Choroba Parkinsona to stan neurologiczny, w którym dochodzi do obumierania komórek mózgowych produkujących dopaminę. Ma bezpośredni wpływ na ruchliwość człowieka i najczęściej kojarzona jest z drżeniem rąk, choć to tylko jeden z występujących objawów. U niektórych chorych wprowadzenie zmian żywieniowych może pomóc je kontrolować.
Choroba Parkinsona ujawnia się przeważnie po 55. roku życia i dotyka około 50 proc. więcej mężczyzn niż kobiet. Objawy choroby rozwijają się stopniowo przez kilka lat. Wczesne symptomy mogą obejmować lekkie drżenie ręki i ogólne uczucie sztywności ciała. Najczęstsze oznaki schorzenia to:
- drżenie rąk,
- drętwienie,
- trudności z chodzeniem,
- problemy z równowagą,
- problemy z koordynacją ruchową.
Odpowiednie nawyki żywieniowe należą do czynników, które mogą zmniejszać ryzyko choroby lub spowolnić jej postęp.
Badania sugerują, że tłuszcze omega-3 mogą pomóc zmniejszać stan zapalny nerwów oraz poprawić neurotransmisję. Właśnie dlatego dieta bogata w tłuste ryby lub przyjmowanie suplementów omega-3 mogą być korzystne dla osób z chorobą Parkinsona. Ryby i owoce, które zawierają najwięcej kwasów omega-3, to:
- makrela,
- łosoś,
- śledzie,
- ostrygi,
- sardynki.
Osoby z chorobą Parkinsona często mają pewne niedobory składników odżywczych, w tym żelaza, witaminy B1, witaminy C, cynku oraz witaminy D. Naukowcy sugerują, że niektóre z tych niedoborów mogą być związane z zapaleniem układu nerwowego i neurodegeneracją, które są kluczowymi czynnikami w omawianej jednostce chorobowej.
Osoby, u których ona występuje, powinny wprowadzić do swojej diety produkty zawierające żelazo, witaminę B1, witaminę C, cynk oraz witaminę D.
Lewodopa to najbardziej skuteczny lek na chorobę Parkinsona. Warzywem, który zawiera ten aminokwas, jest bób, dlatego często postrzegany jest jako pomoc w walce ze schorzeniem. Dotychczas jednak nie przeprowadzono wielu badań dotyczących skuteczności bobu w spowalnianiu postępu choroby Parkinsona.