Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-06-2018, 17:41:27

Hej, ja pisałam tutaj lata temu jako deggialka. O swojej torbieli dowiedziałam się w 2009 roku. Od tego czasu nic się ze mną nie dzieje. Co prawda nie robiłam rezonansu konteolnego, bo moi lekarze nie widzieli sensu. Takze zyje i mam się dobrze.
Ale mam pytanie do posiadaczy torbieli: czy macie jakąś wiedzę lub doświadczenie na temat rodzenia siłami natury z taką torbielą? Temat dla mnie ważny bo jestem w 7 m-cu ciąży i przyznaję, że nie wiem co robić. Byłam u kilku lekarzy, dwoch bez zająknięcia powiedziało, że mam rodzić normalnie i nie ma zagrożenia, a dwóch powiedzialo, że jakieś ryzyko jest, ale nie na tyle wysokie, żeby zlecic mi cesarkę :/ najgorsze jest to, że nie mam aktualnych badań i nie wiem jaka jest teraz ta torbiel. Czy ktoś rodził z torbielą? Pozdrawiam deggialka
gość
11-06-2018, 21:06:53

Witam wszystkich cieplutko.Jak wiekszosc z was mam takze torbiel szyszynki i jest mala.Przegladajac wasze wczesniejsze posty przeczytalam ze ktos pije wapno na ta torbiel szyszynki aby sie wysuszyla.Tez zaczelam je pic i zastanawiam sie czy ktos tym wapnem zlikwidowal tego torbiela?Z gory dziekuje bardzo za odpowiedz Magda
gość
12-06-2018, 06:01:13

Witam wszystkich do Degielki ja również mam zmianę przy szynszylce tylko innego rodzaju nie torbiel pewnie była już od urodzenia obecnie jestem pod stałą kontrolą neurochirurga ale gdy bałam dzieckiem przy bieganiu slyszalam pluskanie w głowie takie dziwne uczucie urodziłam naturalnie nikt nie powiedział że ze mną jest coś nie tak dopiero jesienią 2009 się zmieniło błysk w lewym oku drętwienie rąki lewej gdy wychodziłam z drugiej zmiany zataczalam się na lewo bałam się schodzić ze schodów że wpadnę dużo odwiedziłam lekarzy zanim trafiłam na odpowiednich lekarzy trwało to rok w 2010 jesienią mialam zabieg założyli mi zastawke bo okazało się że mam wodoglowie wlasnie przez tą zmianę .W głowie jest wodociąg ktory transportuje płyn mozgowo_rdzeniowy u mnie nie dzialal gdyz jest zatkany tą zmianą i wytworzyło się wodoglowie.W piatek bylam na wizycie kontrolnej nic się nie zmieniło wiec kolejne badanie glowy za 18 miesięcy owszem mam inne bule gdy powiedzialam lekarzowi o moich odczuciach to zlecił badanie na kręgosłup szyjny i ledzwiowy badanie w styczniu (dobra nasza służba zdrowia)takie terminy a ty czlowieku męcz się przez pół roku do kolejnej wizyty przy bólach lekarz rodzinny przypisala mi leki przeciwzapalne pomagają bo mniej boli a glowa to różnie najgorzej jest gdy zmieniła się ciśnienie i ma padać deszcz wtedy mam dziwne uczucie w głowie i w uszach czuję ciężkośc i jakby miało mi wybuchnąć przez uszy ale teraz jest ok pozdrawiam wszystko będzie dobrze musi byc Lidka
gość
18-06-2018, 15:54:01

Dzięki Lidka za odpowiedz.
Czy jest tu jeszcze jakaś mamuśka, ktora mając torbiel szyszynki urodziła naturalnie?
Jestem w kropce bo nie mam badań kontrolnych, wiec lekarze nie wiedzą czy porod naturalny bedzie zagrozeniem. Objawy u mnie nie występują... ktoś coś? Deggialka
gość
15-07-2018, 14:55:12

Witam wszystkich mam 30 lat, również mam torbiel szyszynki 20 mm, szyszynka jest zwapniała torbiel ją rozsuwa. trafiłam z zapaleniem opon mózgowych do szpitala w czerwcu, podczas tomografii wykryto torbiel, byłam na konsultacji w warszawie u neurochirurga pro. Koziarskiego, wstępnie koniec sierpnia początek września będę miała operacje. Zrobiłam również rezonans magnetyczny by dowiedzieć się czy to na pewno torbiel-tomografia nie jest dokładna. Nie mam żadnych objawów,nic mnie nie uciska, nic nie boli, lecz wielkość przeraża i zmusza do operacji. Bardzo się boje, nie ukrywam . Jestem bardzo ciekawa jak to jest po tak poważnej operacji? Czy bardzo boli? Jakie mogą być skutki uboczne? Będę wdzięczna za odpowiedz
gość
25-08-2018, 22:11:59

Witam. Mam 22 lata ostatnio stwierdzono u mnie torbiel szyszynki 16x13x10 mm. W opisie pisze że układ komorowy jest nieposzerzony, nieucisniety i nieprzemieszczony. Odkryto ją przez przypadek ponieważ miałam niedosluch prawego ucha. Czasami boli mnie głowa myślałam, ze to bóle migrenowe. A teraz po wyniku zwróciłam uwagę, że w mieści pulsu przy skroni czuje nagły chwilowy ból i ucisk. Może to przez nerwy. Nie wiem sama już. Czy ktoś miał zabieg przy takiej wielkości? Jak bardzo jest to inwazyjne? Wizytę do neurologa mam ustaloną dopiero na październik.
gość
25-08-2018, 22:46:26

Jedz do furtaka w Bydgoszczy,to tak na marginesie każdy zabieg a tym samym w mózgu jest niebezpieczny.Tam nikt ci nie zrobi krzywdy nie ryzykuj gdzie indziej i mogę ci przysiąść ze po wizycie bedziesz już spokojna.Umow się na prywatna wizytę resztę doktor przyspieszy
gość
16-10-2018, 06:40:36

Gość 2018-06-18 17:54:01
Dzięki Lidka za odpowiedz.
Czy jest tu jeszcze jakaś mamuśka, ktora mając torbiel szyszynki urodziła naturalnie?
Jestem w kropce bo nie mam badań kontrolnych, wiec lekarze nie wiedzą czy porod naturalny bedzie zagrozeniem. Objawy u mnie nie występują... ktoś coś? Deggialka
Dzień dobry, Proszę o informację jak się Pani czuje po operacji? Mam ciut większą torbiel i raczej bez objawów. Również wybieram się do prof. Koziarskiego w przyszłym roku, po kontroli. Podobno prof. Koziarski jest bardzo chętny do operowania takich zmian i czuję, że i u mnie się tak skończy.
Jestem bardzo ciekawa jak taka operacja wygląda.
gość
16-10-2018, 10:15:26

Gość 2018-07-15 16:55:12
Witam wszystkich mam 30 lat, również mam torbiel szyszynki 20 mm, szyszynka jest zwapniała torbiel ją rozsuwa. trafiłam z zapaleniem opon mózgowych do szpitala w czerwcu, podczas tomografii wykryto torbiel, byłam na konsultacji w warszawie u neurochirurga pro. Koziarskiego, wstępnie koniec sierpnia początek września będę miała operacje. Zrobiłam również rezonans magnetyczny by dowiedzieć się czy to na pewno torbiel-tomografia nie jest dokładna. Nie mam żadnych objawów,nic mnie nie uciska, nic nie boli, lecz wielkość przeraża i zmusza do operacji. Bardzo się boje, nie ukrywam . Jestem bardzo ciekawa jak to jest po tak poważnej operacji? Czy bardzo boli? Jakie mogą być skutki uboczne? Będę wdzięczna za odpowiedz
Dzień dobry, Proszę o informację jak się Pani czuje po operacji? Mam ciut większą torbiel i raczej bez objawów. Również wybieram się do prof. Koziarskiego w przyszłym roku, po kontroli. Podobno prof. Koziarski jest bardzo chętny do operowania takich zmian i czuję, że i u mnie się tak skończy.
Jestem bardzo ciekawa jak taka operacja wygląda.
gość
26-10-2018, 17:24:55

Hej, jestem Kamila i mam 25 lat. Dzisiaj otrzymałam wyniki mr głowy i dowiedziałam się, że mam torbiel szyszynki 7 mm. Jestem załamana. Od dwóch tygodni siedzę w domu na l4, mam bóle i zwroty głowy, nudności i ogólne osłabienie. Rezonans robiłam, ponieważ lekarka podejrzewała u mnie stwardnienie rozsiane. I tak stwardnienie wykluczyłam, ale pojawił się inny problem. Jestem załamana. Czuję jakbym miała gorączkę, ale jej nie mam. Torbiel nie jest duża, ale odczuwam bardzo nie przyjemne objawy. Ciągle jestem zmęczona chociaż dużo śpię, ciągle też płacze. Pracuję na cały etat jako pracownik biurowy (przed komputerem), do tego studiuję zaocznie. Nie wiem czy w takim stanie podałam swoimi obowiazkom, od dwóch tygodni jestem do niczego. Proszę napiszcie jak radzicie sobie ze zmęczeniem, czy uważacie, że jest związane z torbielem? Co pomaga Wam na ból i zwroty głowy? Jak z Waszym funkcjonowaniem na codzień?
Kamila

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: