Reklama:

Tegretol i skutki uboczne (39)

Forum: Padaczka

gość
06-02-2012, 13:23:00

Witaj Ewo!
Miło mi, że jesteśmy w tym samym wieku, więc mamy już jakiś bagaż doświadczeń z naszego życia. Podobnie jak Ty również leczę się w poradni nerwic, trafiłam tam po zwolnieniu mnie z pracy, (brak możliwości zaśnięcia i 24 godzinny płacz), wcześniej to samo przeszłam po śmierci męża, ale tamtym razem jak zaczęłam brać leki choroba szybko minęła, wtedy leki przepisywał mi mój lekarz neurolog, tym razem choroba wróciła z godziny na godzinę i to ze zdwojoną siłą, nie umiałam sobie poradzić z myślami, "jak ja będę teraz żyła", brak pracy, a tym samym brak środków do życia, nigdy nie zakładałam, że będę musiała ubiegać się o jakąś rentę chorobową, zawsze myślałam i mówiłam, że odejdę z pracy na emeryturę, zostało mi w tamtym momencie niecałe 9 lat. Osiągnęłam wiek przedemerytalny i do domu, rozmowa z Prezesem to tylko czysta farsa. Nie pamiętam jakie leki brałam poprzednim razem, ale były to leki skuteczne, po kilku dniach brania tych leków tak jak bym na nowo się narodziła, wrócił sen, przestałam płakać wreszcie byłam wypoczęta i co ważne leki te nie "otumaniały" jak wiele leków uspakajających. Obecnie biorę SETALOFT 100 1x1 na noc. Zarówno poprzednim razem jak i tym pole do manewru z lekami mam ograniczone, pomimo choroby jaką jest epilepsja muszę wsiąść do samochodu i pojechać tam gdzie mam potrzebę, po prostu nie mam innego wyjścia, ważne w tym wszystkim jest to, że przede wszystkim miewam ataki nocne, nigdy nie zdarzył mi się atak podczas prowadzenia samochodu (było by wówczas źle), przed atakiem mam aury, o tym, że prowadzę samochód wie mój lekarz neurolog.
Ewo, czy Tobie lekarz neurolog nie zaproponował położenia się na oddziale neurologicznym i zrobienie wszystkich badań, być może szybciej zdiagnozowali by chorobę, chociaż w dzisiejszych czasach jeżeli nie pójdziesz prywatnie do lekarza i nie podsuniesz mu myśli, to nie możesz liczyć na jego wspaniałomyślność. Pozdrawiam gorąco Alicja smile
Liderka opinii
07-02-2012, 15:39:01

Gościu jeżeli zacząłęś teraz brać ten lek to włąśnie teraz powienieneś zrobić badania.
Iza kierownik Programu ProPsychiatria
gość
07-02-2012, 18:23:14

Witaj Alicjo Przykro mi z powodu Twojego męża i utraty pracy. Wiem, co to jest nie pracować z konieczności. Ja prowadzę działalność gospodarczą, ale teraz jest taki kryzys na rynku nieruchomości, że zamiast, już porządnie dokładać do interesu, zawiesiłam działalność i jestem bez pracy. Mam nadzieję, że chwilowo!
Dzisiaj odebrałam wyniki rezonansu magnetycznego kręgosłupa szyjnego i mam tak poważne zmiany, że lekarz radiolog jest pewny, że moje omdlenia, kłopoty w widzeniem i zawroty głowy spowodowane są zmianami w kręgosłupie. Padaczkę wykluczono już wcześniej. Nerwica towarzyszy mi od dawna i dostawałam na to rożne cuda i wraz z postępem w dziedzinie farmacji i nawrotami nerwicy zmieniają się leki. Obecnie mam HYDROKSYZYNĘ, ale dla mnie jest to za słaby lek i pewnie jutro po wizycie u neurologa dostanę coś innego. Ja panicznie boje się lekarstw i połknięcie czegoś nowego jest dla mnie sporym wyzwaniem, a jak przeczytam działania uboczne jakiegoś leku, to jestem tak sugestywna, że mam wszystkie, dlatego staram się nie czytać, ale i tak nie lubię leków.
Życie nie jest dla mnie zbyt łaskawe, a to dobra pożywka dla nerwicy i tak bez końca. Staram się podchodzić optymistycznie i nie rzucam się z okna, ale jest mi trudno...
Czekam na wiosnę. Jest taka optymistyczna i pełna nadziei, więc może będzie lepiej...
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę optymizmu Ewa
gość
22-02-2012, 21:05:18

