Witam, ja swoje noble już dostałem. Raz za żonę a niedawno za syna. Więcej nie potrzebuję. Co do nowego wątku to ja raczej będę pisał na stronie grzesia, bo tutaj treść utonie w zalewie ochów i achów że ktoś z naszych ruszył palcem. grzesiu miał super pomysł i chwała mu za to. taki poradnik ułatwi życie tym którzy po nas będą musieli się zmierzyć z podobnymi problemami. Co do tej stymulacji to pisałem o niej trochę na forum albo do kogoś z was przez maila, już nie pamiętam. łatwe to nie jest , ale działa. no i niestety trochę kasy kosztuje. Jednym z tych stymulantów jest muzykoterapia. Wytłumaczę wam dlaczego firma produkująca "kryształowa aurę" twierdziła ,że to działa tylko w formacie CDA a w MP3 nie za bardzo.
Muzyka z "kryształowej aury" zawiera wiele dźwięków występujących w tle. podczas stratnej kompresji do formatu MP3 wycinane są dźwięki które są zagłuszane przez inne (głośniejsze).
po kompresji do mp3 słyszymy tylko to co fizjologicznie jest w stanie zarejestrować nasz narząd słuchu i dla nas róznicy nie będzie. Inaczej sprawa wyglada w przypadku naszych śpiochów, dla których zmysł słuchu czasami jest jedynym dostępnym. Oni słuchają całym sobą i rejestrują większe spektrum dźwięków. dla nas odgłos latającej przy betoniarce muchy nie istnieje, a dla nich prawdopodobnie tak. potwierdzą wam to osoby niewidome. dlatego twierdzenie firmy fonograficznej to trochę chwyt reklamowy , ale nie do końca. podobnie sprawa wygląda w przypadku wzroku. tutaj wykorzystuje się zjawisko bezwładnosci optycznej oka i w normalny obraz telewizyjny mrugający z częstotliwością 50 hz wplata się półobrazy działające na podświadomość. efekt jest taki, że ogladajac film możemy nieświadomie nauczyć się jakiegoś tekstu. takie praktyki są prawnie zabronione w telewizji, nie zmienia to faktu ,że są możliwe. Kilka lat temu w Japoni wystapiły przypadki ataków
padaczki wśród dzieci oglądających ichnie bajki , tzw. manga.
producent bajek prawdopodobnie przez przypadek doprowadził do niekorzystnej sekwencji półobrazów co wywoływało padaczkę u widzów. podobny efekt, ale o mniejszym nasileniu daje świetlówka. zresztą jak pisze marychaj sami już od lat to wszystko przerabiacie, dlatego raczej nic nowego nie napisałem. Niedługo odezwę się na stronie grzesia a na razie idę pospać kilka godzin.
Powodzenia dla wszystkich
dyziaczek2000@wp.pl