Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-09-2008, 15:51:00

Grzesiek dzięki za odpowiedź. U Krzyśka probemy z mową polegają na tym, że mówi bardzo cicho. Dopiero jak mu się powie, by powiedział cos głośniej to mówi głośno i wyraźnie. Nie ma też problemu z zasobem słów, ani z wymawianiem dłuższych wyrazów. Bywają momenty, kiedy mówi coś zupełnie nielogicznego, ale są już rzadsze. Dzisiaj mija 10 doba od wypadku, a 4 odkąd jest wybudzony. tutaj chyba jeszcze zbyt mało czasu minęło.
Mam do Ciebie Grzesiek jeszcze jedno pytanie. W swoich wcześniejszych postach napisałeś, że przyjmowałeś Protifar. Zastanawiam się, czy nie zacząc podawać tego Krzyśkowi. To niejadek. Jest bardzo szczupły, a teraz przydałoby mu się nabrać sil i przytyć. Możesz mi napisać, ile czasu Ty ten środek przyjmowałeś i czy dał jakieś efekty?
Mori
Forumowicz
13-09-2008, 16:50:00

Hej.
Do Mori. Nie ma sprawy, jak mogę to odpowiem Ja cały czas mało mówie i mało zrozumiale i cicho mimo upływu czasu. Tzn. najbliżsi mnie zrozumieją, obcym mogę powtażać 10 razy. Moja jednostka chorobowa sprawiła że byłem dość długo (z pół roku) kompletnie sparaliżowany (poza oczami) , wszystkie mięśnie zanikły, startowałem od 0. Schudłem 30kg Zacząłem przyjmować protifar i jadłem go ja wiem z pół roku dzień w dzień w tym czasie zacząłem ruszać głową,rękami,nogami. Zaprzestałem brać gdy z 10kg przytyłem. Pomyślałem że nie chce więcej tyć bo trudniej będzie mi się ruszać, zacząłem uważać co jem i odstawiłem słodycze, chipsy itp. No i do dziś ćwiczę. każdy ma cel by stanąć na tych własnych nogach Zauważyłem że protifar pomaga odbudować mięśnie które się ćwiczy. Pozdr
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
13-09-2008, 18:03:00

Kasia - ja przecinam kapsułki z omegą 3 i dodaję do leków. Leki podaję przez sondę, natomiast dietę kuchenną daję strzykawką do buzi, staram się nie dawać niesmacznych rzeczy buzią. Jeśli chodzi o Alveo, to jestem jak najlepszego zdania o nim. Teraz też okresowo daję je Jackowi, staram sie, aby była choć jedna butelka dawana na kwartał - miesiąc podaję, dwa miesiące nie. Po Alveo Jacek bardzo ładnie zaczął przybierać na wadze, odbudowywała mu się skóra, a skóra ma podobną strukturę jak mózg. Jest drogie, ale ja mam dostawcę u którego kupuję po cenach hurtowych i płacę 105 zł/butelkę, korzystam z jego upustów.

Mori - usuńcie jak najszbciej cewnik, to żródło zakażeń i robią się odleżyny, a to bardzo nieprzyjemna sprawa. Wolałabym dokupić sama pampersy i dodatkowo go przewijać , chyba, że chodzi jeszcze o bilans wodny /może jeszcze mu liczą ile wypił i ile wysikał, czy to się zgadza, czy nerki prawidłowo pracują/, ale jeśli nie, to szybko wyjmujcie.

Rudan - wszystkie sprawy o ubezwłasnowolnienie tak długo się ciągną, może chodzi o to, żeby nie zrobić to zbyt pochopnie?
Pozdrawiam Wszystkich - Marychaj
Początkująca
13-09-2008, 19:53:00

Witam wszystkich.
U mojego brata znów wszystko stanęło. Znów jest na diecie .
od wczoraj ma biegunki. Wcześniej jadł ładnie, kupowaliśmy mu nutrison i było ok, a tu nagle znów żle. Nie możemy mu nic dawać.

Doktorka powiedziała, że to może być z powodu jego wątroby, coś jest z nią nie tak, a było już tak fajnie, b. chcięliśmy żeby nabrał sił, bo jest strasznie chudziutki. Nie ma odleżyn, tego pilnujemu najbardziej, chciałabym napisać coś dobrego, coś miłego ale nie mogę.
15- tego minie 4 miesiące i co dalej?
Pozdrawiam wszystkich, miłej niedzieli życzę
Ala
gość
13-09-2008, 20:12:00

Marychaj, ale czy ten olej można mieszać z jedzeniem (podawanym przez sonde) czy raczej oddzielnie/z lekami.
i przy okazji mam pytanie do wszystkich, jak podajecie leki, tzn jesli sa to rozkruszone tabletki to czy mieszacie wszystkie razem i do sondy czy każda oddzielnie. kiedys podawalysmy oddzielnie, teraz mieszamy razem, ale ciagle mam watpliwosci czy tak mozna, czy nie zachodzą jakieś niepożadane interakcje.
kasia
Początkująca
13-09-2008, 20:34:00

Kasia jak ja byłam u brata to siostra kazała mi podać leki (uczyłam się wtedy go karmić) wszystkie razem były rozdrobnione b. mocno i zalane chyba wodą, żeby były mokre i mogły przepłynąć przez pega, ale flegaminę (syrop) dostał już osobno, ale nie wiem czy wszystkie można łączyć.
Pozdrawiam Ala
gość
13-09-2008, 20:38:00

Grzesiek dzięki za odpowiedź. W przypadku Krzyśka mozna mówić o tym, że jest on bardzo chudy: teraz waży gdzieś 53kg przy wzroście 178cm. Wprawdzie jest bardzo silny i wysportowany, ale obawiam się, że teraz kiedy jeszcze słabo się rusza, to mięśnie zaczną szybko słabnąć i zanikać. dlatego pomyślałam o takiej odżywce. Co do cewnika to już ustalone, że będziemy walczyć o jego usunięcie. tym bardziej, że chcę by zaczął sam też odczuwać potrzebe i kontrolować to. Bo chyba nie trzymają go tylko dlatego, że jeszcze dostaje kroplówki? Krzysiek ma jeszcze problemy z pamięcią- stąd mój pomysł z Ginkofarem. Ma też problem z wyobrażaniem sobie rzeczy, których nie widzi. Ale tu potrzeba też czasu.
Własnie. Przypomniało mi się jeszcze. Ktoś może wie jakie jest postępowanie przy przywiezieniu do szpitala nieprzytomnego człowieka z wypadku? Chodzi mi o to, czy są jakieś ustalone procedury postępowania w takich wypadkach. Wiem, może Wam się wydać, że to głupie pytanie, ale ja uważam, ze w jego przypadku ewidentnie zaniedbano całą sprawę zaraz po przywiezieniu do szpitala.
gość
13-09-2008, 20:40:00

to wyżej to ja-Mori
Forumowicz
13-09-2008, 21:22:00

Do Mori. Z tego co wiem to protifar pomaga odbudować mięśnie ale ćwiczone, leżenie plackiem i przyjmowanie go podziała na zwiększenie masy ciała a nie na podtrzymanie masy mięśniowej. Wyjmujcie cewnik, miałem jak spałem i pare miesięcy jak się obudziłem. Zaliczyłem odlżyny, zapchania, zapalenia, gorączkę od zapalenia. Ból jak nie wiem. Wyjmujcie.
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
13-09-2008, 21:32:00

Witam! Jeżeli chodzi o podawanie leków to nie ma większego problemu z ich łączeniem, należy tylko uważać przy lekach np przeciwbiegunkowych lub odtruwających, one niwelują działanie innych i należy zachować odstęp. Piszecie tu o o leku ginkofar, nie wiem czy to to samo ale produkt olimpa ginkoflaw to suplement diety ( skłat to równierz miłorząp japoński) i on ma ścisłe dawkowanie , nie ma problemu z przyjmowaniem i baniem o odp. dawkę polecam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: