Reklama:

USG główki (21)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-08-2007, 08:18:00

Moja córeczka miała robione USG główki. Niestety od lekarza robiącego badanie niczego się nie dowiedziałam. Opis brzmi: Tkanka mózgowa bez zmian ogniskowych, układ lomorowy położony, pośrodkowo, przestrzeń przymózgowa szerokości ok 6 mm. Jeśli ktoś wie co to oznacza to proszę o odpowiedź.
pozdrawiam
Początkująca
24-08-2007, 17:14:00

miałam podobny wynik usg swojej corci,tzn ze podczas porodu bylo niedotlenienie,z informacji jakie dostalam od lekarza to trzeba zglosic sie na rehabilitacje z dzieckiem,moja gwiazda ma 6 m-cy i obecnie przesciguje rowiesnikow o 2 m-ce a jak twoja dzidzia?ile ma m-cy?
Początkująca
24-08-2007, 17:18:00

ja z kolei po zatym usg i mimo super rozwoju corci to sie stresuje jej glowka jej obwod wynosi 45,5cm a klatka 44cm urodzila sie z obwodem 34 glowka klatka 33,choc przed porodem na usg lekarka mowila ze glowka jest duza a tuz po urodzeniu wlasciwie podali normalny wymiar,czyli do tej pory tj przez 6 m-cy urosla jej o 11,5 cm,obwod ktory teraz posiada przekracza nieco 97centyl,corka jest wogole duzym dzieckiem wazy 8300 i dluga 69 cm,niewiem czy taki obwod glowy moze byc dziedziczny?czy to ze przekracza 97 centyl ma znaczenie na jej dlaszy rozwoj?czy roznica miedzy kaltka a glowka w koncu sie zmieni?wydaje mi sie ze jej tata (moj maz)i dziadek maja dzue glowy ale juz sama niewiem.Corcia miala robione zaraz po urodzeniu usg glowki i wyszlo ok,pozniej na walsna reke zrobilam prywatnie i wyszlo ze niby bylo jakies niedotlenienie bo rogi zaokraglone o szerokosciach po 5 mm,ale m-c temu bylam u innego lekarza i tamten stwierdzil ze jest wszystko dobrze,martwie sie czy ten obwod to cos groznego.Poniewaz corka byla urodzona porodem kleszczowym poszlam na wszelki wypadek do neurologa ktory corke ocenia od 6 m-cy bardzo dobrze mnie jednak niepokoi ta duza glowka ,30 lat temu nikt sie temu tak nie przygladal i nie bylo siatek centylowych a teraz jest jakas paranoja na umieszczanie dzieci na wykresach i ja niestety wpadam w ta paranoje,jak sam sie orinetujeszz w tej sprawie ablo masz kogos kto mial podobny problem badz moze wie czy jest powod do zmartwienia to odpisz,niestety ja niemoge sie niczego dowiedziec od swojego pediatry na ten temat
gość
27-08-2007, 12:35:00

Moja córcia ma powiekszona komorę boczna w mózgu od dnia narodzin (ponoc byl maly wylew w czasie porodu), rozwija sie prawidłowo nie choruje i wszysatko jest ok, ma w tej chwili 4 latka.
pozdrawiam
Początkująca
27-08-2007, 18:59:00

Również mam podobny problem. Mój synek ma 5 mies. i pomiar główki to 44cm, i 90 centyli.Miał robione usg. przezciemiączkowe i wyszło że ilość płynu jest w górnej granicy.On ma 7 a granica to 10. po przekroczeniu grozi mu wodogłowie i zwolniony rozwój ruchowy. tego płynu jest więcej bo ma właśnie niby dużą główkę. Są jakieś normy które określają siatki. W przypadku 5 mies jest to chyba do 97 centyli.
weta
Początkująca
27-08-2007, 19:01:00

Również mam podobny problem. Mój synek ma 5 mies. i pomiar główki to 44cm, i 90 centyli.Miał robione usg. przezciemiączkowe i wyszło że ilość płynu jest w górnej granicy.On ma 7 a granica to 10. po przekroczeniu grozi mu wodogłowie i zwolniony rozwój ruchowy. tego płynu jest więcej bo ma właśnie niby dużą główkę. Są jakieś normy które określają siatki. W przypadku 5 mies jest to chyba do 97 centyli.
weta
Początkująca
27-08-2007, 19:02:00

weta
Początkująca
27-08-2007, 19:02:00

weta
Początkująca
27-08-2007, 19:03:00

weta
Początkująca
27-08-2007, 19:03:00

weta

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: