Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

gość
29-08-2012, 20:42:48

Witaj Alicjo.
Cieszę się,że jesteś na portalu. Umiesz pocieszyć zawsze swoimi słowami, gdyż masz zdolność logicznego myślenia.
Ja mam inne zdolności, ale nie tracę nadziei na lepsze jutro. Alicjo pocieszające jest dla mnie,że nie boję się wykonywać napraw mechanicznych.
To prawda masz rację,że pracodawcy robią błąd nie zatrudniając epilektyków. To boli psychicznie, fizycznie nie.
Pozdrawiam Ania
gość
29-08-2012, 20:45:42

Darku.
Alicja ma rację abyś swój dokument skonsultował z adwokatem.
Wiesz,że istnieją paragrafy, które niszczą wszystko. Skoda by było jakbyś to zaprzepaścił z powodu wlasnej nieuwagi:)
gość
29-08-2012, 20:47:13

Darku pamiętaj o logice podczas podejmowania decyzji. Łatwo ją stracić, a trudniej uzyskać. :)
Pozdrawiam Anna :)
gość
13-09-2012, 20:23:50

Cześć : )
Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda.
Mam 19 lat i chce się ubiegać o prawo jazdy B. Niestety jestem chory na padaczkę, napady proste cześciowe .(chwilowa bezwładność ręki 20s max poprzedzana aurą). Zazwyczaj wiem kiedy atak nastąpi, i ostatnio mam bardzo rzadko napady.
Prawo jazdy chciałbym zrobić teraz ze względu na zmianę prawa w 2013 roku, dodatkowo innym moim problemem jest to, że podczas komisji dostałem kat. E ze względu na padaczkę :(
Najchętniej zrobił bym wszystko legalnie nawet mając terminowe prawo jazdy, natomiast nie wiem jak to się załatwia. I mój lekarz sądzę, nie był by skory do wydania mi pozytywnej opinii. Jest bardzo konserwatywny ;/
Pozdrawiam,
jarek
gość
13-09-2012, 21:04:38

Witaj Jarku. Współczuję Ci z powodu choroby. Wiem jak to jest gdy się chce zrobić prawo jazdy. 10 lat temu również myślałam o tym. Lekarze chcą dobrze.
gość
13-09-2012, 21:29:27

Ale to co ja w tym momencie mam zrobić? Iść do lekarza neurologa pogadać o tym? Zgłosić się do lek. med. pracy żeby wydał decyzję? Zrezygnować zupełnie? Bardzo bym chciał prawo jazdy uzyskać nawet terminowe.
gość
13-09-2012, 21:50:47

Moim zdaniem tak wybierz się do lekarza neurologa.
Ja korzystałam z porady lekarza. Wiem ,że ta choroba uniemożliwia wszystko.Decyzja ważna , gdyż decyduje co potem czy będziesz pracował albo studiował.
gość
14-09-2012, 12:17:37

Przeczytałem, że aby ubiegać się o prawo jazdy z epilepsją zgodnie z ustawą z 2011 r. trzeba mieć wypełniony formularz (opinię lekarską) od neurologa, który decyduje czy można w ogóle dopuścić pacjenta do kursu.
I teraz tak. Zdaje się, że mój lekarz jest bardzo konserwatywny w tych sprawach i wątpię by w ogóle go o coś takiego pytać, bo jeszcze mnie totalnie zruga. Czy można iść do innego neurologa, nawet niekoniecznie z NFZ, nawet prywatnie. Oczywiście z kopią historii choroby itd.?
Nie chcę wydać 1200 zł na kurs, aby dowiedzieć się że nie mogę. Chcę na starcie mieć zaświadczenie, że mogę lub nie mogę ubiegać się o prawo jazdy na kat. B. Proszę pomóżcie.
Pozdraiwam,
Jarek
gość
14-09-2012, 13:10:29

Mam kolegę chorego na epilepsję. Ma prawo jazdy i samochód. Niestety dostał ataku podczas jazdy...i o mały włos skończyło by się to tragicznie dla niego i innych.
gość
14-09-2012, 13:15:18

Jarku spróbować możesz wizyty u prywatnego lekarza, ale pamiętaj,ze podejmujesz ryzyko.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: