Reklama:

Wodoglowie normotensyjne tzw zespol hakima (50)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-02-2014, 11:56:52

Moj tata leczy sie w krakowskim szpitalu na ul botanicznej - klinika neurochirurgii u dr Morga
Ogolnie stosunek lekko lekcewazacy gdyz czesc objawow jest niby normalna. Tata ma 59 lat .
Kazdy pacjent moze miec rozne dolegliwosci w trakcje choroby ,czy po operacji . Wszystko co opisalam odnosi sie do lekarza prowafzacego ( zalecenia,wskazania) a objawy sa od jednego pacjenta.
Wszedzie pisza ze pacjent chory na wodoglowie odczowa bole glowy- w przypadku mojego taty ich nie bylo wcale. Ojciec nigdy nie mial bolow glowy- tylko zaburzenia rownowagi ,belkoczaca mowa,napady ataksjii - od pasa w dol, kaczy chod - w stylu skoczka narciarskiego - pochylenie do przodu , problemy ze schodzeniem ze schodow.
Dlatego tez nie rozumiem ironii niektorych uzytkownikow . A forum jest stworzone po to zeby ludzie pomagali sobie nawzajem i dzielili sie informacjami na temat danej choroby.
Agusia000
gość
19-02-2014, 12:31:05

Krwiaki podtwardowkowe- Wodniaki podtwardowkowe
U taty stwierdzono na tomografii komputerowej
wodniaki podtwardowkowe - efekt przedrenowania zastawka tzn ze zastawka dziala za szybko.
Wodniaki lub krwiaki sa zagrozeniem dla zycia.
Tata zrobil sie bardzo senny przez przedrenowanie zastawki., zaczal szurac nogami,slabo chodzil.
Operacja polega na trachotomi czaszki i wprowadzeniu 2 rurek wokol zastawki. 2 rurki wystajace z glowy - przez te rurki pielegniarka sciaga wode lub krew ( na tomografie nie widac czy jest to dokladnie wodniak czy krwiak , przy sciaganiu strzykawka okazalo sie ze sa to krwiaki ) co 4 godziny przez kilka dni ( tata byl operowany we wtore wieczorem i do soboty sciagano mu krew z drenow co 4 godziny) . Nastepnie wykonano tomografie w celu sprawdzenia czy krwiaki wchlonely sie i ponowna operacja pod narkoza - wyciagniecie drenow, i wsadzono mu jeszcze jakas rurke za lopatka do zalozonej wczesniej zastawki w celu unikniecia przedrenowania .
Wypis ze szpitala w poniedzialek. tata byl nadal spiacy ,przemeczony mial bardzo mocne bole glowy i podwojne widzenie.
Lekarz zalecil lezenie,odpoczywanie .
gość
19-02-2014, 20:39:56

Radze poszukać innego neurochirurga specjalisty w tej dziedzinie w innym mieście najlepiej by nie pracował w tym szpitalu co tato miał operację. Bo to coś nie tak z tą zastawka że się prze drenowuje. Bo z tego co kojarzę to zastawka otwiera sie tylko gdy płynu jest za dużo moja siostra ma tę zastawkę od 6 dnia życia łącznie 34 lata i nigdy nic takiego się nie działo. & razy w sumie miała operacje no bo to wymiana wężyków i zastawki bo wiek, a to sie zatkała raz sie obluzowała i płyn wypływał pod skórę ale takie cuda się nigdy nie działy. W ogóle to proponowała bym zrobić jeszcze diagnostykę neurologiczną a może to zamroczenie to skutki jakiegoś urazu neurologicznego - udaru, krwotoku po zabiegu. W końcu oni nie robią TK codziennie kontrolnie i nie robili go po zabiegu Proszę iść nawet prywatnie byle szybko by się to udało odwrucić w razie co.
gość
17-03-2014, 14:25:52

Dzieki. Wydaje mi sie ze efektywnosc operacji zalezy wylacznie od dlugosci choroby i od zaistnialych juz zmian i uszkodzen w mozgu.
Chcialabym miec nadzieje i mylic sie i wietzyc ze przypadku taty -wszystko bedzie lepiej ale po 2 operacji jest coraz gorzej i nie widac zeby cos mialo sie poprawic.
Niestety w Krakowie jest tylko jeden szpital universytecki ktory wykonuje tego typu operacje.
Niestety prywatnych operacji neurochirurgicznych nie wykonuje sie u nas .
Prywatny neurochirurg tez niczego nowego nie wnosi bo kazdy pacjent ma inne objawy ,inaczej reaguje inaczej znosi operacje ma inne efekty uboczne ,jednemu operacja pomoze a innemu zaszkodzi.
gość
02-09-2014, 12:20:35

Cd.odnosnie choroby u mojego taty
Informuje niektorych ze opisuje przypadek jednej osoby ktora miala lub ma takie objawy a nie inne i nie musze ich dokladnie miec wszystkie inne osoby chore na wodoglowie!
Po pierwszej operacji pojawil sie efekt przedrenowania- tzn ze zastawka wciaga zbyt duzo plynu mozgowo rdzeniowego czego objawem byla nadmierna sennosc,otepienie i pogorszenie chodu .
Kolejna operacja w trybie pilnym ( stan zagrazajacy zyciu pacjenta)
Po 2 operacji bylo coraz gorzej ...nadal sennosc,otepienie,stany odpowiadajace DEMENCjIi ( alzheimer / parkinson)
Ojciec zapominal prawie wszystko,nie ogarnial ile ma lat, mylil szafki kuchenne ,pogorszyl sie chod - przewracal sie coraz czesciej ,siedzac przechylalo go na jedna strone lub na druga, popuszczal mocz itp.
Mial takie jakby napady zaniku pamieci jakby chwilami woda zbyt bardzo uciskala na ktorys nerw.
Neurochirurdzy orzekli przedwczesna demencje tzw fachowo - procesy neurodegeneracyjne !
Nie dalismy sie - kolejna tomografia glowy nie wykazywala ani pogorszenia ani polepszenia .
Ostatecznie byl w rekach neurologa i neuropsycholog .
Neurochirurg powiedzial ze test neuropsychologiczny musi wykluczyc demencje.
Niestety ojciec na tescie wypafl raczej kiepsko i w wielu punktach odmowil wykonywania polecen - pani neuropsycholog kliniczna stwierdzila ze nie da sie na podstawie tego schorzenia i przebytych operacji jednoznacznie stwierdzic lub wykluczyc demencji.
Dodam jeszcze ze pech chcial przed ostatecznymi badaniami - ojciec wywrocil sie i bardzo uderzyl w glowe - karetka wykluczyla udal mozgu po uderzeniu.
Ponad 2 tygodnie nie mogl sie poruszac lezal i robil pod siebie.
Okazalo sie ze zastawka byla zatkana .
Po orzeczeniu neuropsychlog wzieto go 3 raz na oddzial - zaimplantowano podskornie - urzadzenie antysyfonowe ktore ma zapobiegac przedrenowaniu i zatkaniu zastawki.
Dostal rehabilitacje do domu po niecalym tygodniu zaczal z pomoca wstawac i samodzielnie sie poruszac.
Wszelkie objawy demencji minely .
Oczywiscie nie biega i jego stan nie jest jak 10 lat wstecz ale jest jak po pierwszej operacji .
Pozdrawiam wszystkie osoby i mam nadzieje ze komus przydadza sie te informacje.
Leczy sie w krakowie na botanicznej - uwazam ze neurochirurg i jego wybor to trudna sprawa nie kaudy lekarz jest ludzki ale raczej w tym zawodzie kazdy z nich posiada odpowiednia wiedze i doswiadczenie.
Nasz powiedzial ze lepiej nie bedzie ... Zostaja domy opieki - 2 innych potwierdzilo stany neurodegeneracyjne - a to oznacza ze ludzki mozg jest nieprzewidywalny nawet dla lekarzy.
gość
10-09-2014, 20:51:56

ja mam podobny problem tata jest po wstawieniu zastawki, z jednej operacji zrobiły się 3, w tk właściwie bez zmian, ale tata zamiast chodzic więcej lezy przez te operacje tydzień po tygodniu a do tego przypałętała się gorączka i biegunka - to się udało już opanować ale przez to tata mocno osłabł. przeniesiono go na neurologie bo oprócz wodogłowia ma padaczke (wiele lat leczenia), mieli go jeszcze diagnozować i rehabilitować, a po 1 dniu na neurologii stwierdzono ze się do rehablilitacji nie nadaje i chodzic to nie będzie!!!! a tata przyszedł do szpitala o własnych siłach, jak mu się pomoze wstać to chodzi, ale jest mocno osłabiony a kazdy dzień leżenia jeszcze bardziej to osłabia, nie wiem co mamy zrobić, liczyłam na pomoc lekarzy, ale coraz bardzie mnie załamuja
gość
16-09-2014, 21:58:02

Gość 2013-10-08 19:18:02
dzięki że tak piszesz na temat tej choroby u Twojego taty. u mojej mamy lekarz neurolog powiedział że podejrzewa zespól hakima.Gdzie można taką zastawkę zrobić możecie polecić lekarzy i szpital? ja jestem z Radomia,mamie kręci się w głowie od 2 lat i leczoną ją na błednik,leki nic nie pomagały.teraz zawroty sie nasiliły i chód,nogi idą jak robot bardzo wolno,ale chodzi sama na zakupy...nie wiem co mam dalej robic???
Polecam dr Przepiórkę. Też jestem z Radomia.
gość
02-10-2015, 15:27:50

Witam, u mojej mamy stwierdzono zespuł Hakima, podobno jest już za późno na wszczepienie zastawki. Mama ma 64 lata, ostatnio parę razy upadła, gorzej chodzi, zapomina się, właśnie jest w szpitalu i stwierdzono że zanikła już połowa mózgu, Pani doktór jest zdziwiona że i tak Mama jeszcze funkcjonuje, poleciła Hospicjum albo specjalny ośrodek. Ja nawet nie chcę o tym myśleć, jest może jakiś ratunek, może jednak da się jeszcze wszczepić tą zastawkę, albo pomóc mamie w inny sposoób, jestem szczerze załamana.
Pozdrawiam
gość
02-10-2015, 15:45:15

Hej , cd mojego taty ....
Po calym pogorszeniu sytuacji ....tata lezal i robil pod siebie , mial zaniki pamieci ....
Nie pamietal co robil , mylil wszystko ...lekarz postawil juz prawie krzyzyk na nim ...istnieja domy opieki powiedzial ...
Tata byl slaby , nie mogl sie podniesc , nie chodzil , nie jadl samodzielnie ...
Ogarnelismy ze wbrew temu co powiedzial dr neurochirurg te zaniki pamieci sa napewno zwiazane z zastawka ..bo zaniki pamieci byly chwilowe jakby cos uciskalo ...
Neurochirurg powiedzial ze nic nie da sie zrobic wodoglowie i demencja ....mama uprosila badanie glowy tomografem , niby wszystko bylo ok ...i lekarz zgodzil sie ze jesli neuropsychiatra zrobi badanie ze tata nie ma demencji wezma go na oddzial na wymiane zastawki ...
Neuropsychiatra kliniczny wydala opinie na korzysc taty ....
Okazalo sie ze zastawka byla zatkana ( mimo ze kulka od zastawki odtykala sie prawidlowo )
Wstawili tacie dodatkowy dren odprowadzajacy plyny ....
Po wyjsciu ze szpitala tata byl bardzo slaby ... Ale po 3-4 dniach zaczal dostawac sil i probowal wstawac ..z pomoca udawalo sie ...po tygodniu zaczal sie samodzielnie poruszac z pmoca do ubikacji ...po 2 tygodniach bylo juz coraz lepiej ..
Porusza sie samodzielnie ( bez rewelacji zeby bylo jak dawniej ale jest ok )
Nie przewraca sie , nie pada siedzac na boki nie ma zanikow pamieci !!!
Pozdrawiam wszystkich chorujacych i tych ktorzy maja kogod takiego w rodzinie.
Tacie pomogla 3 operacja
Mial dren przedrenowany , krwiaka i zatkany ..
Trzeba miec nadzieje i walczyc ...
gość
02-10-2015, 17:34:07

Tak tylko że moja mama nie ma zastawki, lekarka powiedziała że jest już na nią za późno.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: