Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-07-2014, 05:38:49

ja miałam udar w wieku 24 lat, po udarze afazja mowy, niedowład prawej strony ciała. Rehabilitacja intensywna ale głównie przy pomocy rodziny w późniejszym okresie przy własnym samozaparciu przyniosła niespodziewane efekty. Korzystałam ze wsparcia profesjonalistów, ale rehabilitacja ma być wczesna, ciągła, ustawiczna dlatego trzeba samozaparcia i pomocy rodziny w osiągnięciu efektów (na stałą opiekę profesjonalisty (ok 10 godz dziennie) trzeba by wydać dużo pieniędzy). Wg. mnie ważne wskazówki to te o zapobieganiu przykurczów. PNF jest dobrą metodą ale nie można zapominać o ćwiczeniach poza tą metodę, należy wzmacniać całe ciało. polecam ustawiczne ruchy. pacjent może pomagać sobie sam wykonując ruchy zdrową częścią ciała, ćwicząc biernie i czynno-biernie. Wysiłek zdrowej części ciała też przyniesie efekty (nie pamiętam fachowej nazwy, ale ćwiczenie zdrowej części ciała ma znaczenie przy pobudzeniu układu nerwowego drugiej strony ciała). Życzę zaparcia w powracaniu do zdrowia i powodzenia.
gość
10-07-2014, 08:13:59

Dzięki bardzo za te cenne uwagi. Skopiowałam i przeczytam dzisiaj po powrocie z pracy mężowi. Dałaś mi dużą motywacje do jeszcze większego działania. Muszę czynnie włączyć się w tą rehabilitację. Wyjazd na działkę da temu początek. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka
Gość 2014-07-10 07:38:49
ja miałam udar w wieku 24 lat, po udarze afazja mowy, niedowład prawej strony ciała. Rehabilitacja intensywna ale głównie przy pomocy rodziny w późniejszym okresie przy własnym samozaparciu przyniosła niespodziewane efekty. Korzystałam ze wsparcia profesjonalistów, ale rehabilitacja ma być wczesna, ciągła, ustawiczna dlatego trzeba samozaparcia i pomocy rodziny w osiągnięciu efektów (na stałą opiekę profesjonalisty (ok 10 godz dziennie) trzeba by wydać dużo pieniędzy). Wg. mnie ważne wskazówki to te o zapobieganiu przykurczów. PNF jest dobrą metodą ale nie można zapominać o ćwiczeniach poza tą metodę, należy wzmacniać całe ciało. polecam ustawiczne ruchy. pacjent może pomagać sobie sam wykonując ruchy zdrową częścią ciała, ćwicząc biernie i czynno-biernie. Wysiłek zdrowej części ciała też przyniesie efekty (nie pamiętam fachowej nazwy, ale ćwiczenie zdrowej części ciała ma znaczenie przy pobudzeniu układu nerwowego drugiej strony ciała). Życzę zaparcia w powracaniu do zdrowia i powodzenia.
gość
16-07-2014, 08:42:42

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-07-2014, 16:38:56

Ale się uśmiechnąłem w duchu :) Czytam sobie o Waszych doświadczeniach w walce z udarem i na koniec trafiam na filmik z moją rehabilitacją:) Bardzo miło mi się zrobiło i myślę, że mój przykład ciężkiej pracy w połączeniu z profesjonalną rehabilitacją w Centrum Norman da otuchy tym, którzy tracą nadzieję na odzyskanie sprawności - Nie poddawajcie się kochani! Walczcie! Bo tak jak widzicie na moim przykładzie można w dużym stopniu odzyskać utraconą sprawność i to w krótkim czasie :)
gość
17-07-2014, 15:12:47

Kochani bardzo ważne jest, by w tych trudnych chwilach szybko podjąć decyzję o profesjonalnej terapii. Mi na szczęście polecili znajomi dobry ośrodek w Koszalinie ( Norman ) i się nie zawiodłam.
Zdesperowana pojechałam tam z ojcem. Nie traciłam czasu na szukanie, ale była to dobra decyzja. Tato po jednym 4-tygodniowym turnusie wrócił do zdrowia. Teraz mogę z czystym sumieniem polecić. www.normanrehabilitation.com
gość
18-07-2014, 22:12:44

