Reklama:

Udrożnienie tętnicy szyjnej (44)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-03-2009, 21:01:00

Czy ktoś z Was miał operację udrożnienia tętnicy szyjnej wewnętrznej ? Bardzo proszę o informację jak jest robiona taka operacja, jakie daje rezultaty, możliwe powikłania itp. Wykonane ostatnio USG Dopplera wykazało u mnie krytyczne zwęzenie około 85%. Operacja jest chyba nieunikniona, chociaż niektórzy uważają, że można też pomóc leczeniem. Będę wdzięczny za informacje od osób, które miały podobny problem.
[addsig]
Początkująca
27-03-2009, 13:25:00

W jaki sposób - przy pomocy jakich badań wykryto u Pana/ni że tętnica jest niedrożna ? Mój tata choruje na niedokrwienie rdzenia kręgowego w odcinku lędźwiowym - taką diagnozę dali neurochirurdzy po wykluczeniu wszystkiego innego, jednak obawiam się że moze być nietrafiona (nie wiem czy robili takie specjalistyczne badania).
Czym się to u Pana/ni objawia? Tata ma niedowład kończyn dolnych i bardzo słabo się porusza.

drOlivia_pl
gość
27-03-2009, 17:55:00

Jak już napisałem to wcześniej badanie takie to USG Dopplera (najlepiej z obrazowaniem kolorowym) - koszt 100 do 130 zł. Tętnica szyjna to główne zaopatrzenie mózgu w krew. Jeśli się zatka całkowicie to głęboki udar lub zgon. Nie sądzę jednak, aby w opisanym przez Ciebie przypadku była to sprawa niedrożności tej tętnicy. Raczej chodzi tu o niedokrwienie spowodowane uciskiem kręgów kręgosłupa. Ale nie jestem lekarzem.

Smutne, że nikt nie odpowiedział na mój post, chociaż takich operacji wykonuje się rocznie w kraju chyba kilkaset. [addsig]
gość
27-03-2009, 18:05:00

Zapomniałem Ci odpowiedzieć na pytanie "czym się to objawia". U mnie akurat niczym, nie mam żadnych objawów związanych z niedokrwieniem mózgu. Ale w większości przypadków są to objawy takie jak przy udarze, może więc też być niedowład kończyn.[addsig]
gość
25-06-2009, 17:56:00

Nie drożność tętnicy w takim stopniu gwarantuje udar i trzeba koniecznie operować .Ja przeszłam taką operację powikłania mogą wystąpić bo u mnie wystąpiły już po wypisaniu do domu niedowład lewej stronie i napad padaczkowy lecz dobrze już jest .Zabieg jest po znieczuleniem tylko i nie ma narkozy trwał półtora godziny .radziła bym jak najszybciej zgłosić się do szpitala .
gość
25-06-2009, 18:39:00

Nie drożność tętnicy w takim stopniu gwarantuje udar i trzeba koniecznie operować .Ja przeszłam taką operację powikłania mogą wystąpić bo u mnie wystąpiły już po wypisaniu do domu niedowład lewej stronie i napad padaczkowy lecz dobrze już jest .Zabieg jest po znieczuleniem tylko i nie ma narkozy trwał półtora godziny .radziła bym jak najszybciej zgłosić się do szpitala .
gość
25-06-2009, 18:41:00

Początkujący
01-07-2009, 17:00:00

Jestem po udarze (10 miesięcy) sąpowodowanym
niedrożnością tętnicy szyjnej
Powoli jest ok. bez operacji
gość
05-12-2009, 18:03:12

Właśnie dzisiaj wruciłem ze szpitala po operacji udrożnienia lewej tętnicy szyjnej .Była niedrożna w 70% NARAZIE JEST WSZYSTKO DOBRZE. Nie bać sie trochę boli ale ryzyko udaru jest dużo mniejsze.
gość
23-08-2010, 13:58:08

Stanis 2009-03-21 22:01:00 Czy ktoś z Was miał operację udrożnienia tętnicy szyjnej wewnętrznej ? Bardzo proszę o informację jak jest robiona taka operacja, jakie daje rezultaty, możliwe powikłania itp. Wykonane ostatnio USG Dopplera wykazało u mnie krytyczne zwęzenie około 85%. Operacja jest chyba nieunikniona, chociaż niektórzy uważają, że można też pomóc leczeniem. Będę wdzięczny za informacje od osób, które miały podobny problem.
[addsig]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Reklama: