Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-10-2008, 21:34:00

Mariolka - dzisiaj miałam trudny dzień, ale Ty mi go rozjaśniłaś. Dzięki. Bużka - Marychaj
Wtajemniczona
03-10-2008, 21:45:00

aniaiania, po co nowy?
zobacz ile jest stron
ogólnie galimatias
pojawia się ktoś "nowy", zagubiony, załamany i zaganiany, dom-szpital, weź teraz na szybkiego coś znajdź, nie ma szans
http://maclisc.phorum.pl/
gość
04-10-2008, 03:08:00

Witam, ja swoje noble już dostałem. Raz za żonę a niedawno za syna. Więcej nie potrzebuję. Co do nowego wątku to ja raczej będę pisał na stronie grzesia, bo tutaj treść utonie w zalewie ochów i achów że ktoś z naszych ruszył palcem. grzesiu miał super pomysł i chwała mu za to. taki poradnik ułatwi życie tym którzy po nas będą musieli się zmierzyć z podobnymi problemami. Co do tej stymulacji to pisałem o niej trochę na forum albo do kogoś z was przez maila, już nie pamiętam. łatwe to nie jest , ale działa. no i niestety trochę kasy kosztuje. Jednym z tych stymulantów jest muzykoterapia. Wytłumaczę wam dlaczego firma produkująca "kryształowa aurę" twierdziła ,że to działa tylko w formacie CDA a w MP3 nie za bardzo.
Muzyka z "kryształowej aury" zawiera wiele dźwięków występujących w tle. podczas stratnej kompresji do formatu MP3 wycinane są dźwięki które są zagłuszane przez inne (głośniejsze).
po kompresji do mp3 słyszymy tylko to co fizjologicznie jest w stanie zarejestrować nasz narząd słuchu i dla nas róznicy nie będzie. Inaczej sprawa wyglada w przypadku naszych śpiochów, dla których zmysł słuchu czasami jest jedynym dostępnym. Oni słuchają całym sobą i rejestrują większe spektrum dźwięków. dla nas odgłos latającej przy betoniarce muchy nie istnieje, a dla nich prawdopodobnie tak. potwierdzą wam to osoby niewidome. dlatego twierdzenie firmy fonograficznej to trochę chwyt reklamowy , ale nie do końca. podobnie sprawa wygląda w przypadku wzroku. tutaj wykorzystuje się zjawisko bezwładnosci optycznej oka i w normalny obraz telewizyjny mrugający z częstotliwością 50 hz wplata się półobrazy działające na podświadomość. efekt jest taki, że ogladajac film możemy nieświadomie nauczyć się jakiegoś tekstu. takie praktyki są prawnie zabronione w telewizji, nie zmienia to faktu ,że są możliwe. Kilka lat temu w Japoni wystapiły przypadki ataków padaczki wśród dzieci oglądających ichnie bajki , tzw. manga.
producent bajek prawdopodobnie przez przypadek doprowadził do niekorzystnej sekwencji półobrazów co wywoływało padaczkę u widzów. podobny efekt, ale o mniejszym nasileniu daje świetlówka. zresztą jak pisze marychaj sami już od lat to wszystko przerabiacie, dlatego raczej nic nowego nie napisałem. Niedługo odezwę się na stronie grzesia a na razie idę pospać kilka godzin.
Powodzenia dla wszystkich dyziaczek2000@wp.pl
gość
04-10-2008, 03:19:00

Aha , jeszcze jedno. Ja o lekach chcę wiedzieć wszystko ZANIM je podam a nie podaję i potem się martwię czy dobrze robię. To nie gra komputerowa , tu nie ma restartu ani drugiego życia. dyziaczek2000@wp.pl
gość
04-10-2008, 03:35:00

znowu ja. Z tym Janem z działdowa to sprawa nie jest do konca jasna.
zetknałem sie z tym przy okazji jarka goraczki. nacieranie spirytusem trochę pomaga, ale nie jest do końca bezpieczne, ponieważ alkohol wchłania się także przez skórę i może zaszkodzić. zasada dzialania tego sposobu polega na lotności alkoholu , który szybko odparowując zabiera sporo ciepła z organizmu oraz na rozszerzeniu porów skóry, co zwiększa powierzchnię parowania. Niestety nie pomoże u pacjentów leżących z upsledzonym krążeniem obwodowym. Chyba ,że łykają bilobil to będzie ok. idę lulu. papatki. dyziaczek2000@wp.pl
gość
04-10-2008, 05:49:00

Dyziaczek - odnoszę wrażenie,że bardzo działam Ci na nerwy, bo nie dość intensywnie Ciebie podziwaim. Może po prostu miałeś więcej szczęścia niż inni na tym forum? Jeśli zawsze byłeś taki mądry i zawsze myślałeś przed, a nie po, to naprawdę jesteś wyjątkowy. Gratuluję. Chciałam Ci zwrócić uwagę, że z tego forum korzystają osoby nie tak doinformowane jak Ty i zalewanie ich informacjami czysto chemicznymi i fizycznymi nie daje im nic oprócz poczucia większej bezradności. To tyle i jeśli nie odpowiada Ci formuła tego forum, no to trudno. Bywaj w zdrowiu i szczęściu. Marychaj
gość
04-10-2008, 06:15:00

Marychaj przecież dyziaczek chce pomóc i podzielić się swoimi informacjami i doświadczeniem. Czytałam to forum od początku skorzystałam z cennych rad, dzięki kórym mój ,,śpioszek''( 2 miesiące w śpiączce) chodzi przy kuli, pamięć i wiedza zachowana w 100% Nigdy się nie wypowiadałam na ten temat na forum, a cenne wskazówki czytałam pilnie i wprowadzałam w ,,życie''.
Proszę, niech każdy wypowiada sie na forum. Od niedawna można zauważyć(przeczytać), że niektórzy formułowicze poczuli się (właścicielami, dyktatorami) tego forum.
PAMIĘTAJCIE każda informacja jest ważna - albo się z niej skorzysta albo nie ---przecież jest demokracja i nie można nikogo wykluczać z forum albo delikatnie dawać do zrozumienia że jest osobą niekompetentną i mile widzianą. Z pozdrowieniami - ZP
Forumowiczka
04-10-2008, 08:08:00

" tego forum korzystają osoby nie tak doinformowane" -
Przypominam, że forum właśnie jest po to żeby stały się doinformowane. Ludzie - zgoda buduje, niezgoda rujnuje więc po te spory, niech każdy się wypowie na temat swojego doświadczenia i swoich obserwacji. I każdy niech wyciaga swoje wnioski i wciela je w życie. Poztym pamiętajmy jeszcze o jednym - każdy z naszych śpiochów jest inny i to co działa na jednego u drugiego wogóle się nie sprawdza.
Jestem jaknajbardziej za tym, żeby rozbudować poradnik Grześka. Bo łatwiej byłoby znaleźć odpowiednią rzecz, która nas interesuje.
Aniaiania
gość
04-10-2008, 08:25:00

Korzystanie z forum, a nie wypowiadanie się na nim to forma egoizmu: nie daję, a biorę. Ile osób wypowiada się czynnie? Na miejscu Marychaj też poczułabym się żle. Małgosia
gość
04-10-2008, 09:43:00

Pozwólcie że i ja wypowiem się,otóz to forum było bardzo pomocne,dla wszystkich nie ważne kto jaki ma staż w opiekowaniu sie spioszkiem, i napewno kazdy z nas chce jak najlepiej dla swojego bliskiego,któremu pomaga wrócic do nas. A takie uwagi z przekąsem ze ja wiem najlepiej i robię najlepiej nie sa tu na miejscu,dzielmy sie dalej swoimi uwagami pomagajmy sobie tak jak tu na tym forum mnie pomagają,i ja żebym mogła to tez pomogłabym.Wiem ze dyziaczek lubi sie szczycic swoim osiągnieciem,chwalę to ale tak naprawde my tu mamy swoich bliskich w spiączce ,z różnych powodów to po wypadku,to po niedotlenieniu,po zawałach ,a Ty dyziaczku masz syna chorego inaczej( przepraszam) na nowotwora,więc Twoje uwagi do Marychaj są nie na miejscu. I pragnę zeby to forum fukcjonowało tak jak do tej pory mama Edyty

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: