Reklama:

wyściółczak? (3280)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-10-2024, 16:02:17

Dzień dobry, a jak się czuje pań z Litwy?
gość
17-10-2024, 19:48:43

hhaallaa 11-10-2024, 00:42:12
gość 10-10-2024, 16:55:21
Pani Halino kiedy była operacja?
Aneta

W kwietniu 2023 roku.

Pani dolegliwości z biegiem czasu będą pewnie mijały ,ale trzeba się uzbroić w cierpliwość.Ja miałam też w IV komorze 2019 rok.Ja po operacji miałam założonego pega i tracheotomię (nie mogłam mówić, łykać i chodzić) .Przez pół roku po operacji jeżdziłam na wózku i uczyłam się chodzić
W tej chwili już chodzę samodzielnie jem i mówię🙂.Po operacji nie miałam radio terapi ,ani protonów ,że względu na zły stan. Tera coś mi się,, pokazało na rezonansie " ale muszę to skonsultować z neurochirurgiem. Pewnie trzeba ędzie rozglądnąć się za protonoterapią dlatego pytam.Jak coś się dowiem co mam nowego w głowie to dam znać . Pozdrawiam wszystkich wysciółczaków🙂
A dlaczego pani pyta?
Halina
Początkujący
19-10-2024, 06:01:57

gość 17-10-2024, 21:48:43
hhaallaa 11-10-2024, 00:42:12
gość 10-10-2024, 16:55:21
Pani Halino kiedy była operacja?
Aneta

W kwietniu 2023 roku.

Pani dolegliwości z biegiem czasu będą pewnie mijały ,ale trzeba się uzbroić w cierpliwość.Ja miałam też w IV komorze 2019 rok.Ja po operacji miałam założonego pega i tracheotomię (nie mogłam mówić, łykać i chodzić) .Przez pół roku po operacji jeżdziłam na wózku i uczyłam się chodzić
W tej chwili już chodzę samodzielnie jem i mówię🙂.Po operacji nie miałam radio terapi ,ani protonów ,że względu na zły stan. Tera coś mi się,, pokazało na rezonansie " ale muszę to skonsultować z neurochirurgiem. Pewnie trzeba ędzie rozglądnąć się za protonoterapią dlatego pytam.Jak coś się dowiem co mam nowego w głowie to dam znać . Pozdrawiam wszystkich wysciółczaków🙂
A dlaczego pani pyta?
Halina

Miejmy nadzieję, że "to coś" to nic poważnego i szybko uda się to unieszkodliwić.
Ma pani już umówionego neurochirurga?
Proszę spróbować skontaktować się i Instytutem Onkologii drogą e-mail-ową, może pooglądają płytkę i ocenią jak to wygląda. Może coś doradzą. Tam pracują naprawdę życzliwi i kompetentni ludzie.
Porównując pani stan po operacji z moim to u mnie to "pestka". Super, że tak dużo udało się osiągnąć.
Czekam na wiadomości, najlepiej dobre wiadomości.
Pozdrawiam
Halina
Początkujący
29-10-2024, 09:46:23

gość 02-10-2024, 15:08:58
Jestem po konsultacji - 1.10.2024 - muszę jechać do Gliwic po zgodę. Pani Halino- pani też była w Gliwicach?

Nic pani nie pisze, czy dostała pani zgodę?
gość
29-10-2024, 13:12:40

Dzień dobry, pisałam wcześniej. Dostałam zgodę i zaczynam po 11.11. Profilaktycznie będę miała naświetlaną także głowę. Czy wypadną mi włosy? Lekarz wspominał, że jest taka możliwość.
Początkujący
29-10-2024, 16:29:12

gość 29-10-2024, 14:12:40
Dzień dobry, pisałam wcześniej. Dostałam zgodę i zaczynam po 11.11. Profilaktycznie będę miała naświetlaną także głowę. Czy wypadną mi włosy? Lekarz wspominał, że jest taka możliwość.

Moje niedopatrzenie, przepraszam, ale nie skojarzyłam, że ta informacja jest od pani. Nie podpisuje się pani i jak pisze parę osób to czasem trudno dopasować posty do odpowiednich osób.
To jest super wiadomość. Zawsze to jeden krok do przodu. Miała już pani robioną maskę?
A co do włosów to u kobiet jakoś mniej wypadają, albo jest to mniej widoczne. U mnie nie było nic widać, dopiero po fryzjerka powiedziała mi, że są placki delikatnie przerzedzone. Wszystko odrosło. U panów, którzy mieli króciutki włosy było widać łyse placki, a nawet poparzenia w miejscu naświetlania.
Ja przez cały czas naświetlania używałam po myciu włosów maski przeciwsłonecznej. Może to też pomogło. A jakby pojawiły się jakieś zaczerwienienia, poparzenia to trzeba smarować maścią dla dzieci Bepanthen baby i maścią z wit. A - to zalecenia pielęgniarki.
A na inne części ciała, które będą naświetlane zalecają RadioCALM i jeszcze coś podobnego, ale nie pamiętam nazwy. Panie, które były ze mną w pokoju smarowały się po każdym naświetlaniu i nie miały żadnych zmian.
Życzę udanej terapii.
Pozdrawiam
Halina
gość
29-10-2024, 16:43:28

gość 17-10-2024, 19:02:17

Dzien dobry. Dziekuje,na dany moment mąż czuje się bardzo dobrze,już prawie chodzi jak nowy,pewnie jest cieżko emocjonalne,bo każdy nowy dzień może przynieść nowe i straszne nowiny, że znowu jest aktywny nowotwòr.....to tak cieżko jest na 100% niemyslec o tym co moze byc,ale dzisiaj jest max dobrze i to cieszy. Jak ja to niemyslalam ze polepszysie sytuacja.
gość
29-10-2024, 17:15:38

gość 29-10-2024, 17:43:28
gość 17-10-2024, 19:02:17

Dzien dobry. Dziekuje,na dany moment mąż czuje się bardzo dobrze,już prawie chodzi jak nowy,pewnie jest cieżko emocjonalne,bo każdy nowy dzień może przynieść nowe i straszne nowiny, że znowu jest aktywny nowotwòr.....to tak cieżko jest na 100% niemyslec o tym co moze byc,ale dzisiaj jest max dobrze i to cieszy. Jak ja to niemyslalam ze polepszysie sytuacja.
i zapewne wszyscy tutaj życzymy, żeby już tak zostało
gość
31-10-2024, 08:38:56

hhaallaa 09-10-2024, 18:06:40
gość 09-10-2024, 14:13:23
Witam!Ja wcześniej pisałem że protony miałem 5 lat temu i że wszystko ok. Guz był w 4 komorze mózgu.

To dla mnie super wiadomość. Ja też miałam, a raczej jeszcze mam ( bo tylko częściowo został usunięty ) w IV komorze.
Tak przy okazji czy mogę zapytać jak się pan czuje? Jakieś ubytki po operacji czy po protonoterapii?
Halina

A ja myślałam, że po protonach guz jest wysuszony albo wogóle znika. Jak to właściwie jest?
Początkujący
15-11-2024, 08:52:49

gość 29-10-2024, 14:12:40

Dzień dobry, zaczęła już pani protonoterapię?
Halina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zapytanie
Przepukliny uciskające nerwy czy ktoś zna dobrego neurochirurga zajmującego się odbarczaniem nerwow
gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: