Szczególną rolę w przypadku osób dotkniętych chorobą Alzheimera odgrywa prawidłowe odżywianie i regularne zażywanie leków.
Osobę z Alzheimerem należy sadzać przy stole na krzesełku i starać się jak najdłużej unikać karmienia w łóżku. Ważne by potrawy były lubiane przez chorego (należy ją o to zapytać) oraz były właściwie doprawione. Kluczową kwestią jest odpowiednie rozdrobnienie i dogotowanie potrawy. Nie może być w nich kości, ości, grubej skóry itp. W sytuacji gdy chory dotknięty Alzheimerem zaczyna mieć problemy z połykaniem pokarmy muszą przybrać konsystencję papkowatą a nawet płynną.
W trakcie karmienia osoby chorej nie można pozostawiać samej, zwłaszcza gdy ma w buzi pokarm. Osoby te często zapominają o połykaniu czy gryzieniu i może dojść dodatkowo do zakrztuszenia się. Jest to sytuacja zagrażająca życiu chorego. Zawsze przed podaniem potrawy bądź napoju należy kontrolować jego temperaturę. Podanie zbyt gorącej potrawy grozi poparzeniem się przez chorego. Chorego do posiłku należy ubrać w pelerynkę bądź przykryć ręcznikiem czy pieluchą tetrową. Uchroni go to przed pobrudzeniem ubrania.
fot. ojoimages
Stałe, regularne posiłki powinny być uzupełnianie przekąskami, owocami bądź warzywami. Jeśli chory odmawia spożywania posiłków, należy je zmienić i zastąpić innymi ale warto także sprawdzić stan jamy ustnej chorego i zapytać czy ma jakieś dolegliwości po zjedzeniu pokarmu. Jeśli nie potrafimy zrobić tego sami warto wezwać lekarza. Może to być związane np. z bólem zęba, gardła bądź niestrawnością i bólem brzucha po zjedzeniu pokarmu.
Kluczową rolę odgrywa także regularne przyjmowanie leków zaleconych przez lekarza. Osoba dotknięta chorobą Alzheimera musi je przyjmować każdego dnia i tego dopilnować musi opiekun. Leki podawane są zawsze o tej samej porze i jeśli chory nie chce ich przyjmować osobno należy je podawać wraz z posiłkami.