Witaj Ewo! Dziękuję za wiadomość, nie odpisałam Ci na nią w miarę szybko ale, w ubiegłym tygodniu siedziałam przed komputerem i tworzyłam pozew do Sądu przeciwko ZUS, a, że z wykształcenia nie jestem prawnikiem więc kilka dni to potrwało, ale napisałam, złożyłam i czekam na decyzję Sądu. Próbuje wywalczyć z ZUS-em całkowitą niezdolność do pracy, (większe renta) o tym, że przy tym rodzaju padaczki jaki ja mam należy się całkowita nie zdolność do pracy, powiedziała mi lekarz orzecznik tylko nie z ZUS, więc zaryzykowałam. A co dotyczy mojego męża nie żyje już 11 lat, człowiek z poczuciem humoru, bardzo pracowity, uczynny i bardzo dobry, w przeciągu czterech miesięcy pokonał go rak. Długo to trwało zanim nauczyłam się żyć sama, nie obyło się bez leków przeciwdepresyjnych ale tak jak się mówi czas leczy rany. Również tak jak Ty czekam wiosny, mam swoją pasję "pszczoły". Po moim mężu została mała pasieka, która daje mi dużo radości, lubię przy tych małych owadach pracować nawet lubię pójść na pasiekę i posiedzieć sobie patrzeć jak wlatują ze zbiorem do ula i wylatują z niego, tam się odstresowuję. Ponadto ja mieszkam w swoim domu, fajnie jest usiąść sobie na tarasie pić kawę i słuchać jak śpiewają ptaki, wokół mojego domu rośnie dużo świerków więc ptaków jest cała masa. Z tego co piszesz nie fajnie, że jesteś na tzw. bezrobociu mam nadzieję, że wszystko wróci do normy. W tej chwili mając takie poważne problemy ze zdrowiem myślę, że korzystasz ze zwolnienia lekarskiego? Ewo skoro masz tak poważne zmiany w kręgosłupie jakie dalsze leczenie zaproponował Ci lekarz, czy nie wchodzi w grę operacja kręgosłupa?
Trzymaj się mocno nie wolno jest Ci się poddać, najważniejsze w tym momencie jest dla Ciebie Twoje zdrowie reszta się powoli poukłada.
Pozdrawiam gorąco. Alicja
gość
14-09-2012, 15:37:59

Kochani, czytałam wszystkie komentarze na forum. W związku z tym, że również brałam Tegretol CR 400 i po 4latach leczenia epilepsji dopiero teraz stwierdzono, że ta diagnoza była błędna (załamać się można:() chciałam pozbyć się całej serii tych leków - kupowałam je niemal hurtem ze strachu, żeby nigdy nie zabrakło. Zostało mi 230szt, wyrzucić szkoda, bo wiem, że czasem ciężko je dostać. Zostawiam swój kontakt: morela68@wp.pl
Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia i wytrwałości w walce z chorobą.
gość
07-02-2013, 12:29:41

czy ktos mial efekt dzialan ubocznych w postaci nadwrazliwosci na slonce
gość
07-02-2013, 12:53:55

dodaje ze po zazyciu tegretolu CR200 i po wyjsciu po nim na slonce bardzo bolala mnie glowa
07-02-2013, 20:05:45

Nie dziwie sie, ze bolala glowa, nie mozzna sie tez opalac i ma sie swiatlowstret.W ogole tegretol jest przestarzalym lekarstwem i sadze, ze lekarz, ktory go przepisal, jest malo zorientowany.
Rafal
gość
08-02-2013, 09:37:12

Raf, nie wypowiadaj się na tematy na które nie masz pojęcia.
Od 14 lat jestem leczona Tegretolem najpierw CR200 od kilku lat CR400.
Dla mnie ten lek okazał się świetnym lekiem, miałam 9 lat przerwy w atakach.
Jak każdy lek ma skutki uboczne, przy zażywanie Tegretolu co pół roku należy robić próby wątrobowe.
Przy padaczce w ogóle nie można przebywać na słońcu (mowa o upałach, żeby ktoś źle nie zrozumiał), a jeżeli już to z nakryciem głowy.
Alicja
gość
09-02-2013, 15:03:08

Alicjo dziekuje za rady w sprawie uczulenia na promienie sloneczne Moge byc na sloncu nie dluzej niz 10 minut Po tym czase zaczyna mnie bolec glowa Nie pomaga kapelusz ani picie duzej ilosci zimnych plynow Lecze sie tegretolem nie na padaczke a na schizofrenie wiec chyba raczej moje uczulenie nie jest zwiazane z padaczka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: