Tu Essi
Dziękuję gościu "bez kropki". Pewnie się jeszcze odezwę i opowiem, co dalej się dzieje z moim braciszkiem, który miał nie żyć już ze dwa razy i zostać na zawsze "roślinką" wg lekarzy...
Gość 2012-04-21 16:26:47 Dzień dobry wszystkim!!!
Dawno się nie odzywałam bo rehabilitacja z ciocią to raz, a dwa studia i przygotowania do obrony no i odcięcie od netu też zrobiło swoje
Może najpierw krótko napiszę o cioci, a potem zadam pytanka co mnie nurtują!?
Moja kochana ciocia nadal jest na oddziale rehabilitacji, jakoś udaje mi się to przeciągnąć z 6 do 12 tygodni, a może do 18 maksymalnie do końca czerwca powiedział mi ordynator.
Ciocia jest zdecydowanie lepsza ruchowo, macha tymi rękoma i nogami że poduszki, wałki, koce i kołdra lądują na podłodze, do tego wydaje sporo nieartykułowanych dźwięków i kilka artykułowanych np ma ma, ma mo, ooo.., hhhyyy..., paaa.... Nareszcie są też postępy w karmieniu założyli cioci pega wiec koniec z odleżynami w nosie i ciocia ładnie pije gęste rzeczy z butelki z szerokim smoczkiem i, w końcu koniec z cewnikiem i szczykawką. Potrafi wypić nawet 300-350 ml zupki czy soku. Ciocia też emocjonalnie reaguje na mnie i siostrę, uśmiecha się robi miny czy woła ooooo....., śmieje się też łaskotana po stopach czy po brodzie oraz robi minę w podkówkę lub nawet lecą jej łzy gdy się ją szczypie lub pobierają jej krew.
Ciocia jest też bez cewnika w pęcherzu moczowym od 3 tygodni ponad, zagoiła się już prawie odleżyna na kości ogonowej , pielęgniarki bardzo dbają by ciocia miała sucho, ja kupuję dodatkowo pampersy zarówno duże takie przepuszczające powietrze oczywiście - to dobra rada od mamy z której córka leży moja ciocia, jak i duże wkładki, ale wychodzi to dość drogo. Ostatnio dostałam trochę rzeczy dla cioci od znajomych i miedzy innymi pampersy dla dzieci, obcinam boczki i wkładam zamiast wkładek, nieźle się to sprawdza i taniej wychodzi. A jeszcze jedno odkrycie nie stosować ochronnie Sudocremu na pupę tylko alantan, linomag lub krem z cynkiem i oliwkę dla dzieci, skóra się nie i nie pęka jak po sudo, mam też krem ochronny z seni, ale tamta wersja najlepsza, zarówno wg mamy Kasi jak i pielęgniarek.
Z infekcjami dróg moczowych też sobie poradziliśmy dobrym babcinym sposobem - herbatka z suszonych liści szałwii nie z torebki !! parzona przez 30 min (1 łyżeczka czubata w 150 ml gorącej wody) do tego łyżka soku z żurawiny i łyżeczka miodu i to 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami, zielarka mi to poleciła i skuteczne. Wiadomo antybiotyk to podstawa a to tylko pomocniczo!!
Kupiłam też cioci ten gryzak Nuby kolega nawiercił mi w rączce dziurkę na kółko by móc założyć tasiemkę dla bezpieczeństwa, podaję cioci biszkopty, ciastka z cukrem, banany czy kawałeczek szynki dla smaku. Co prawda ciocia nie bardzo to gryzie ale smak zostaje prawda?
Teraz mam takie pytania dotyczące grupy inwalidzkiej dla cioci a potem renty.
Bo przez 6 miesięcy płacił pracodawca, teraz płaci do lipca ZUS i wtedy w lipcu mija rok i ciocia dostanie ostatnie pieniądze. Trochę poczytałam to forum i coś na ten temat tam znalazłam ale nie do końca to rozumiem. Przede wszystkim czy o grupę i o rentę dla cioci powinnam złożyć jeden czy dwa wnioski do ZUS i kiedy to powinnam zrobić- ile czasu przed końcem?? Czy mam już to teraz zacząć robić czy w czerwcu?? bo boję się sytuacji że ciocia będzie już w ZOLu a nie będzie miała środków na przebywanie tam - bo ostatnie świadczenie dostanie w lipcu!!!
PROSZĘ O RADĘ !!!
Pozdrawiam Ewka
Gość 2012-04-21 20:37:13 Dzięki Gosiu czyli mam jeszcze trochę czasu, bo pani w ZUS powiedziała że tylko rok łącznie to obowiązuje, a potem renta.
Mam jeszcze jedno pytanie bo na razie zwolnienie cioci to donoszę do pracodawcy, a po roku to gdzie bezpośrednio do zus ?? czy przez te półtora roku do pracodawcy się donosi??
O grupę to oczywiście że złożę, ale zasiłek pielęgnacyjny nie będzie mi przysługiwał jak ciocia zamieszka w ZOLU?? Pozdrawiam Ewka
PS
Dla zainteresowanych bo zapomniałam dodać, odruch ssania wyćwiczyłam u cioci smoczkiem dla dzieci z rozszczepem podniebienia, dostałam od jednej pani ten pomysł. Smokal jest wielki i dziurkę robi się samemu, ta wielkość cioci pomogła w ssaniu bo dziecięce smoczki są za małe i ciocia miała trudność z ich załapaniem, a ten sprawdził się ok :)
Gość 2012-04-21 20:37:13 Dzięki Gosiu czyli mam jeszcze trochę czasu, bo pani w ZUS powiedziała że tylko rok łącznie to obowiązuje, a potem renta.
Mam jeszcze jedno pytanie bo na razie zwolnienie cioci to donoszę do pracodawcy, a po roku to gdzie bezpośrednio do zus ?? czy przez te półtora roku do pracodawcy się donosi??
O grupę to oczywiście że złożę, ale zasiłek pielęgnacyjny nie będzie mi przysługiwał jak ciocia zamieszka w ZOLU?? Pozdrawiam Ewka
PS
Dla zainteresowanych bo zapomniałam dodać, odruch ssania wyćwiczyłam u cioci smoczkiem dla dzieci z rozszczepem podniebienia, dostałam od jednej pani ten pomysł. Smokal jest wielki i dziurkę robi się samemu, ta wielkość cioci pomogła w ssaniu bo dziecięce smoczki są za małe i ciocia miała trudność z ich załapaniem, a ten sprawdził się ok :)
Gość 2012-04-21 22:21:17Tylko niektóre grupy zawodowe mają 180 dni zwolnienia L4 + 1 rok rehabilitacyjnego, reszta ma 180 dni L4 + 6 miesięcy rehabilitacyjnego, więc może Pani w Zusie mówiła prawdę i nic cię nie oszukała. Więc może lepiej dopytaj.Gość 2012-04-21 20:37:13 Dzięki Gosiu czyli mam jeszcze trochę czasu, bo pani w ZUS powiedziała że tylko rok łącznie to obowiązuje, a potem renta.
PS
Gdzie kupiłaś ten specjalny smoczek dla dzicieci z rozszcepem, jakiej firmy on jest?
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.