anialek36 2014-06-13 22:54:59
Witam:) Nie wiem, czy pisze w dobrym temacie, mam taki problem. .. Mama obecnie jest w szpitalu rehabilitacyjnym w Górowie Iławeckim (miała udar, co spowodowało sparaliżowanie prawej strony ciała) od 2 czerwca (będzie do 2 lipca) i jak na razie nie ma poprawy, cały czas siedzi na wózku i ma pampers, to jak ma niby lepiej chodzić? Co prawda rehabilitują, ale po zabiegach sadzają na wózek, dają pampers.Po domu jakoś chodziła, a teraz koszmar, jest gorzej niż przed przyjazdem tutaj:( A tak wszyscy zachwalali to miejsce. Moja mama jest po udarze już 3 lata, około rok temu pojawiła się u niej padaczka po udarowa i przepisano jej depakinę chromo 300 rano i 500 wieczorem. Przed braniem tego leku chodziła w miarę nieźle, a od paru miesięcy ma lęk, boi się chodzić. Moja ciotka tez ma padaczkę, miała chyba tętniaka i jej go usunęli, bierze i brała inne leki na padaczkę, ale powiedziała mi, ze po pierwszym leku tez miała lęki, bała się przejść przez ulicę itp, Lek jej zmienili i jak ręka odjął. Może zmiana leku coś pomoże? Zaznaczam, ze mama przed padaczka chodziła na prawdę nieźle i ma obecnie 71 lat. Proszę o pomoc, jakąś odpowiedź. Z góry dziękuję Pozdrawiam
Witam, mój mąż miał pdobne doświadczenie z Depakine. Po przebytym udarze krwotocznym, po roku ujawniła się padaczka. Gdy zaczął przyjmować Depakine, całe ciało jakby napuchło, a szczególnie stopy, co dodatkowo utrudniało mu chodzenie (niedowład prawej strony). Podczas spacerów wskazywał na zaburzenia widzenia lub zawroty głowy, z powodu afazji nie mógł opisać o co dokładnie chodzi, ale zniechęciło Go to do wychodzenia z domu, a po mieszkaniu również poruszał się niepewnie. Po 2 mieś. poprosiłam neurologa o zmianę leku i wprowadzony Neurotop rozwiązał wszystkie te problemy, które pojawiły się po Depakine. Sugeruję jak najszybszą zmianę leku, w naszym przypadku zadziałało. Pozdrawiam serdecznie
gość
28-07-2014, 11:05:33

Witam.Czy zna ktoś dobrego i nie za drogiego rehabilitanta po udarach mózgu domowego który dojezdza na terenie Gdańska?Na razie stan mojej mamy ( w miarę chodzi tylko za pomocą drugiej osoby przy użyciu kija pasterskiego) ani warunki mieszkalne(blok 3 piętro bez windy) nie pozwalają na dojazd.Udar w stopniu srednim prawostrony miała w marcu i najpierw około 2 tyg. przelażała w klinice neurologicznej w Gdańsku gdzie były wykonywane drobne cwiczenia.Od początku miała czucie i trochę poruszała ręką oraz palcami u nogi.Potem została przewieziona na rehabilitacje do szpitala kolejowego w Tczewie gdzie spędziła aż około 4 mieś.Niestety ma coś ze stawem co utrudniło szybsze leczenie oraz dodatkowo podawali jej lek na psychike Rispolest(podobno mogą oszałamiać i nie tylko) ,a nigdy wczesniej się nie leczyła psychiatrycznie!Od paru dni już nie podajemy jej tego boi nawet do dziś nie jest jeszcze całkiem sprawna umysłowo a wcześniej było wszystko dobrze także podczas pobytu w klinice w Gdańsku,dopiero w Tczewie jakiś psychiatra dał jej te gówno..Więc jak po takim ,,leku,,mogła prawidłowo cwiczyć?W wypisie napisali że jest w stanie ogólnym dobrym i dalsze konieczne jest domowe leczenie. Ja z rodziną nawet w nocy często musimy budzić się ze snu bo trzeba zmienić pieluchę czy też do wc z nią iść .Często chce też usiąść na wózku a za chwile znowu położyć także ktoś a nawet czasem 2 osoby muszą z nią zawsze przybywać.
gość
31-07-2014, 18:06:52

Witam moja babcia jest tydzień po udarze..lekarze późno to rozpoznali nawet nie zauważyli ze babcia w ciągu doby przestała mówić a przyjmowali ja całkiem sprawna..ogólnie się porusza całkowicie sama jedna ręką trochę jest słaba ale najbardziej zależy mi żeby się dowiedzieć czy powróci jej mowa czy można jakoś to ćwiczyć bo lekarze tylko odbierają mi nadzieje i mnie z bywają..proszę o jakąś odpowiedz będę wdzięczna..
Wtajemniczona
02-08-2014, 17:33:09

skonsultuj się z jakimś logopedą, najlepiej byłoby z neurologopedą.
gość
02-08-2014, 18:02:44

Nie patrzcie na to co mówią inni tylko działajcie. Mój mąż jest 9 m-cy po udarze i nadal nie rusza palcami prawej ręki mimo, że ma w niej czucie. Ona po prostu wisi, ale my nie tracimy nadziei tylko cały czas rehabilitujemy. We wrześniu mamy w planie rehabilitację na pływalni.
\"Nadzieja umiera ostatnia\"
Pozdrawiam i życzę dużo samozaparcia. CYTAT]Gość 2014-07-31 20:06:52
Witam moja babcia jest tydzień po udarze..lekarze późno to rozpoznali nawet nie zauważyli ze babcia w ciągu doby przestała mówić a przyjmowali ja całkiem sprawna..ogólnie się porusza całkowicie sama jedna ręką trochę jest słaba ale najbardziej zależy mi żeby się dowiedzieć czy powróci jej mowa czy można jakoś to ćwiczyć bo lekarze tylko odbierają mi nadzieje i mnie z bywają..proszę o jakąś odpowiedz będę wdzięczna..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: