Reklama:

Zespół niespokojnych nóg (103)

Forum: Neurologia po godzinach

gość
31-01-2013, 17:35:14

Chyba dziś łyknę.......... Jak sięgnę pamięcią to meczą mnie w/w objawy od ok 20 lat. Kiedyś pomagał magnez. Dwa lata temu tak mnie wnerwiło to ciągłe machanie i prężenie nóg pod kołdrą,że postanowiłam iść do lekarza. Dostałam leki Madopar( z ulotki dowiedziałam się, że moje dolegliwości mają nazwę jw zespół... Nawet mnie to ucieszyło. Ja nie symuluję... jestem chora... i wreszcie mam na to świństwo leki. DOPAMINA- nawet można uzyskać ja poprzez odpowiednią dietę ) i Mydokalm- zmniejszenie sztywności i bólów napięciowych, przykurczowych mięśni, wspomaganie przy chorobach reumatycznych.Ogólnie mówiąc leki neuro-reumatyczne. Łykałam regularnie przez miesiąc w dawkach 0-0-1 62,5mg i drugi 1-0-1 50mg. Jak ręką odjął. Kręcenia ani w dzień, ani nocą. Poszłam po następną dawkę . Wychwaliłam lekarza pod niebiosa. Dumny się zrobił jak paw. Koleżanka poprosiła mnie o ulotki, bo jej mama na to cierpi. Oczywiście jako pielęgniarka stwierdziła, że mają skutki uboczne. Co więc zrobiłam? Mam je zawsze pod ręką, ale nie biorę regularnie. W końcu już przywykłam do pewnego poziomu objawów. Jak się zaczyna ostrzej,wstaję, łykam i mogę spokojnie zasnąć za jakiś czas. Chm....jak w powiedzeniu WILK SYTY I OWCA CAŁA ( taka ucieczka przed nadmiarem skutków ubocznych i zwiększaniem dawki- na babski rozum ). Ale czytając powyższe pomyślę jeszcze o żelazie. Zbadam kwasowość moczu ( rada koleżanki lekarki). A poza tym dużo jestem w ruchu: praca, spacery, rower, ostatnio basen- ale nie wiem, nawet mam czasem wrażenie, że to zwiększa objawy. No i ten ciągły stressss życiowy. Mam go w nadmiarze. A i jeszcze jedna rada.. Jak strój pozwala noszę na kolanach opaski uciskowe- szczególnie, gdy jest zimno. To taki gadżet jaki nosi się po skręceniu kostki, nadgarstka, zdjęciu gipsu ( w stylu bandaża elastycznego) I mam wrażenie, że dzięki temu mniej KRĘCĘ NOGAMI przed zaśnięciem. Łączę się z Wami , ale już w mniejszym bólu. Powodzenia........
gość
23-05-2013, 05:27:43

czy komuś pomógł ten PUP na ZNN?
gość
20-08-2014, 00:07:58

Cierpie na ta przypadlosc od wczesnego dziecinstwa.Dolegliwosci odczuwam w stopach.Kiedys przez przypadek posmarowalam sobie wierzch stop mascia Vaporub VICKS..Mieszkam w USA,ale sprawdzilam w internecie,ze w Polsce ta masc tez jest dostepna.U mnie jest skuteczna.Po posmarowaniu stop ,po kilku minutach odczuwam ulge.
Polecam,chociaz masc ma inne przeznaczenie,ale w moim przypadku skutkuje w LSR
gość
24-08-2014, 22:03:38

Ja mam 22 lata i zaczynaja mi sie objawy w prawej nodze. Jest to dosc smieszne uczucie a zarazem irytujace. I najczesciej mam objawy po bardzo nerwowym dniu.
gość
02-09-2014, 20:15:09

ja juz mam 5 lat, moze dluzej. Na poczatku takie gilgotanie piorkiem po kosciach. Teraz juz calkiem silny bol. Na szczescie ostatnio nie codziennie a i tak bywalo. Jednak u mnie pojawia sie zwykle wieczorem w czasie relaksu, wypije sobie piwko czy chce obejrzec film.
gość
29-10-2014, 09:22:15

Witam,
często problem jest tak uciążliwy że pół nocy nie daje mi spać. Byłam z tym dwa razy u dwóch różnych neurologów, endokrynologa, internisty. Oprócz morfologii, badania poziomu ferrytyny i usg żył nie sprawdzono nic więcej, Zalecono mi więcej ruchu, np. jeżdżenie na rowerku stacjonarnym.
Jestem bardzo aktywna sportowo. W sezonie potrafię przebiegnąć 60 km tygodniowo, wiec raczej nie mam problemu z aktywnością.
Problem pozostał, ja nie wiem do kogo się z tym zwrócić, bo mam odczucia, że mój uciążliwy problem jest traktowany niepoważnie, a mi czasem chce się po prostu płakać, bo po prawie całej nieprzespanej nocy mam po prostu dość.
Pozdrawiam
gość
16-12-2014, 12:42:06

Wystarczy ogrzać nogi kocem bądź wziąć ciepły prysznic. I to wszystko. A jak zasypiamy to nogi muszą być przykryte kołdrą nie można wystawiać ich na zimno. Ot całe lekarstwo na tę chorobę.
gość
31-01-2015, 15:00:48

Ostatnio na to reklamują coś w TV. Ciekawe czy to HIT czy to KIT ?.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
Początkujący
06-02-2015, 12:48:10

No jest to denerwująca przypadłość.. Ale nic na Nią nie poradzimy.. Trzeba się leczyć.
[url]http://eurologic.pl/koszenie/[/url]
Początkująca
24-02-2015, 09:51:33

mój mąż też na to cierpi i już sama nie wiem co stosować

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: