Reklama:

Udrożnienie tętnicy szyjnej (44)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-01-2017, 11:32:14

Zaraz od razu zgon!
Nie wiem czy wiesz, ale człowiek ma dwie tętnice szyjne....
gość
25-04-2017, 18:09:55

Dziś moja mama o 9 rano przeszła taki zabieg i nawet nie wiem co u niej bo nawet zobaczyć jej nie moge ...dopiero po 24 godzinach...Czy taki zabieg może pogorszyc
gość
15-07-2017, 15:28:44

stentowanie tętnicy szyjnej- jak wygląda taki zabieg i czy jest bezpieczny. Zwężenie tętnicy lewej 90%
gość
19-08-2017, 02:08:08

Stentowanie polega na wprowadzeniu stenta w miejscu zwezenia swiatla aorty w celu jej poszerzenia / poprawienia przeplywu krwii. W przypadku mojego meza stent wprowadzany byl przez tetnice udowa- angiografia. Poniewaz zwezenie bylo w mozgu maz byl uspiony. Ryzyko udaru, powiklan, smierci wg lekarza operujacego wynisilo 2%.
gość
19-08-2017, 03:10:39

100 % tetnice szyjna w niektorych przypadkach da sie udroznic (!)Przeszlam 50 lekarzy, ktorzy wpajali mi, ze jest to nie mozliwe. W klinice Mayo na Florydzie poznalam lekarza, ktory dokonal tego 11 razy w swej karierze( !). Jest to dr Rabih Tawk z Jacksonville na Florydzie. Niestety mimo prob nie udalo mu sie tego dokonac u mojego meza poniewaz lewa aorta byla juz zatkana od roku...zanim odnalezlismy lekarza... przez co zatykajaca tetnice blaszka miazdzycowa byla juz twarda plus bardzo dluga ( od wysokosci ucha za do klatki piersiowej). Planem B byl bypass mozgu ( extra cranial- intracranial brain bypass) z lewej do prawej polkoli mozgu, ktory zakonczyl sie powodzeniem. Graft czyli zyla do bypass pobrana byla z reki. Oczywscie taki bypass rowniez byl " niemoliwy " w opinii poprzednich lekarzy. Na koniec dodam, ze moj maz nie mogl zyc ze 100% tetnica stad tak radykalne dzialania. Na skutek niedroznosci aorty mial 6 udarow w przeciagu roku oraz ok 15-20 TIA dziennie poniewaz mial bardzo slabe kazenie oboczne co skutkowalo niedlotlenieniem mozgu I atakami mini udarow. Od tego czasu minelo 1,5 roku. Maz zyje, nie mial kolejnego udaru ani TIA. Niestety udary pozostwily swoje :( Czesciowy niedowlad prawostronny oraz afazja. Pozostaje dluga rehabilitacja. Tak w skrucie. Przepraszam za bledy. Od dawna chcialam napisac poniewaz wielokrotnie szukalam na forum pomocy czy da sie odetkac 100 niedrozna tetnice. A wiec sie czasem da ! Aha co wazne - nie czekajcie na stentowanie, udraznianie tetnicy zbyt dlugo! Mojemu meziwi z niedroznosci 70% zrobilo sie 100% w 6 miesiecy : przy diecie, lekach na cholesterol I nadcisnienie. Mam nadzieje, ze moja historia i dr Tawk komus z Was pomoze rowniez. Dziekuje
gość
12-11-2017, 10:13:20

Wczoraj dowiedziałem się ze znajomy który remontuje mi mieszkanie zmarł po zabiegu udrożniania tętnicy szyjnej... w poniedziałek miał zabieg w białymstoku i ponoć od razu wiedzieli ze poszło coś nie tak. Po operacji był już nie w pełni sprawny i powoli przez kilka dni słabł aż wczoraj zmarł. Nie wiem co poszło nie tak ale chciałem niektórych ludzi uświadomić ze te zabiegi jednak nie zawsze się udają.
gość
01-02-2018, 07:21:00

Witam panią mam pytanie jak pani załatwiła mężowi tą operacje na florydzie ponieważ mój mąż też jest po udarze i ma niedowład prawej ręki i nogi, a także nie mówi i szukam pomocy ,lekarze nie dają nam nadzieji kaza brac leki na rozrzedznie krwi i uwazac na tetnice druga .
gość
06-02-2018, 00:42:10

udar pnia mózgu i depresja
gość
23-03-2021, 20:45:40

Treść zablokowana przez moderatora

gość
10-06-2022, 16:10:17

Gość 2011-06-24 11:37:57
dwa tygodnie temu znalazłam się w szpitalu na neurologii z objawami: ból głowy, zawroty głowy, torsje i póżniej wymioty...powiedziano objaw wylewowo - udarowy.Po badaniach stwierdzono niedrożność tętnic kręgowo-szyjnych i zespół korzeniowy szyjny. Jestem już w domu z tabletkami i nie wiem na razie co dalej poza tym że do kontroli do neurologa za jakiś czas. Mam 48 lat

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: