Wyniki dotychczasowych badań dotyczących nieprawidłowego poziomu kwasu foliowego, witaminy B12 oraz homocysteiny we krwi osób starszych jako czynników ryzyka wystąpienia otępienia dostarczały sprzeczne wyniki.
W przeprowadzonym ostatnio badaniu, opublikowanym w Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry, w którym udział wzięło 625 osób początkowo bez zaburzeń poznawczych, oceniano poziom wyżej wymienionych czynników oraz ich zmianę w ciągu roku obserwacji. Jednocześnie, po roku, oceniano zmianę funkcji poznawczych u badanych osób. Stwierdzono, że jedynie niski poziom kwasu foliowego stwierdzony na początku badania zwiększał (3,5-krotnie) ryzyko wystąpienia otępienia. Na wystąpienie otępienia miały jednak również wpływ zmiany poziomu wszystkich trzech czynników w czasie trwania obserwacji – duży spadek poziomu kwasu foliowego, niski wzrost poziomu witaminy B12 oraz duży wzrost poziomu homocysteiny.