ja miałam udar w wieku 24 lat, po udarze afazja mowy, niedowład prawej strony ciała. Rehabilitacja intensywna ale głównie przy pomocy rodziny w późniejszym okresie przy własnym samozaparciu przyniosła niespodziewane efekty. Korzystałam ze wsparcia profesjonalistów, ale rehabilitacja ma być wczesna, ciągła, ustawiczna dlatego trzeba samozaparcia i pomocy rodziny w osiągnięciu efektów (na stałą opiekę profesjonalisty (ok 10 godz dziennie) trzeba by wydać dużo pieniędzy). Wg. mnie ważne wskazówki to te o zapobieganiu przykurczów. PNF jest dobrą metodą ale nie można zapominać o ćwiczeniach poza tą metodę, należy wzmacniać całe ciało. polecam ustawiczne ruchy. pacjent może pomagać sobie sam wykonując ruchy zdrową częścią ciała, ćwicząc biernie i czynno-biernie. Wysiłek zdrowej części ciała też przyniesie efekty (nie pamiętam fachowej nazwy, ale ćwiczenie zdrowej części ciała ma znaczenie przy pobudzeniu układu nerwowego drugiej strony ciała). Życzę zaparcia w powracaniu do zdrowia i powodzenia.