Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
12-04-2014, 17:01:02

Dzięki Bety za tak szybki odzew
Czy ta dolegliwość predysponuje do operacji? Nie to żebym paliła się na stół, ale zastanawiam mnie jak wygląda rehabilitacja w takim przypadku. Byłam rehabilitowana i wiem, że ćwiczenia te wymagają niezłej formy fizycznej. Na chwilę obecną noszenie damskiej torebki to dla mnie źródło wielkiego bólu w ręce, a jeśli chodzi o nogi, to po piątym schodku siadają mi mięśnie i zalewa mnie fala bólu i osłabienia. Ja już dwa lata temu miałam stwierdzone osłabienie siły mięśniowej w ręce i odruchów ścięgnistych ale rehabilitowano mnie. Po skończonym leczeniu wypisano ze szpitala z adnotacją, że leczenie nie przyniosło poprawy i od nowa zaczęłam drogę przez mękę czyli NFZ. A czy te bóle przechodziły Ci po krótkim odpoczynku czy były stałe?
gość
12-04-2014, 17:08:12

Tak, bywa że uczucie ciężkości nóg jest bardziej dokuczające niż rąk.
Mam jedną usuniętą a jedną uciskającą przepuklinę lewobocznie rdzeń.
To co neuro może wybadać to odruchy kolanowe, podobno są wygurowane jak rdzeń jest uciśnięty (ja miałam ten odruch), nie wiem może coś jeszcze można zbadać...Ja też sporo ćwiczę i podobno w badaniu jest dużo lepiej jak w obrazie (w MRI).
A jaką diagnostykę robisz w kierunku górnego otworu? Jakie masz objawy? Ból pojawia się przy ruchach ręką? Czy ból się wycisza nocą?
Pozdrawiam
gość
12-04-2014, 17:14:47

A czytałaś o chromaniu przestankowym?
Skoro masz objawy w szyjnym to może i w lędźwiowym, może to l-s powoduje objawy?
Dobrzy fizjoterapeuci potrafią po badaniu manualnym rozgraniczyć skąd pochodzą objawy i bóle mięśni...
A magnez, cynk? Czy 2 lata temu objawy były takie same? Może masz juz ucisk na rdzeń? 2 lata to czasem dużo i zmiany mogły się "posunąć".
Wtajemniczona
12-04-2014, 17:53:57

Terapia manualna nie wymaga kondycji fizycznej, więc możesz poszukać dobrego terapeuty w swoim rejonie. Ja mogę kogoś polecić w Krakowie lub Poznaniu. Ale lepiej żebyś miała dokończoną diagnostykę.
Co do kwalifikacji do operacji to się nie wypowiadam, bo to neurochirurg decyduje po zbadaniu pacjenta. Napewno ucisk rdzenia jest takim wskazaniem.
Lepiej żeby lekarze byli zgodni co do powodu występowania tak nasilonych objawów, bo mogło by się okazać, że zoperujesz kręgosłup szyjny a objawy powoduje coś całkiem innego. U mnie objawy były skąpe a wynik MR "nieładny". Zdjęcia są w mojej galerii.
Dobry neurolog, w razie czego neurochirurg no i fizjoterapeuta - ja bym się na tym skupiła.
Pozdrawiam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
13-04-2014, 20:13:46

Postanowiłam podzielić się z Wami odkryciem jakiego dokonałam. Święta tuż tuż, a co przed świetami zrobić trzeba? Umyć okna..... Tylko jak, kiedy "Kodeks szyjek zabrania" Można i nie myć, tylko co ludzie powiedzą?Nie zawsze można kogoś poprosić. Zapłacić za mycie też mozna ale sporo to kosztuje...
Otóż poszperałam nieco w wirtualnym świecie i znalazłam i zakupiłam myjkę do mycia okien firmy karcher WV50. Nie powiem mało nie kosztowała bo ok 250 zł i nie reklamuję jej ale na serio polecam! Przetestowałam osobiscie i całkowicie zmieniłam system mycia ze względu na kodeks szyjek. Zanim użyjemy myjki należy umyć okna i framugi, aby nie nadwyrężyć moich rąk i nie trzymac ich w górze umyłam je płaskim mopem vileda na kiju, do tego potrzebne wiadro by taki mop wypłukac i wycisnąć. Nastepnie stanęłam na krześle,spryskałam szyby płynem do mycia szyb i użyłam myjki karcher, która nie tylko sciąga wodę ale też od razu osusza. Efekt był taki, że w życiu nie miałam tak czystych okien, nie było żadnych zacieków. Okna umyłam w mig, ręce mnie wcale nie bolały, szyja też bo na wszelki wypadek założyłam kołnierz. Ta myjka powoduje, że nie musimy męczyc rąk polerując okna.Natomiast miałam jedynie zakwasy mięśni ud, gdyż stosując kodeks szyjek przykucałam, zamiast się schylać.
Forumowiczka
13-04-2014, 20:43:16

anima_villis tylko nie spanikuj nam tutaj :)
Żeby podejrzewać osłabienie mięśni nóg od dyskopatii szyjnej trzeba mieć ucisk rdzenia a nie jego opony. Ty napisałaś, ze masz ucisk opony.
A jak zaczniesz myśleć, że masz to od szyi to się nakręcisz i .... może pobijesz mnie sprzed operacji - chociaż takiego mistrzostwa jak MOJE - w panikowaniu i wywoływaniu sobie przez psychikę objawów chorobowych których tak naprawdę nie ma, to chyba nie osiągniesz.
ktoś mnie w tym już "pobił"? :) :)
Asia
Początkująca
14-04-2014, 06:22:57

Myślę, że mój stan bliższy jest zamartwianiu niż panice :)
Asiu, tak, pisałam, że ucisk na worek oponowy, ale to stan sprzed dwóch lat, a osłabienie mięśni mam od roku. Trzy tygodnie temu dostałam takiego bólu szyi, barku i całej ręki, że musiałam jechać do szpitala. Nie mogłam na milimetr ruszyć głową, w żadną stronę. A gdy podniosłam się z łożka by dojechać do szpitala, to jedyna pozycja mojej głowy to było mocne przechylenie na lewo i mocno do przodu a plecy garbiły mi się jak u staruszki. Tam dostałam dwa zastrzyki w tyłek i skierowanie na Cito do neuroortopedy, ale to Cito mam dopiero na maj. Ale zmierzam do tego, że lekarz przyjmujący mnie na izbie stwierdził, że dwuletni RMI to jak "świeży" a z kolei drugi neurolog uważa, że powinnam zrobić nowy.
Pozdrawiam Cię :)
Początkująca
14-04-2014, 06:40:58

Dzień dobry Pawik :)
Właśnie o tym myślę, czy zmiany się nie pogłębiły. Nie mogę trafić na dobrego lekarza, teraz postanowiłam "sięgnąć" po lekarza "z górnej półki" :) Póki co efekt taki, ze na prywatną wizytę czeka się 2 miesiące :) A dziś własnie wypada ten dzień :) To ten lekarz, profesor neurochirurgii podejrzewa zespół cieśni górnego otworu kl. piersiowej ale już wykluczyłam badaniem EMG przyczynę neurogenną ucisku. Jest drugi typ - tętniczy, ucisk na tętnicę. Podejrzenie jest poniewaz mam wyraźnie słabszą tę rękę co czuł w badaniu manualnym wykonując różnego rodzaju testy.
Wykluczone mam wiele chorób, które mogłyby powodować bóle mięśni. Nie mam niedoborów witaminowych, elektrolitowych, magnez suplementuję regularnie.
Dlatego zasięgam tu języka czy ktoś ma podobnie. Na moje pytanie, czy osłabienie mięśniowe może być powodowane kręgosłupem, lekarze - jak jeden mąż - odpowiadają, że tak. Ale nic za tym nie idzie. Czy ćwiczyć, jak ćwiczyć, oszczędzać się czy przeciwnie, co zbadać jeszcze. Szukam też odpowiedzi czy problem z ręką płynie z szyjnego czy właśnie z barku. Żaden z dotychczasowych lekarzy nie umie tego określić.
Jak pisałam wyżej, nie mam szczęścia do lekarzy, teraz dużo sobie obiecuję po Panu Profesorze.
Początkująca
14-04-2014, 06:49:29

Pawik jeszcze coś :)
Ból w ręce nasila się przy wykonywaniu czynności, nawet lekkich, przy trzymaniu ręki na wprost np. trzymając pilota, telefon, przy pisaniu. Ręka prawie że natychmiast słabnie i muszę ją opuścić. To jest taki ból i osłabienie jakbym wieszała długo firanki. Po opuszczeniu ręku wszystko wraca do normy. Ale bywa, że rwie szyja, bark i cała ręka. Najgorzej jednak jest nocą. Bo to że obie ręce mam odręwiałe każdej nocy, to typowy objaw, więc nawet o tym nie wspominałam. Budzę się często z palcami ułożonym jakby w "szpony" coś jakby przykurcze. I nad ranem jest najgorzej, w rękach nie mam siły w ogóle. Nie zacisnę dłoni w pięść. Ale potem siła wraca.
Początkujący
14-04-2014, 07:52:09

Problemy, które opisujesz generalnie mogą być na tle nerwowym. A - jak powiedział ortopeda, u którego pojawiłem się po operacji - za unerwienie całej ręki odpowiada kręgosłup szyjny (nie bark).
Ale ja w innej sprawie do Państwa.
Osoby po operacji chciałbym zapytać o to, kiedy zaczęły rehabilitację pooperacyjną. Mija mi 4 miesiące. Chciałbym zacząć już rehabilitację. Zastanawiam się jednak czy to nie jest za wcześnie. Z drugiej strony - lekarz mówi - że nie. Zalecił zabiegi terapeutyczne PNF. Do tego tens i laser.
Tak jak piszecie - łatwo sobie zaszkodzić.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: