Czy brak wyrostka robaczkowego może zmniejszyć szansę na … pojawienie się choroby Parkinsona? Okazuje się, że tak! Udowodnili to naukowcy ze Stanów Zjednoczonych. Jak donoszą, podatność na zachorowanie na chorobę Parkinsona u osób bez wyrostka robaczkowego może być mniejsza nawet o 20%.
Choroba Parkinsona jest coraz częściej diagnozowana. Szacuje się, że w Polsce rozpoznano ją u ok. 70-100 tys. pacjentów z tym schorzeniem. Nowe badanie opublikowane w amerykańskim czasopiśmie naukowym wskazuje, że jednym z organów, który może mieć niebagatelny wpływ na rozwój choroby Parkinsona, jest wyrostek robaczkowy.
– Choroba Parkinsona jest zaburzeniem wielosystemowym. Dlatego prawdopodobne jest, że choroba może pojawić się z powodu wielu czynników zewnętrznych, a przewód pokarmowy jest jednym z nich – wskazała główna autorka badania, Viviane Labrie z Van Andel Research Institute.
W trakcie badania Viviane Labrie wraz ze współpracownikami przeanalizowała dane dotyczące zdrowia 1,6 milionów ludzi ze Szwecji. Analiza wyników pozwoliła naukowcom dojść do wniosku, że pacjenci, u których usunięto wyrostek robaczkowy, są o 19,3% mniej narażani na rozwinięcie się u nich choroby Parkinsona.
Druga część badania, podczas której autorzy przeanalizowali wyniki 849 osób z chorobą Parkinsona, ukazała, że usunięcie wyrostka robaczkowego wiąże się z opóźnionym wystąpieniem choroby. Średnio o ponad 3,5 roku.
Choroba Parkinsona to nie tylko drżenie rąk
Choroba Parkinsona jest nieuleczalną chorobą układu nerwowego. Typowe objawy to drżenie, zmęczenie, sztywność kończyn i pleców, drgawki, problemy ze snem, ale także zaparcia. Trudności niezwiązane z poruszaniem się mogą jednak rozpocząć się już 20 lat wcześniej.
– W ostatniej dekadzie stało się jasne, że choroba Parkinsona to nie tylko zaburzenie ruchu. Jednym z najczęstszych, niemotorycznych objawów tej choroby, są zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Dlatego niektórzy naukowcy uważają, że choroba może się tam rozwinąć – stwierdziła Labrie.
Wyrostek zawiera bowiem białko alfa-synukleinę, która gromadzi się w mózgu pacjenta cierpiącego na chorobę Parkinsona.
Alfa-synukleina jest białkiem, którego funkcja w zdrowym mózgu jest obecnie nieznana. Jest to bardzo interesujące dla badaczy związanych z chorobą Parkinsona, ponieważ stanowi główny składnik ciał Lewy'ego, skupisk białek, które są cechą charakterystyczną dla choroby Parkinsona.
W ciągu ostatnich lat alfa-synukleina stała się przedmiotem wielu badań, aby scharakteryzować rolę białka w chorobie Parkinsona. Mimo to wciąż nie do końca wiadomo, w jaki sposób alfa-synukleina odgrywa bezpośrednią rolę w powstawaniu choroby Parkinsona.
– Alfa-synukleina to białko, które się porusza. Może przenieść się z neuronu do neuronu. Potencjalnie białko z jelita może przedostać się aż do wędrującego nerwu, który łączy przewód pokarmowy i mózg. W ten sposób alfa-synukleina może znaleźć się w mózgu, przyczyniając się do powstania choroby Parkinsona – twierdzi badaczka
Czy zaleca się usunięcie wyrostka robaczkowego?
Pomimo tego, że badanie wykazało, że choroba może się rozpocząć w wyrostku robaczkowym, nie jest wskazane usunięcie tego narządu u zdrowej osoby, bowiem może to skutkować późniejszymi problemami z jelitami i wskazane jest tylko w ostateczności.