi lekki antydepresant o nazwie "Dulsevia". Idź do psychiatry to Ci wypiszę, bo neurolodzy nie bardzo chcą tego robić, bo muszą spisywać z Tobą umowę, że lek, który Ci podają jest na nerwice czy jakoś tak. Bo firma farmaceutyczna na ulotce nie wspomina o napięciowych bólach głowy, bo za każdą taką adnotację muszą płacić.
Michał
gość
23-01-2020, 18:31:32

Czyli panika w przypadku torbieli szyszynki jest zdecydowanie nie potrzebna ? 😉
gość
23-01-2020, 20:32:08

Gość 2020-01-23 19:31:32
Czyli panika w przypadku torbieli szyszynki jest zdecydowanie nie potrzebna ? 😉
Absolutnie :) Zacytuję moją wypowiedź z dwóch stron wstecz:

Witajcie! Postanowiłem napisać, bo wypisujecie tutaj głupoty i strasznie panikujecie. Mam torbiel szyszynki 15mm na 11mm i co powiedzieli lekarze? 2 neurochirurgów, 3 neurologów, okulista i laryngolog:
- Torbiel szyszynki nie jest guzem.
- Torbiel szyszynki nie jest nowotworem złośliwym.
- Torbiel szyszynki nie staje się nowotworem złośliwym.
- Moje wymiary nie są duże, czyli 15x11mm (dużo osób tutaj ma jeszcze mniejsze niż ja)
- Przeważnie mamy go od urodzenia. (rzadko kiedy rosną)
- Torbiel może się sama wchłonąć.
- Jeśli nie naciska na inne narządy (czyli jest mały) tylko go kontrolujemy. Jednak kiedy rośnie należy zrobić zabieg wycięcia.
I to tyle. Nic strasznego. Jest bo jest, dlatego wyluzujcie trochę, będziemy żyć
Pozdrawiam! Michał
gość
23-01-2020, 22:09:54

Dziękuję za słowa pocieszenia 😉 Mogę teraz spać spokojnie 😉 A powiedz mi czy bóle głowy są u Ciebie na porządku dziennym czy raczej masz z tym spokój?
Aleksandra
gość
24-01-2020, 10:25:29

Gość 2020-01-23 23:09:54
Dziękuję za słowa pocieszenia 😉 Mogę teraz spać spokojnie 😉 A powiedz mi czy bóle głowy są u Ciebie na porządku dziennym czy raczej masz z tym spokój?
Aleksandra
Przede wszystkim trzeba w miarę możliwości odciąć się od źródła stresu. Ja pracowałem w szkole i zrezygnowałem Pewnie zauważyłaś, że bóle głowy się zwiększyły jak dowiedziałaś się o torbielu :), bo po prostu zaczęłaś się tym przejmować dodatkowo. Biorę Dulsevię 3 miesiąc (jeszcze będę brał do wiosny, bo pogoda nie sprzyja teraz bólom głowy). A co do częstotliwości bólu to teraz mnie boli tak jak mnie całe życie bolała, czyli 1,2 razy w miesiącu :) a wcześniej miałem 3, 4 razy w tygodniu :) a i oprócz leków byłem u fizjoterapeuty na rozluźnienie mięśni. To też warto zrobić :) Dodam, że bóle przewlekłe pojawiły się u mnie rok temu, więc niestety trzeba być cierpliwym, ale z czasem będzie lepiej. Najlepiej o tym nie myśleć, bo to jest przypadłość nerwicowo - psychosomatyczna, czyli jak będziesz o tym myślała często to ból też będzie się pojawiał częściej..
gość
24-01-2020, 15:22:04

Treść zablokowana przez moderatora

gość
24-01-2020, 19:51:10

gość
24-01-2020, 19:54:52

Panią od poprawnej polszczyzny zapraszamy na inne forum może bardziej pasujące do jej zainteresowań 🙄
gość
30-01-2020, 23:00:14

Hejka, jestem po operacji torbieli, było to ponad 25mm. Operacja na siedząco, od czasu wybudzenia, delikatny ból z tylu głowy na ranie, 2 doba właśnie mija, ogólnie jeśli ktoś ma potrzebę to zalecam operację, u mnie przez torbiel było wodoglowie. Tak że to małe gowno trochę zagraża życiu, żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem po operacji ;) pozdrawiam was wszystkich ;) będę tu zaglądał jeśli ktoś ma jakieś pytania to odpowiem. P.P
gość
31-01-2020, 16:20:00

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: