Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
14-04-2014, 15:47:41

Sabina-gosia 5 dzień to niezle.Pamietam mój 6 i jazde samochodem-wryła mi sie w pamięć.Z ta delikatnościa to bardzo na powaznie jak coś zaboli to lej rechabilitanta bo ich nie boli tylko nas,a my musimy dac rade.pozdrawiam no i kolejnych bni ale bez bólu....piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
14-04-2014, 15:50:30

Witam nareszcie w domu od 25.03 do 14.04 szpital 4.04 zabieg boli jak ch..bez srodków przeciwbólowych neurolog przed operacją się porzegnał ze mnąbo szpital wyleczy, szpital wypisał z ćwiczeniami anestezjolog wyśmiał mój "nałóg"teraz szukam nowego neurologa acha zamiast koszyczka śruba ponoć lekarz bał się paraliżu u mnie chociaż nie wierzę
gość
14-04-2014, 16:43:44

Dziękuję za odpowiedź...
No ja mam identycznie! Boli ręka przy ruchach, używaniu ręki...nie pojawia się ból w ręce przy ruchach szyją. Miałam USG barku byłam na kilku wizytach i niestety nie udało sie zdiagnozować od czego ręka mnie boli, a że mam przepuklinęz uciskiem na rdzeń to wiadomo każdy mówi, że to szyja...Może tak, ale miewam rwy typowe i wiem jaki to jest ból...W nocy ból ręki się wycisza, drętwieje, choć nie zawsze, dużo zależy od ułożenia w czasie snu...
Manualni podczas testów zauważają słabsze tętno w tej ręce, ale nic poza tym...
Ręka może boleć z innego miejsca jak szyja!
Ja wizyty po operacji u fizjo rozpoczęłam w 7 dniu po operacji i było to zalecenia operatora (proteza ruchoma baguera), odpowiednia fizykoterapia raczej nie może zaszkodzić. Laser też miałam 7 dni po na bliznę. Obręcz barkową ćwiczyłam 5 tyg. po operacji, wtedy też wróciłam do pracy. To jest bardzo różnie jak widać i zależy od rodzaju implantu, innych schorzeń, wieku itd. Tak jak piszecie.
Pozdrawiam
Początkująca
14-04-2014, 18:04:20

Witajcie,
planujemy z tatą kupić mamie nową kanapę do spania. Teraz pytanie do Was, bo zapewne macie w tym doświadczenie, jaką wybrać? Czy ze sprężynami takimi pionowymi, czy z takimi poprzecznymi? Czy zwykła wersalka ze sprężynami (mieliśmy teraz i szybko sprężyny wyłażą na wierzch, wbijają się w ciało i wszystko boli) czy może sofa?
Mama jest po operacji kręgosłupa szyjnego - wszczepienie 2 implantów, wiadomo, że narzeka też na cały kręgosłup, korzonki, nogi, ręce. Zależy nam na jak największym komforcie spania. Macie jakieś sugestie?
PS. Jeśli ktoś ma możliwość przejrzenia katalogu z Black Red White 2013/2014 Meble tapicerowane, to wahamy się między wersalką ze str. 8, a między sofą ze str.20.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.
Początkująca
14-04-2014, 18:07:33

Witajcie Kochane Szyjki,
10 dzień "po" i kryzys ... boli łokieć, i mam mrowienie w dwóch palcach lewej ręki, kark boli jak by w miejscu implantu no i lędźwie tu już mam ból od kilku dni ( nie wiem czy to przypadkiem nie przez kołnierz który mam nosić 6 tyg.) Rano zazwyczaj mnie całe plecy bolą bo kazano mi też w tym nieszczęsnym kołnierzu spać :(. Wizytę u neuro mam dopiero początkiem maja i dopiero wtedy powiedzą mi co z rehabilitacją. Dziwi mnie cały czas fakt że wstawiono mi implant w miejscu mniejszej przepukliny czyli C6-C7 a nie w C5-C6 gdzie z opisu rezonansu jest napisane że jest ucisk worka oponowego i lewego nerwu. Może mi ktoś coś w tym temacie napisać ?? czy ktoś z was miał podobnie ?? no i czy te bóle to normalna sprawa czy ja już fisiuję ... Pozdrawiam serdecznie tych przed i tych po.
Początkujący
14-04-2014, 19:17:42

ettena13 2014-04-14 20:04:20 Witajcie,
planujemy z tatą kupić mamie nową kanapę do spania. Teraz pytanie do Was, bo zapewne macie w tym doświadczenie, jaką wybrać? Czy ze sprężynami takimi pionowymi, czy z takimi poprzecznymi? Czy zwykła wersalka ze sprężynami (mieliśmy teraz i szybko sprężyny wyłażą na wierzch, wbijają się w ciało i wszystko boli) czy może sofa?
Mama jest po operacji kręgosłupa szyjnego - wszczepienie 2 implantów, wiadomo, że narzeka też na cały kręgosłup, korzonki, nogi, ręce. Zależy nam na jak największym komforcie spania. Macie jakieś sugestie?
PS. Jeśli ktoś ma możliwość przejrzenia katalogu z Black Red White 2013/2014 Meble tapicerowane, to wahamy się między wersalką ze str. 8, a między sofą ze str.20.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.
Tylko łóżko z dobrym materacem...
Najlepiej średnio-twardym, unikać materaców miękkich!
I generalnie unikać sprężynowych, a takie z pianki termoelastycznej i lateksu. Ja mam materac Janpola. Drogi, bo kosztował 2500 zł, ale warty swojej ceny.
Początkujący
14-04-2014, 19:24:24

azusia 2014-04-14 20:07:33 Witajcie Kochane Szyjki,
10 dzień "po" i kryzys ... boli łokieć, i mam mrowienie w dwóch palcach lewej ręki, kark boli jak by w miejscu implantu no i lędźwie tu już mam ból od kilku dni ( nie wiem czy to przypadkiem nie przez kołnierz który mam nosić 6 tyg.) Rano zazwyczaj mnie całe plecy bolą bo kazano mi też w tym nieszczęsnym kołnierzu spać :(. Wizytę u neuro mam dopiero początkiem maja i dopiero wtedy powiedzą mi co z rehabilitacją. Dziwi mnie cały czas fakt że wstawiono mi implant w miejscu mniejszej przepukliny czyli C6-C7 a nie w C5-C6 gdzie z opisu rezonansu jest napisane że jest ucisk worka oponowego i lewego nerwu. Może mi ktoś coś w tym temacie napisać ?? czy ktoś z was miał podobnie ?? no i czy te bóle to normalna sprawa czy ja już fisiuję ... Pozdrawiam serdecznie tych przed i tych po.
10 dni po takie bóle są zdecydowanie normalne. Też się tym przejmowałem. W szczególności bólami łokcia.
Co do bólu palców - mi się pojawiają mrowienia w sytuacji, gdy podniosę na dłużej rękę, ale mija, gdy pozycję zmienię.
Lędźwiowy czy piersiowy mogą ci "wysiąść" z powodu zablokowania stawów. Nie funkcjonujesz normalnie, tylko się oszczędzasz i leżysz zapewne długo. Mi lędźwiowy (a właściwie chyba mięsień gruszkowaty) też się dał we znaki po 2-3 miesiącach gdy zacząłem normalniej funkcjonować.
Spaceruj jak najwięcej możesz! :)
Dziwię się też, że co szpital to obyczaj i każą ci funkcjonować w kołnierzu. Ja od początku funkcjonuję bez kołnierza.
Jedyne co mi dziś doskwiera to spięte mięśnie szyi, ale nie w miejscu gdzie mam implanty, a właściwie już na połączeniu szyi z barkami. I chciałbym już zacząć rehabilitację.
Początkująca
14-04-2014, 19:39:56

Witam wszystkie szyjki. Te przed, po... itd.
Jeśli chodzi o rehabilitację to bywa różnie zależy - od podejścia lekarza ale też od rodzaju implantu (stały czy ruchomy) i zakresu problemu przed operacją.
Ja zgodnie z zaleceniem operatora pierwszą fizjoterapię miałam 6 tyg. po. Rehabilitacją tego nie można nazwać, bo mi przynajmniej kojarzy się z konkretnymi ćwiczeniami, a tu był "tylko" laser, magnetronik, ćwiczenia izometryczne (ale bez kręcenia i podnoszenia głowy) oraz podstawowe ćwiczenia obręczy barkowych.
Obecnie w 11 tygodniu po jestem w sanatorium - ale rehabilituję sobie lędźwie. Z tego co tutaj mówią fachowcy - to po operacji z implantami sztywnymi - rehabilitacja nie wcześniej niż 6 m-cy po. Ja z decyzją o rehabilitacji szyi - wstrzymuję się do wizyty kontrolnej u operatora, którą mam na początku maja.

Natomiast jeśli przed operacją ktoś miał niedowłady to rehabilitacja tejże kończyny jest podejmowana bardzo wcześnie ( nawet już w szpitalu jest kontakt z rehabilitantem) - oczywiście z należyta ostrożnością i nie narażaniem szyi....
Pozdrawiam wszystkich i życze nocy bez bólu
1 luty 2014 - operacja C5/6 i C6/7 Implanty Peek Rabea
Początkująca
14-04-2014, 19:54:20

Niestety mieszkamy w bloku i rozwiązanie z sofą/wersalką jest lepsze, ponieważ jest to też miejsce do siedzenia, a nie jak samo łóżko z materacem - miejscem wyłącznie do spania...
Co w takim wypadku polecacie?
Wtajemniczona
14-04-2014, 20:01:16

Ettena
Potwierdzam to co wyżej. Żadna sofa ani wersalka. Łóżko z materacem. Jeśli już sprężynowy to kieszeniowy i najlepiej siedmiopolowy. Wtedy kręgosłup ma odpowiednie podparcie. Oczywiście lateksowy byłby lepszy. Ja polecam z firmy KOŁO, wszyscy w domu takie u mnie mają i się sprawdzają.
Łóżko jest bardzo ważne, zwłaszcza przy chorobach kręgosłupa. W łóżku spędzamy 1/3 życia przecież.
Warto też zainwestować w odpowiednią poduszkę.
Pozdrawiam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: