Reklama:

zanik kory mózgowej (74)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-01-2008, 17:54:00

Witam, jestem właśnie po wizycie u pani neurolog. po obejżeniu moich wyników rezonansu magnetycznego pani doktor powiedziała ze mam zanik kory mózgowej, powiedziała, że mam powtórzyc badanie za pół roku i tyle. Nic więcej mi nie powiedziała, nie dała żadnych leków z wyjątkiem tabletek przeciwbólowych, a ja nie wiem co robić.... czy ta choroba szybko postępuje, czy można ją jakoś leczyć? Jestem trochę przestraszona , boję się, że za pół roku bedzie za późno na jakąkolwiek reakcję. Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i napisze mi co robić.... Szukać innego lekarza???
gość
29-01-2008, 19:12:00

Zanik kory mózgowej nie następuje nagle z dnia na dzień. Jest to proces trwający całe życie - aż do śmieci. U każdego z nas mózg zanika wraz z wiekiem. Tylko czasami u jednych dzieje się to szybciej niż u innych, co "może" być skutkiem jakiejś choroby (lub nawet brakiem "aktywności umysłowej".

Zrobiłaś badanie, lekarz pewnie stwierdził że zanik jest większy niż powinien być. Widać teraz nie pozostało nic innego jak zrobić spokojnie badanie za pół roku i porównać z badaniem dzisiejszym. Lekarz wtedy oceni czy zmiany dalej postępują i w jakim tempie i wtedy też podejmie decyzje o jakimś ewentualnym leczeniu.

gość
30-01-2008, 18:09:00

Dzięki za odpowiedź Dzis już czuję się znacznie lepiej, bo wczoraj szczerze mówiąc wpadłam w panikę. W takim razie już przestaję się martwić. Szkoda tylko, że lekarka nie porozmawiała ze mną, nie wyjaśniła co tak naprawde się dzieje....
gość
05-02-2008, 22:20:00

Witam.
Ja mam tez zaniki korowe , szczerze mówiąc niewiadomo z czego.Podejrzeń było trochę.
Jedno co mogę stwierdzić to pamięć mi sie pogorszyła.
Ciągle bolała mnie głowa ,miałam palenia ,ściski głowy no i po zrobieniu TK wyszło co mi jest.
gość
20-02-2008, 12:47:00

Hej.
Chciałabym się skontaktować z osobą , która rozpoczeła ten wątek.
gość
21-05-2008, 09:59:00

hej właśnie się dowiedziałam że i ja mam zanik kory mózgowej i .....no właśnie do dalej?? dostałam tabletki na ból głowy i polepszenie krążenia mózgowego...ale czy to wysarczy?? czy to jest bardzo groźne??? jak to leczyc? jak sama moge sobie pomóc w odbódowie tej tkanki???
może mi ktoś pomóc????
gość
21-05-2008, 12:21:00

Witam mam pytanie do ostatniego postu .
Jesli możesz to w jakim wieku jesteś. Ponoć z tkankami to jest tak jak z odciętym palcem ale nie zrazaj się .
Ja tez mam zaniki korowe.
Pozdrawiam.
gość
22-05-2008, 08:16:00

hej
mam 23 lata i zbyt duże zaniki jak na mój wiek.

jak to tak jak z palcem? nie da się tego odbudować w żaden sposób????
gość
26-05-2008, 10:15:00

mam pytanie... czy z tą chorobą można pracować... tzn... mam ponad 20 lat...i pracuje ale lekarze się bardzo dziwią że chce....
zna może ktoś dobrą przychodnie w Poznaniu
gość
28-05-2008, 20:41:00

Jak sie zapytałam o zaniki to właśnie lekarz mi tak powiedzał, że to tak jak odciety palec. Ja na zaniki choruje 9 lat . Zauwazyłam, że pamięć mi się pogorszyła .
Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: