Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
05-01-2012, 11:49:59

Ania nie uciekaj implant ruchomy tak jak i sztywne muszą miec czas na zrośnięcie owszem informacje o dozwolonych ruchach głowa powinien dac Tobie lekarz podczas wypisu z szpitala .
zerknij na ten link znajdź swój implant trochę jest tam informacji chociaż nie wiele ale zawsze coś
http://www.implantykregoslupa.pl/bagueral.html
Myślę że przez jakiś czas musisz się oszczędza i ruchy głowa musisz wykonywa powoli by nie narażac sie na ból
Pozdrawiam
ks Janusz
gość
05-01-2012, 11:52:30

rzecz w tym, ze musiałabym się w ogóle nie ruszać, żeby nic nie bolało..dlatego pytałam o jakieś czynniki potęgujące ryzyko akurat przemieszczenia implantu...czy są one komuś znane..
Co do rodzaju implantu, to sama od razu zastrzegłam, że to raczej w tym kontekście bez znaczenia..więc nie trzeba mnie o tym zapewniać...chyba, że znaczenie ma technika "instalowania" implantów..być może są one różne w przypadku ruchomych i nieruchomych implantów..tego nie wiem..
A jeśli Tobie, drogi Rafie, przesunął się, jak mówisz - klocek - chociaż nie wiem czy masz na myśli implant własnie...to mógłbyś napisać, czy to był proces dłuższy czy wynik jakieś np. gwałtownego ruchu itp..
i za taka odp. byłabym wdzięczna..
A.
gość
05-01-2012, 11:56:50

Zanzibarze..teraz przeczytałam wielkie dzięki :))
Ania
Forumowicz
05-01-2012, 12:07:38

Ja miałem wysunięcie implantu na poziomie c-6 c-7 co było powodem wysunięcia do końca nie wiem krótko po operacji przewróciłem się nie pojawił się w tym czasie jakiś ból wróciłem do pracy i po paru miesiącach zacząłem się czuc gorzej zalecono mi zrobienie RTG czynnościowe kręgosłupa i na zdjęciu ujawniło się wysunięcie implanty. Aniu myślę aby w twoim wypadku zrobic diagnozę i iśc do lekarza operującego
ks Janusz
Forumowicz
05-01-2012, 12:28:37

Gość 2012-01-05 12:52:30
Co do rodzaju implantu, to sama od razu zastrzegłam, że to raczej w tym kontekście bez znaczenia..więc nie trzeba mnie o tym zapewniać...chyba, że znaczenie ma technika "instalowania" implantów..
zastrzegasz że bez znaczenia a chwilę wczesniej że nie wiesz:
Gość 2012-01-05 11:53:57 Mój akurat jest ruchomy, chociaż nie wiem czy w tym kontekscie robi to jakąs różnice.
Pozdrawiam bardzo ..
Ania
A ja ci napisałem że w ekstremalnej sytuacji gdzie implant miałby się przesunąć to raczej byłoby bez znaczenia jaki on jest.

A jeśli Tobie, drogi Rafie, przesunął się, jak mówisz - klocek - chociaż nie wiem czy masz na myśli implant własnie...to mógłbyś napisać, czy to był proces dłuższy czy wynik jakieś np. gwałtownego ruchu itp..
i za taka odp. byłabym wdzięczna..
A.
Tak klocek czyli mój implant nie wiem kiedy sie przesuną , nie miałem żadnego starcia np: z futryną.
W porównaniu ze zdjęciem RTG podczas operacji wysunął się na zewnątrz o jeden ząbek czyli na moje oko jakis 1-1,5 mm.
Parę str wcześniej Pani Buraczkowa się tym interesowała i jej opisywałem i nawet avatar był z nim.
Natomiast co najważniejsze chyba to nie boli mnie,nie przeszkadza i RTG po 6 tygodniach wykazało juz znaczne zrośnięcie się implantu z dolnym kręgiem ?.
Nie widać różnicy miedzy spodem implantu a kością poniżej.
Czyli mogę wydedukować że przesunięcie nastapiło szybko po operacji i implant chyba po prostu usiadł w prawidłowym dla siebie miejscu.
Początkująca
05-01-2012, 13:34:08

Witajcie :)
Tak sobie dzisiaj pomyślałam że czas ejchac chyba znowu do sanatorium. Zapisałam sie na porgram z UE jako osoba niepełnostrawna ciekawe czy mnie zakwalifikują do niego, nazywa sie jakoś "intrergracja społeczna niepełnosprawnych" czy coś w tym styulu a rozpoczyna sie wyjazdem integracyjnym prawdpoodobnie 7 lub 10 dniowym z zabiegami różnymi i warsztatami wiec czuje ze moze być ciekawie, a potem raz na jakis czas są jakies warsztaty, zajecia i spotkania :)
Zadzowniłam do NFZ Lubuskiego i powiedzili mi że na sanatorium oczekuję sie około 18 miesięcy, doznałam szoku... ile u was sie na to czeka???
gość
05-01-2012, 15:15:49

Zanzibarze..raz jeszcze dziękuje..własnie o takie przykłady mi chodziło, aby mieć jakiekolwiek wyobrażenie o tym :)
Drogi Rafie..i Tobie dziękuję za bardzo pomocne konkrety...
a łapać za słówka już Cie nie będę, bo jestem na to za dorosła..całe 30 lat mi stuknęło właśnie :))
więc sam rozumiesz...nie uchodzi..bo tak można bez końca :) Ale za konkrety jestem szczerze wdzięczna i pozdrawiam :)
Ania
Forumowicz
05-01-2012, 15:57:48

Gość 2012-01-05 16:15:49 bo jestem na to za dorosła..całe 30 lat mi stuknęło właśnie :))
Ania
no fest jesteś dorosła ja przy Tobie to nawet szczawikiem nie jestem :)
gość
05-01-2012, 16:21:10

zuzia2712 2012-01-05 14:34
Zadzowniłam do NFZ Lubuskiego i powiedzili mi że na sanatorium oczekuję sie około 18 miesięcy, doznałam szoku... ile u was sie na to czeka???
Zuziu, w naszym NFZ podobne są okresy oczekiwania od 15 - 18 m-cy na sanatorium, (chyba tak w większości NFZ w kraju) ale z ZUS dla osób pracujących lub na zwolnieniach lek./zasiłkach rehabilitacyjnych ten okres oczekiwania to tylko do 3m-cy.
Mówcie co chcecie, ale i tak nasze forum było fajne, jest fajne i będzie zajefajne.... gdyby nie ono...
Czasami dziecinniejemy... ale to przecież zaleta
A rozstaw wieku jest różnisty... od przedszkola do Opola..

Pozdrawiam Wszystkich -
anTosia
Forumowiczka
05-01-2012, 16:43:20

Aniu bóle mogą pochodzić z zupełnie innej przyczyny. Jak byłam na konsultacji w Opolu, to lekarz mi mówił, że jeżeli chodzi o bolesność po operacji, przy implantach ruchomych zdarza się to częściej niż przy sztywnych z tego powodu, że w czasie jak przepuklina pustoszyła organizm, twoje ciało dążyło do unieruchomienia tej części kręgosłupa. Nie wiem co wtedy się dzieje, może stawy w kręgosłupie i wiązadła się troszkę zmieniają. W każdym razie włożenie w to miejsce implantu ruchomego powoduje, że jak się zaczyna na nowo ruch w tych częściach które były sztywniejsze, to ten ruch wywołuje ból.
A implant ruchomy przesuwa się z reguły do przodu - w stronę przełyku. Myślę że to poczujesz, jeżeli tfu tfu coś by się takiego stało.
Namawiam cie też żebyś poczytała troszkę nasze wypowiedzi z ostatnich tygodni, wtedy poznasz nasze temperamenty i nie poczujesz się dotknięta żartami. Mamy charaktery różne ale za wyjątkiem napadu na osoby które publicznie ubliżają polskiej medycynie lub publicznie piszą złe rzeczy o lekarzach uznanych za dobrych specjalistów - w pozostałych przypadkach nigdy nie piszemy celowo niczego złego osobie która się zwraca z pytaniem.
papa Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: