Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-10-2013, 19:56:04

Gość 2010-01-05 20:22:15 Pani Ewo!!!
jak na razie udało mi się znaleźć tylko sugestie, przesyłam link do strony http://www.dekalogudarowca.pl/2008/04/rehabilitacja-po-udarze-mozgu-poprzez-gry-i-rozrywke/
są tam sugestie i rzeczy o których należy mieć świadomość pracując z osobą po udarze.
Pozdrawiam
Ewa
Początkujący
05-11-2013, 13:56:00

czasem warto poszukać terapeuty który ma doświadczenie i podejdzie indywidualnie do pacjenta pracujac z nim konkretną metodą aniżeli wysyłać osobę bliską do placówek na rehabilitację stacjonarną gdzie dadzą osobie po udarze rotorek czy podwieszą w tzw ugul-u i tyle. Niemożliwością jest aby 1 terapeuta mający jednocześnie 5-10 pacjentów na sali był w stanie u każdego prawidłowo przeprowadzić terapię!
[url=http://www.medrecovery.pl/]Rehabilitacja domowa katowice[/url] Dla forumowiczów zniżki.
gość
10-11-2013, 18:54:02

Witam wszystkich! Tata moj (45lat) 2 tygodnie temu dostal silny niedokrwienny udar mozgu. Mial sparalizowana prawa strone i afazje. Swiadomosc zachowala sie jednak nie 100%. Probuje cos mowic, jednak nikt nie rozumie. Caly czas powtarza to samo a gdy my go nie rozumiemy to strasznie sie denerwuje i zaczyna krzyczec. Tata cale zycie byl osoba nerwowa, i to mu zostalo. Nie wiemy jak z nim postepowac, gdy widzi moja mame to calkowicie nie chce z nia wspolpracowac. Gdy zobaczyl Pania Logopede to odwrocil sie i udawal ze spi, nie chce pracowac. Po 9 dniach pobytu w szpitalu, ordynator oddzialu chcial go wypisac do domu ( nie chodzacego, nie mowiacego ) jednak mielismy duze szczescie i udalo nam sie zalatwic ze wzgledu na jego mlody wiek miejsce w Osrodku Rehabilitacyjnym w Dzierzaznie. Nie wiemy co robic dalej. Niestety sytuacja nasza nie pozwala aby moc go odwiedzac codziennie. Macie jakies doswiadczenie z tym Osrodkiem. Jak dlugo zostaje sie w takich osrodkach? Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam!
gość
18-11-2013, 13:52:53

Gość 2008-10-12 19:46:00 Dzien dobry.Jestem juz 5 lat po udarze niedokwiennym lewostronnyn chodze sam z ale najgorsze to ze polowiczo widze i to jest ala mnie najgorsze czy ktos wie cos na temat komorek macierzystych z krwi z nosa gdzie takie rzeczy robia prosze adres i wiadomosc nawet prywatnie moze uzbieram na zabieg z renty pozdrawiam udarowcow i wszystkich piotr
WITAM PANA, NA TEMAT KOMOREK MACIERZYSTYCH MOZE PORADZIC DOKTOR KAROL , TEL. 660820147
gość
04-01-2014, 12:29:01

Tu są informacje jak postępować przy udarze. http://www.pomorskirehabilitant.pl/udary.htm
Wykonują bardzo dobrą i skuteczną rehabilitacje . Polecam
gość
20-04-2014, 16:59:43

Moja mama miała udar dwa miesiące temu. Znalaza się na oddziale neurochirurgi w Gizycku. Tam podejście ordynatotŕa i niektórych sióstr było katastrofalne. Mamę połozyli do pokoju Nr6 w którym pacjęci są w bardzo wyznym stanie i nie mają szynsy na przezycie( tak nam twierdzili). Ja nazwałem ten pokój pokojem śmierci, bo jak będąc u matki na moich oczach w tym pokoju, zmarła starsza pani i pół godziny nikt nie wiedział, ze nie zyje. Ja mieszkam za granicą i jak przyjechałem i zobaczýłem ten bałagan, sam pokój bez jakiego kolwiek sprzętu i podejście ordynatora i niektóryćh sióstr to do dwóch dni matkę przeniosłem do szpitala wojewódzkiego. Tam oczywiście inne wyposazenie i lepsza opieka personelu doprowadziło do tego, ze matka zrobiła duze postępy. W tej chwili jest w dobrym stanie i ma duze szanse na powrót do normalnego zycia. Piszę to dlatego zeby nie wiezyć na 100% diagnozom lekarzy( kazda sprawa jest indywidualna). Moja rodzina juz była pogodzona z tym co twierdził Pan ordynator z Gizycka, ze matka nie ma szans na chodzenie i bedzie osobą lezącą w najlepszym wypadku Mój przyjaz i moja decyzja o przeniesieniu matki w krytycznym stanie do innego, lepszego szpitala uratowała matce zycie. Chcę jeszcze napisać apel : Panie TUSK na co i za co ludzie w tej POLSCE płacą podatki. Proszę zobaczyć jak w niektórych małych miastach funkcjunuje słuzba zdrowia, KATASTROFA !!! w takim kraju bałbym się na starość mieszkać. Pozdrawiam
Początkująca
13-06-2014, 20:54:59

Witam:) Nie wiem, czy pisze w dobrym temacie, mam taki problem. .. Mama obecnie jest w szpitalu rehabilitacyjnym w Górowie Iławeckim (miała udar, co spowodowało sparaliżowanie prawej strony ciała) od 2 czerwca (będzie do 2 lipca) i jak na razie nie ma poprawy, cały czas siedzi na wózku i ma pampers, to jak ma niby lepiej chodzić? Co prawda rehabilitują, ale po zabiegach sadzają na wózek, dają pampers.Po domu jakoś chodziła, a teraz koszmar, jest gorzej niż przed przyjazdem tutaj:( A tak wszyscy zachwalali to miejsce. Moja mama jest po udarze już 3 lata, około rok temu pojawiła się u niej padaczka po udarowa i przepisano jej depakinę chromo 300 rano i 500 wieczorem. Przed braniem tego leku chodziła w miarę nieźle, a od paru miesięcy ma lęk, boi się chodzić. Moja ciotka tez ma padaczkę, miała chyba tętniaka i jej go usunęli, bierze i brała inne leki na padaczkę, ale powiedziała mi, ze po pierwszym leku tez miała lęki, bała się przejść przez ulicę itp, Lek jej zmienili i jak ręka odjął. Może zmiana leku coś pomoże? Zaznaczam, ze mama przed padaczka chodziła na prawdę nieźle i ma obecnie 71 lat. Proszę o pomoc, jakąś odpowiedź. Z góry dziękuję Pozdrawiam
"As we journey under our individual umbrellas,we should not forget we all share the same sky." Doris Day http://chomikuj.pl/anialek36
gość
26-06-2014, 14:09:45

Opiekuje sie osoba po udarze, pytanie moje dotyczy ubierania i rozbierania pacjenta przed i po zabiegu, czy robi to terapeuta, czy ten obowiazek spoczywa na mnie? Goska
gość
26-06-2014, 19:15:21

Dziwny spór kompetencyjny.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
26-06-2014, 19:17:54

Ale dogadajcie się szybko bo pacjent się przeziębi.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: