Reklama:

Udar móżdżku (16)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
06-03-2012, 17:03:10

Gość 2012-03-06 16:35:01 proszę o jakieś info na temat udaru móżdżku. moja mama kilka dni temu miała udar. ma niedowład lewostronny. afazji nie stwierdzono.jest w stanie podnieść lewa ręką małą butelkę z wodą. słyszałam że zaburzenia równowagi w udarze móżdżku są nieodwracalne proszę o opinię
móżdżek nie jest rejonem bezpośrednio związanym z funkcjami językowymi, stąd nie przewiduje się afazji przy jego udarze.
może natomiast wystąpić dyzartria z dominującymi w obrazie zaburzeniami koordynacji mowy - mowa skandowana, głośna, wybuchowa, nieskoordynowana lub przypominająca mowę pijanego - podlega to terapii logopedycznej, podobnie jak zaburzenia połykania, które mogą wystąpić (krztuszenie się w czasie/po posiłku jest objawem).
podobnie jak przy każdym udarze - objawy zaburzeń mogą się utrzymać, zmniejszyć, lub zniknąć. tak więc zaburzenia równowagi mogą mieć finalnie różny stopień nasilenia - to zależy od rozległości i głębokości udaru, jego przyczyn, podjętej terapii, stanu psychofizycznego chorego, etc. na wyrost nikt niczego nie zagwarantuje.
zwłaszcza w tak wczesnej fazie poudarowej.
neurologopeda
gość
26-03-2012, 11:57:49

Gość 2010-04-03 14:55:33 Prawie ok? Udar móżdżku i pnia to najgorsza rzecz jaka może spotkać, udało Ci się przejść to jakoś łagodnie? w jakim jesteś stanie?
gość
05-09-2012, 15:17:25

Witam.
Też jestem po udarze, mam 31l. W lutym 2012 będąc w pracy jakoś zabrako mi ręki.. potem już nie czułem też nogi. Chwilę potem już nie mówiłem, bełkotałem coś bez sensu.. Wezwano pogotowie.. zanim trafiłem na do szpitala po drodze mieliśmy stłuczkę karetką.. i może dobrze, bo ze strachu wszystko mi odeszło.. wracały kończyny, mowa się normowała. W szpitalu stwierdzili udar niedokrwienny - prawostronny. Poleżałem kilka tygodni i wróciłem do domku.
Niestety ciągle miewam bóle głowy, zawroty, czasem się zacinam, jąkam. Prawa strona słabsza, ale nie jest źle.
Na rowerze ostanio zrobiłem prawie 40km:) Trochę się boję, żę będzie jakiś nawrót, ale cóż - trzeba żyć i cieszyc sie:) Pozdrawiam wszystkich udarowców:) jeśli ktoś chce pogadać - gg 5321537
gość
24-11-2015, 08:18:27

Moja siostrzyczka nie przeżyła
gość
09-01-2016, 07:37:40

atezag 2010-05-21 07:58:58
To był udar móżdżka i pnia
nie ma tutaj rozgraniczenia
na prawo lub lewostronny
oczywiście, że jest rozgranczenie, ja np. miałem udar móżdżku lewostronny
gość
17-11-2016, 12:10:53

Po 6 latach od udaru męża zmieniło sie: ja staram się coraz mniej go wyręczać ,bo to najgorsze musi być jak najbardziej samodzielny. Choroba postępuje coraz bardziej większe problemy z pamięcią,drżenie rąk zmiany leków mało pomagają ,nerwowość nie do wytrzymania dla domowników. Pracuje na pełnym etacie nie w zawodzie ale zadowolony, jet samodzielny , bardzo brakuje mu jazdy autem ale nie daje rady-ogólnie funkcjonuje jak zawirusowany komputer ale najważniejsze dłuuuuugo to do mnie docierało jest i funkcjonuje. Dużo cierpliwości i wytrwałości życzę dla rodzin i najbliższych osób z udarami .pozdrawiam Maria

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: