Reklama:

Udrożnienie tętnicy szyjnej (44)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-03-2009, 21:01:00

Czy ktoś z Was miał operację udrożnienia tętnicy szyjnej wewnętrznej ? Bardzo proszę o informację jak jest robiona taka operacja, jakie daje rezultaty, możliwe powikłania itp. Wykonane ostatnio USG Dopplera wykazało u mnie krytyczne zwęzenie około 85%. Operacja jest chyba nieunikniona, chociaż niektórzy uważają, że można też pomóc leczeniem. Będę wdzięczny za informacje od osób, które miały podobny problem.
[addsig]
Początkująca
27-03-2009, 13:25:00

W jaki sposób - przy pomocy jakich badań wykryto u Pana/ni że tętnica jest niedrożna ? Mój tata choruje na niedokrwienie rdzenia kręgowego w odcinku lędźwiowym - taką diagnozę dali neurochirurdzy po wykluczeniu wszystkiego innego, jednak obawiam się że moze być nietrafiona (nie wiem czy robili takie specjalistyczne badania).
Czym się to u Pana/ni objawia? Tata ma niedowład kończyn dolnych i bardzo słabo się porusza.

drOlivia_pl
gość
27-03-2009, 17:55:00

Jak już napisałem to wcześniej badanie takie to USG Dopplera (najlepiej z obrazowaniem kolorowym) - koszt 100 do 130 zł. Tętnica szyjna to główne zaopatrzenie mózgu w krew. Jeśli się zatka całkowicie to głęboki udar lub zgon. Nie sądzę jednak, aby w opisanym przez Ciebie przypadku była to sprawa niedrożności tej tętnicy. Raczej chodzi tu o niedokrwienie spowodowane uciskiem kręgów kręgosłupa. Ale nie jestem lekarzem.

Smutne, że nikt nie odpowiedział na mój post, chociaż takich operacji wykonuje się rocznie w kraju chyba kilkaset. [addsig]
gość
27-03-2009, 18:05:00

Zapomniałem Ci odpowiedzieć na pytanie "czym się to objawia". U mnie akurat niczym, nie mam żadnych objawów związanych z niedokrwieniem mózgu. Ale w większości przypadków są to objawy takie jak przy udarze, może więc też być niedowład kończyn.[addsig]
gość
25-06-2009, 17:56:00

Nie drożność tętnicy w takim stopniu gwarantuje udar i trzeba koniecznie operować .Ja przeszłam taką operację powikłania mogą wystąpić bo u mnie wystąpiły już po wypisaniu do domu niedowład lewej stronie i napad padaczkowy lecz dobrze już jest .Zabieg jest po znieczuleniem tylko i nie ma narkozy trwał półtora godziny .radziła bym jak najszybciej zgłosić się do szpitala .
gość
25-06-2009, 18:39:00

Nie drożność tętnicy w takim stopniu gwarantuje udar i trzeba koniecznie operować .Ja przeszłam taką operację powikłania mogą wystąpić bo u mnie wystąpiły już po wypisaniu do domu niedowład lewej stronie i napad padaczkowy lecz dobrze już jest .Zabieg jest po znieczuleniem tylko i nie ma narkozy trwał półtora godziny .radziła bym jak najszybciej zgłosić się do szpitala .
gość
25-06-2009, 18:41:00

Początkujący
01-07-2009, 17:00:00

Jestem po udarze (10 miesięcy) sąpowodowanym
niedrożnością tętnicy szyjnej
Powoli jest ok. bez operacji
gość
05-12-2009, 18:03:12

Właśnie dzisiaj wruciłem ze szpitala po operacji udrożnienia lewej tętnicy szyjnej .Była niedrożna w 70% NARAZIE JEST WSZYSTKO DOBRZE. Nie bać sie trochę boli ale ryzyko udaru jest dużo mniejsze.
gość
23-08-2010, 13:58:08

Stanis 2009-03-21 22:01:00 Czy ktoś z Was miał operację udrożnienia tętnicy szyjnej wewnętrznej ? Bardzo proszę o informację jak jest robiona taka operacja, jakie daje rezultaty, możliwe powikłania itp. Wykonane ostatnio USG Dopplera wykazało u mnie krytyczne zwęzenie około 85%. Operacja jest chyba nieunikniona, chociaż niektórzy uważają, że można też pomóc leczeniem. Będę wdzięczny za informacje od osób, które miały podobny problem.
[addsig]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: