Reklama:

Udrożnienie tętnicy szyjnej (44)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-09-2014, 17:39:17

Da się żyć,powstaje krążenie oboczne.Mój mąż żyje z niedrożną tętnicą w 100% już ponad 5 lat.Nie da się udrożnić tętnicy gdy jest całkowicie niedrożna.Jedynym ratunkiem jest rehabilitacja i kontrolowanie drugiej tętnicy.
Początkujący
07-11-2014, 12:41:38

a robiliscie ta operacje prywatnie czy na fundusz? przede mna taki zabieg i zdecydowalem sie na prywatny zabieg w certusie. skusilo mnie, ze mozna za niego zaplacici na raty. w przypadku 6 razt nawet odsetek nie musze placici. boje sie jednak tego zabiegu. jak sie po nim czujecie? mieliscie po nim jakies powiklania? odczuwacie poprawe?
Początkująca
30-11-2014, 16:52:09

Witam,
da się udrożnić niedrożną tętnicę- bez wykonywania zabiegu!!
Czas potrzebny do udrożnienia to ok. 6 miesięcy - preparatami z apteki, bez skutków ubocznych. Do tego odpowiednia dieta.
Pomogę. Prosze pisać na maila pomoczdrowie@tlen.pl
gość
22-02-2015, 21:58:45

Witam! W czerwcu 2013 roku miałem niedokrwienny udar mózgu. Niedowład prawej ręki i afazja. Stwierdzono u mnie 70% zatkaną tętnicę szyjną lewą (badanie doplerowskie i TK). Lekarz zlecił operację udrożnienia tętnicy i skierował do szpitala w Koszalinie. W sierpniu poddałem się operacji i okazało się, że operacja właściwie nie była potrzebna bo miałem wrodzone zwężenie tętnicy a blaszki miażdżycowej prawie nie było. W miejscu gdzie było zwężenie wstawili mi łatkę by to poszerzyć. Operacja niby się udała ale nastąpiły komplikacje. Nie wiem czy to wina źle założonego drenu ale w miejscu operowanym powstał wielki krwiak. Wmawiali mi że to normalne, że to ustąpi. Wypisali mnie ze szpitala a po kilku dniach nastąpił kryzys. Krwiak zaciskał mi coraz bardziej tętnicę (wręcz mnie dusił). Próbowałem dzwonić po lekarzach, nawet do tego który mnie operował ale nikogo to już nie interesowało. No i się stało. Teraz mam lewą tętnicę wewnętrzną całkowicie niedrożną. Jakoś udaje mi się z tym żyć już prawie dwa lata. Żyję i prosperuję normalnie ale tylko dlatego że jestem emerytem. Jeżdżę rowerem, autem, uprawiam żeglarstwo ale wiodę życie bezstresowe. Nie wiem czy dałbym radę pracować? Lekarz domowy nie chce mi nawet dać skierowania do sanatorium bo jestem za bardzo chory. Z kolei Komisja do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności, uznaje że jestem lekko niesprawny i zdolny do pracy Jeśli miałbym coś komuś radzić, to chyba tylko to że nie ma się co przejmować. Jeśli ma się szczęście to i bez tętnicy da się żyć
gość
03-09-2015, 21:54:05

Taki stan jest możliwy. Mało powiedziane nawet obie tętnice szyjne wewnętrzne zamknięte w 100% nie muszą prowadzić do zgonu, jeśli wytworzy się tzw krążenie oboczne.
gość
22-09-2015, 17:36:31

Moja znajoma miala angioplastyke aorty szyjnej, jest chora na SM. Miala cudownie wyzdrowiec, niestety nie pomoglo. Zaplacila 30 tys prywatnie. Jezdzi na wozku i choroba dalej sie poglebia, trzesa jej sie rece i cale cialo. Miazdzyce lepiej "leczyc" dieta. Np. dieta dr Jana Kwasniewskiego czysci zyly z blaszek miazdzycowych. Weglowodany (cukier, zboza, oleje rafinowane, margaryna, slodycze, ciasta, ciasteczka, slodkie napoje) sa przetwarzane na TROJGLICERYDY. A te sa przyczna miazdzycy. I jeszcze jedno dr Aleksandra Niedzwiecki powiedziala, ze brak KOLAGENU w diecie powoduje rozpad aort a nasz organizm naprawia te mikrouszkodzenia blaszkami miazdzycowymi (on nie planuje nas zabic on nas ratuje) i jesli nie zmienimy diety niestety zakonczy sie to udarem, zawalem, wylewem ale to my sami dorowadzamy do tragedii bo jesli zmienimy diete calkowicie cofa sie miazdzyca. "Ukryte terapie" Jerzego Zieby sa filmiki na yutube
gość
01-09-2016, 14:20:07

Gość 2014-09-15 19:39:17
Da się żyć,powstaje krążenie oboczne.Mój mąż żyje z niedrożną tętnicą w 100% już ponad 5 lat.Nie da się udrożnić tętnicy gdy jest całkowicie niedrożna.Jedynym ratunkiem jest rehabilitacja i kontrolowanie drugiej tętnicy.

Witam, u mego ojca stwierdzono dzisiaj to co ma Pani mąż, niedrożność w 100% i krążenie oboczne, ale podobno trudne do zlokalizowania. Lekarze namawiają na operację, ponieważ tato ma duże problemy ze zdrowiem ( dializy, tętniak aorty brzusznej) głęboko zastanawiamy się nad decyzją. Byłabym wdzięczna za wiadomość u kogo leczy się Pani mąż, z góry dziękuję w imieniu własnym i taty. Pozdrawiam
gość
01-09-2016, 21:07:10

U mojego męża tętnica niedrożna jest w 100% i nie ma możliwości na udrożnienie .Nie ma nad czym się zastanawiać,ponieważ jeżeli niedrożność 100% nic się nie da zrobić.Mój mąż jest po udarze mózgu i funkcjonuje ,rehabilituje się i już nawet się nie zastanawiam nad udrażnianiem tętnicy bo to nic w jego przypadku nie da,tylko rehabilitacja i jaszcze raz rehabilitacja jest lekiem na całe zło i skutki dokonanego udaru niedokrwiennego mózgu.
Skąd jesteście? Pozdrawiam Alina
gość
22-09-2016, 22:00:08

Miałam operowane dwie tętnice szyjne ,lewa 90%, prawa 80 % dwie operacje w ciągu 1 mies. Jestem po operacji 3 tygodnie.Operacja przebiegła bez powikłań,szwy są już zagojone.Operowana byłam w Klinice Hematologii w Warszawie ze świetnym zespołem chirurgów nacZyniowych i bardzo dobrą opieką medyczną.Zarośniętej w 100% tętnicy szyjnej nie można operowć.
gość
05-01-2017, 11:30:54

Gość 2014-09-13 20:02:05
Niedrożna w 100 % ?
Jest to niemożliwe, w takim przypadku jest zamknięcie przepływu więc nie ma krążenia i jest zgon.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: