Reklama:

Wysoki poziom prolaktyny (32)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-08-2022, 20:03:55

Gość 2022-08-18 22:02:36
Spóźniał mi się okres, bolały mnie piersi, lekarz zalecił badanie prolaktyny. Przy normie 25 miałam 57 a potem 67. Kazał zrobić rezonans magnetyczny z kontrastem bo wg niego wskazywało to na mikrogruczolaka przysadki. Rezonans niczego nie wykazał.
Co się okazało to przez pogromy stres jaki miałam ostatnie trzy miesiące (straciłam prace, zaczęłam nową gdzie tez nie jest super, kłopoty w życiu osobistym)
Czytałam internet we wszystkie strony na ten temat.
Napisze to co ustaliłam może to komuś pomoże.
Piszą ze mikrogruczolaka można się spodziewać przy wartości 100-150-200. Powyżej PRL 200 makrogruczolak.
Leczy się go lekami. Jest to guzek niezłośliwy. Nie daje przerzutów. Mam koleżankę która ma takiego 5mm i czuje się zupełnie normalnie. Co jakiś czas kontroluje prolaktyne.
Nie załamujcie się.
(Kobieta lat 38)
gość
18-08-2022, 20:04:27

Gość 2022-08-18 22:03:55
Gość 2022-08-18 22:02:36
Spóźniał mi się okres, bolały mnie piersi, lekarz zalecił badanie prolaktyny. Przy normie 25 miałam 57 a potem 67. Kazał zrobić rezonans magnetyczny z kontrastem bo wg niego wskazywało to na mikrogruczolaka przysadki. Rezonans niczego nie wykazał.
Co się okazało to przez pogromy stres jaki miałam ostatnie trzy miesiące (straciłam prace, zaczęłam nową gdzie tez nie jest super, kłopoty w życiu osobistym)
Czytałam internet we wszystkie strony na ten temat.
Napisze to co ustaliłam może to komuś pomoże.
Piszą ze mikrogruczolaka można się spodziewać przy wartości 100-150-200. Powyżej PRL 200 makrogruczolak.
Leczy się go lekami. Jest to guzek niezłośliwy. Nie daje przerzutów. Mam koleżankę która ma takiego 5mm i czuje się zupełnie normalnie. Co jakiś czas kontroluje prolaktyne.
Nie załamujcie się.
(Kobieta lat 38)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Reklama: