Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
02-11-2007, 21:28:00

Moja Mama jest już 30 dni po udarze mózgu. Udar spowodował porażenie prawostronne kończyn, utraciła mowę, ciągle przebywa w szpitalu, jednak nie podjęto żadnej rehabilitacji. Robię to na wlasną ręke, proszę o informacje jak prowadzić taka rehabilitację, do jakiego stopnia można się posunąć gimanstykując kończyny oraz w jaki sposób stymulować jej odruchy gdy obecnie kontakt między nami jest wzrokowy i niekiedy potwierdza ruchami glowy na tak lub na nie. Być może jest jakiś podręcznik fachowy w sprawie takiej rehabilitacji i postępowania z chorym po udarze.
[addsig]
Zbyszek
gość
08-11-2007, 22:03:00

najważniejsze jest aby nie dopuścić do przykurczów i dlatego gimnastyka podstawowa jest tu bardzo wazna. Proszę po prostu ruszać kończyny we wszystkich płaszczyznach do granicy bólu - nie przekraczać granic bolu! na pewno granice te będzie mozna poznac po grymasie na twarzy. Tak na szybko proponuję książkę Państwowych Zakładów Wydawnictw Lekarskich
pod redakcją Stanisława Grochmala i Stefanii Zielińskiej-Charszewskiej "Rehabilitacja w chorobach układu nerwowego"
Metod rehabilitacji po udarach jest dużo ale jest to ciezka i wymagajaca systematyczności praca. Niestety będzie Pan musiał postarać sie o fachową pomoc. Jedna z lepszych metod w takich przypadkach to metoda PNF ale jest trudna metodą dla laika i tu pomoc fachowca jest niezbędna.
Narazie niech Pan robi podstawowe ćwiczenia - to naprawde bardzo wiele!
życzę wytrwałości
gość
14-11-2007, 13:34:00

Wtiam, polecam książkę Polly Laidler
"Rehabilitacja po udarze mózgu. Zasady i strategia"
gość
14-11-2007, 13:39:00

Witam
ja uważam, że nalezy jak najszybiciej ,jak tylko stan zdrowia na to pozwoli ,wysłac mamę do dobrego ośrodka rehabilitacyjnego. Intensywna rehabilitacja i zachowanie jej ciągłości przyniesie bardzo dużą poprawę.
Pozdrawiam
gość
28-11-2007, 15:07:00

Witam,
zdaję sobie z tego sprawę że rehabilitacja prywatna jest droga, mimo wszystko radziłbym skontaktować się z fizjoterapeutą na chociaż konsultację...
Pokazałby on konkretne ćwiczenia które osoby trzecie są w stanie wykonywać.
Sam pracuję na oddziale neurologii jako rehabilitant i wydaje mi się że część ćwiczeń osoby niezwiązane z zawodem mogą z powodzeniem wykonywać.
Wiem że sporo pacjentów po udarze odchodząc ze szpitala nie poddaje się rehabilitacji z wielu przyczyn (głównie materialnych) dlatego edukacja samego pacjenta jak i opiekunów jest tak ważna.
Sam proponuję podobnie to co ktoś już tu napisał, dużo ruchów biernych lub biernoczynnych w zależności od sprawności.
Głównie ruchy w płaszczyznach (zginanie w płaszczyźnie strzałkowej- ręka za głowę, zginanie w płaszczyźnie horyzontalnej- ręka dotyka barku po drugiej stronie) itp.
Ważne żeby ruchy wykonywać powolii i dokładnie, nie szarpać...
W szczególności uważać na bark ponieważ mięśnie stabilizujące bark nie są w stanie wykonywać swojej funkcji więc łatwo go uszkodzić, a jak bark ulegnie podwichnięciu to będzie dużo trudniej...
Radzę sobie poczytać o leczeniu ułożeniowym pacjentów po udarze, czyli że np. ręka ma tendencje do przykurczu zgięciowego i rotacji więc trzeba trzymać rękę w odwrotnym położeniu.
Książki się jak najbardziej przydadzą, jak ich Pani nie może załatwić to radzę poczytać na internecie o tych pozycjach ułożeniowych, są zdjęcia więc tylko oglądać i uczyć się.
Pozdawiam
Mateusz
gość
03-12-2007, 07:39:00

14-11-2007 o 14:39, gość :
Witam
ja uważam, że nalezy jak najszybiciej ,jak tylko stan zdrowia na to pozwoli ,wysłac mamę do dobrego ośrodka rehabilitacyjnego. Intensywna rehabilitacja i zachowanie jej ciągłości przyniesie bardzo dużą poprawę.
Pozdrawiam

Witam, czy Ktoś z Państwa może podpowiedzieć adres dobrego ośrodka rehabilitacyjnego? Najlepiej w Warszawie lub okolicach, ale niekoniecznie. Jeśli działa skutecznie, to może być i w innym miejscu polski. Pozdrawiam i bardzo liczę na pomoc.
gość
11-12-2007, 21:26:00

Mój tata miał udar 7 lat temu, i niestety dopiero sami doszliśmy do tego, że od samego początku trzeba było bardzo, bardzo intensywnie rehabilitowac, nikt nam na to nie zwrócił uwagi. I może gdybyśmy to wiedzieli, to teraz byłby znacznie sprawniejszy. Zyczę cierpliwości i samozaparcia.
gość
11-12-2007, 21:32:00

Dobre jest Górnośląskie Centrum Rehabilitacji REPTY w Tarnowskich Górach. Można tam też jechac prywatnie, bo ze skierowania trzeba długo czeka, a po udarze rehabilitacja jest najważniejsza w pierwszych miesiącach.
gość
12-12-2007, 14:02:00

moja mama jest po udarze juz ponad rok utracila pamiec mowe ma paraliż prawej strony ciała.mimo rehabilitacji bardzo profesjonalnej nie ma efektów.Mama była operowana irehabilitowana we Włoszech w Niguarda,ma 54lata.mimo wszystko życze wytrwałości
gość
27-09-2008, 18:59:00

Witam mam podobny przypadek z moja Mama a mianowicie jest po udarze
niedkrwiennym lewej strony ... a tak odemnie to sie przyda duzo cierpliwosci i pracy zeby z tego wyjsc pozdrawiam Wojtek ...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
Reklama: