Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
03-08-2008, 20:09:00

Do Gościa z 20:06 ... diagnozą mojej Mamy także było uszkodzenie pnia mózgu i paraliż 4 kończyn, po czym Mama zaczęła dochodzić do siebie i z biegiem czasu poruszać nogami, rękoma, siadać, itd..
Oto co jest napisane w internecie : "Uszkodzenie pnia mózgu (w wyniku udarów, urazów, zapaleń) prowadzi do wystąpienia zespołu sztywności odmóżdżeniowej. Chory jest głęboko nieprzytomny i ma bardzo napięte mięśnie prostujące (prostowniki) kończyny." Mama nie miała ANI JEDNEGO objawu, ale diagnoza była. Nie wierzę do końca lekarzom, chociaż pewnie nie jednej osobie pomogły. W przypadku mojej Mamy okazało się, że "strzelali" sobie co może Jej dolegać i tylko zaszkodzili. Także proponuję mieć nadzieję, nie ma takich samych przypadków nigdy!!
Pozdrowienia Wszystkim!
[addsig]
Mulatka Białystok
gość
03-08-2008, 21:08:00

do goscia z malutkim 2 letnim synkiem w spiaczce-proponuje zajrzec na blog kajtusiowej mamy na onet-jej synek jest w spiaczce i mysle ze znajdziesz tam wskazowek wiele na temat dzieciaczka w takim stanie-czytaj mow do synka on czuje Twoja obecnosc i czuje Twoja matczyna miłosc,głaszcz ,przytulaj-potrzebuje tego ...pozdrawiam serdecznie Magda medyczka
gość
03-08-2008, 21:11:00

http://kajtusiowy.blog.onet.pl/ to adres bloga o ktorym wspominalam wyzej-pozdrawim raz jeszcze Magda
gość
04-08-2008, 05:44:00

do Curry-podczas pionizacji zaczynamy od kata nachylenia ok 45 stopni i stopniowo w ciagu jedenej pionizacji doccodzimy do pionu -jesli stan jest stabilny,to srednio co 5-7 minut zmieniam kat nachylenia pionizatora badz parapodium stopniowo dochodzimy do 60 minut pionizacji....nie nalezy naszych spiochow stawiac od razu calkowicie do pionu-zbyt duze prawdopodobienstwo wystapienia wstrzasu ortostatycznego-cisnienie poczatkowo ma prawo spasc(przystosowanie organizmu do zmiany pozycji)a potem stopniowo lekko wzrasta i normuje sie-kiedy jest stan wyjsciowy zmieniamy kat nachylenia w pionizacji.Obserwujemy caly czas naszego spiocha-mruganie,slinienie,ziewanie,wyraz twarzy,pomiar cisnienia i tetna co 5 minut,jesli glowa opada na boki polecam miekki kołnierz Szanca .
do aniani-czy rozpoczelas juz terapie Michala czaszkowo-krzyzowa???napisz jakie macie efekty!!!
pozdrawiam wszystkich opiekunow spiochow i samych spiochow
Niebieskooka Rehabilitantka

Wtajemniczona
04-08-2008, 05:55:00

curry nie wiem...
płyn nie może być zimny, powinien być zagęszczony
herbata z biszkoptami
kawa z ciastkami
też nie mogłam płynów przełykać, samej zupy też nie
zobacz też:
http://maclisc.phorum.pl/viewtopic.php?t=244
http://maclisc.phorum.pl/
Forumowiczka
04-08-2008, 06:46:00

Curry - efekty pionizacji u Michała wg mnie: 1) mnieniejszy problem z wypróżnianiem - teraz jest bardziej regularnie; 2) lepiej trzyma głowę, 3) wyregulowało się trochę napięcie mieśniowe - jedna strona ciała była bardziej napięta niż druga, teraz to się trochę zrównało. Oczywiście te efekty są nie tylko od pionizaci ale też od całościowej rehabilitacji.
Podczas pionizacji Michał ma oczy szero otwarte, porusza głową, rekami. Michał stoi nie w parapodium tylko na stole pionizującym.
A jak wasze śpiochy zachowują się na wózku? - Michał jeśli wózek stoi - potrafi przysypiać - ale jak tylko wózkiem się jeżdzi - to ma oczy szeroko otwarte.

NIebieskooka - nie jeszcze nie zaczeliśmy.

Aniaiania
Wtajemniczona
04-08-2008, 07:49:00

ja chciałam na wózek, bo w łóżku momentalnie zasypiałam
jestem za tym aby często sadzać
szyja się wzmacnia
a jak było na początku...
nie mogłam utrzymać głowy...
teraz?
całymi dniami siedzę
do "wyra"?
jak najpóźniej i rano jak najwcześniej na wózek
Początkująca
04-08-2008, 08:16:00

Dziewczyny, dziękuję za informacje a propos jedzenia i pionizacji.

Mariola, w te upały to ja daje tacie zimne tylko picie. Spróbuję namoczyć herbatą jakieś ciacha i zobaczyć co tata z tym zrobi. Wczoraj tłumaczyłam mu czemu powinien jeść. Patrzył się na mnie i krzywił się Chyba miał mnie dość Dziś zaserwuję mu te ciacha z herbatą i powiem, że to przepis Marioli Cóż jestem uparta i tak długo go będę męczyć aż się przemoże, dla jego dobra...

Niebieskooka - Nie wiem tylko jak postawić tatę najpierw do kąta 45 stopni? My mamy taki beznadziejny pionizator (pożyczony), w którym nie da się regulować kąta nachylenia. Albo tata stoi albo nie. Nie da się przesuwać go wcale w poziomie. W związku z tym musieliśmy go postawić od razu do pionu, bo inaczej wcale by nie było pionizacji. Tata trzyma sam głowę, więc głowa nie leci na boki, co najwyżej tułów.

Aniaiania - Jeśli chodzi o wózek to ja sadzam tatę na około 3 h dziennie. Może siedzieć dłużej, ale zawsze potem jest kosmicznie zmęczony. Właściwie ściągam go z wózka, bo tacie robią się na pupie odleżyny od wózka i muszę ograniczać czas na wózku ze względu na to. Czekam na poduszeczkę z dziurką pod pupę, ale dopiero ma przyjść. Reakcje taty na wózku nie są za wielkie. Czy jeździ, czy stoi nie robi to na nim wrażenia Co innego na krzesełku kąpielowym (ono jeździ do góry i na dół w wannie, jest na pilota). Robi wielkie oczy, zaciska ręce w pięści, napina całe ciało, usztywnia je, zaczyna szybciej oddychać. No i jak tylko dotknę jego dłoni od razu się mnie łapie i nie chce puścić, jak próbuję zabrać rękę to ją przytrzymuje. Mam wrażenie, że trochę się boi tego krzesełka i kąpieli (może wody).
Pozdrawiam,
Curry
[addsig]
...trzeba nabawić się nieuleczalnej obsesji i mijać zdrowo otwarte okna...
Wtajemniczona
04-08-2008, 08:31:00

najlepiej delikatniuśko cepłe
od zimnego naczynia się obkurczają
dostałam kompot o temp. pokojowej, to się strasznie krztusiłam, natomiast "letnim" nie
gość
04-08-2008, 09:05:00

Do Magdy medyczki dzięki za lin do tego Kajtusiowego bloga
Monika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: