Reklama:

śpiaczka (15629)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Forumowicz
30-08-2008, 19:16:00

Marychaj to elegancko robisz. 300ml do buzi to extra wynik. Pamietam po wyjęciu sondy kazali pić 2l płynów. Masakra, 2l łtżeczką wypić
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
31-08-2008, 09:38:00

Marychaj
Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ,że mój brat po tych nutrisonach miał takie giegunki,że robili mu dietę, wtedy dostawał kroplówki. Kiedy biegunki ustały pozwolili dawać domowe jedzenie ale b. ostrożnie. Raz albo dwa razy w tygodniu żona mojego brata daje mu nutridrinki. Ale my wiemy że to wszystko za mało.
Kiedy tylko chcemy dać mu więcej jedzenia zaczynają się biegunki i znów dieta. I tak w kółko. Już nie można patrzeć na to jak chudnie.W szpitalu dają mu jakąś zupę to wygląda jak zupa mleczna. Narazie nie ma biegunek, ale cały czas musimy uważać.
Mnie już tam nie ma musiałam wracać do domu. Dają mu cały czas kroplówki, wtedy ma zimne ręce (tak mi mówiła mama).
Albo nogi ( jak mu dają kroplówki do nogi)
Nie wiem co jeszcze zrobić żeby przybrał, był zawsze taki grubiutki a teraz chudzina.
Tak to wygląda.
Ala
Forumowicz
31-08-2008, 10:25:00

Hej. Do Ala: Można zacząć podować coś wysoko białkowego. Na przyrost masy i łatwiejszy przyrost mięśni. Ja brałem PROTIFAR , proszek jak mąka. Nie ma smaku i zapachu. Mieszasz odpowiednią ilość z np. jogurtem i podajesz sondą czy doustnie jak można.
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
31-08-2008, 11:08:00

Dzięki Grzesiek przekażę bratowej, tylko zeby znów nie dostał po tym biegunki, bo zrobią mu dietę. Ale można spróbować.
Buzią próbowaliśmy, ale strasznie się męczy przy przełykaniu.
Jak byłam u niego to codziennie ślęczałam nad jedną łyżeczką, na pewno czuje bo krzywił się bardzo po cytrynie, ale z przełykaniem gorzej. Zawsze zwilżałam mu usta i na okrągło gadałam żeby przełykał. Masowałam mu buzię. Czasem się udało, a czasem się tak ksztusił, że aż siadał i robił się czerwony. Rozumiesz byłam przerażona, że go uduszę, a siostry nie były zadowolone.
Oni by tylko chcieli żeby chory nie zawracał im głowy.
Ala
gość
31-08-2008, 11:09:00

Jeszcze jedno. Czy ten protifar można kupić bez recepty w aptece?
Ala
Forumowicz
31-08-2008, 11:34:00

Do Ala, wiem co to znaczy krztuszenie. Plułem tracho tym jedzeniem co wpadło w "nie tą dziurkę". Do tej pory czasem się zakrztusze az mną rzuca. Jak on ma odruch odkrztuśny to raczej nie ma obawy aby się udusił płynem. Gorzej jak by połkną duży kęs. Co do stolca to nie miałem biegunki po tym. Protifar jest na receptę ale nie ma problemu z przepisaniem. W razie co można coś dobrać też w sklepie z odżywkami dla sportowców myślę. Coś podobnego , wysokobiałkowego. Ale sistra mówi, że protifar też przepisuję się niemowlakom, więc jest "delikatny".
gość
31-08-2008, 11:39:00

Jeszcze jedno. Czy ten protifar można kupić bez recepty w aptece?
Ala
gość
31-08-2008, 12:10:00

Ala - ja ruszyłam Jacja do przodu jajkami, do każdej zupy dodawałam całe surowe jajko, ale jak sa biegunki, to nie wiem może trzeba odczekać. Dawałam mu Alveo, do tej pory okresowo daję, kwasy Omega 3 rano i wieczorem minimum po 500 jednostek, lub po prostu tran. Jak są biegunki do mlecznych zup można dowawać kakao lub czekoladę / ma dużo magnezu/ oraz gotowaną marchewke w duzych ilościach, gotowane jabłko / tak jak dla dzieci/. Ważną pozycją w karmieniu naszch śpiochów są orzechy, nasiona lnu, ziarnka słonecznika i soji. W ogóle ziarna można podawać w chlebie, jest tak dużo odmian chleba, wybierać ten z 6 ziarnami , ciemny ?chleb zawiera witaminy z grupy B/. Gotowane mięsa, dodawać do zupy np. kurzą sparzoną wątróbkę, gotowane ryby / bardzo dobra jest panga, nie śmierdzi tak rybą/. Jak przejdą biegunki, to podawac owoce np. z aktimelem. Ja naprawdę bardzo cenię w tej diecie surowe jajka / żółtko, to lecytyna - tak potrzebna dla mózgu/. Do zup mlecznych można dodawać też miód. Jak odżywiałam tylko dietą kuchenną, to codziennie wieczorem podawałam nutridrinka, bo zawsze miałam obawy, że może jakiś pierwiastek pominęłam w diecie. Dietą kuchenną karmiłam 5 x dziennie 8,11,14,17,20 godz. po 300 ml. W poprzednim poście nie napisałam, że do sondy też tak należy podawać pokarm, jak do buzi, wolno 5 ml i przerwa, tak jak na przełknięcie itd... Alu - będzie dobrze - Marychaj
gość
31-08-2008, 12:25:00

Dzięki Wam wszystkim.
Wiem ile znaczy karmienie naszych śpiochów. Czytałam całe forum.
Moja bratowa zawsze dodaje jajko albo żółtko do jedzenia, gotuje mu naprawde pożywne jedzenie.
Może to się wszystko jakoś unormuje, może będzie lepiej.
Dzięki raz jeszcze...
Ala
gość
31-08-2008, 12:29:00

Marychaj"- ja ruszyłam Jacja do przodu jajkami" -
co to miało znaczyć ?
Hi, hi Ala

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: