Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-10-2010, 13:26:55

Abi, jaką wielkość ma Twoja torbiel i czy zmienia się jakoś w czasie, tzn. czy rośnie?Ja też mam torbiel szyszynki, objawy podobne poza hormonalnymi.
gość
28-10-2010, 15:13:02

Czy z wynikami z mri, gdzie wykryto nie określone zmiany przy szyszynce można iść do onkologa, by sprawdzić jakoś w jakimi "kierunku" idą te "zmiany" bo nie powiedziano mi że to jest na pewno torbiel. Byłam u neurochirurga i on każe mi czekać do grudnia - mam wtedy do niego przyjść po skierowanie - zanim dostane termin też pewno potrwa ok 2-3 miesięcy :(
Będę szukać innego neurochirurga...czy może uderzyć właśnie do onkologa żeby spojrzał na wyniki..co myślicie?

Nowaa86
gość
29-10-2010, 18:07:23

Moja torbiel ma 1 cm. Od 2 lat jest chyba taka sama.
Teraz bede robic MR w kwietniu to sie okaze czy sie zmienia.

Przy okazji zapytam o problemy z cisnieniem, bo ja je mam. Pojawily sie wtedy gdy mocniej zaczela mnie bolec głowa, czyli jakiej 2 lata temu.
Czy ktoś ma skoki ciśnienia???

Ostatnio zauwazylam ze nie moge patrezc jak cos sie obraca.
Wczoraj zobaczyłam w TV jak pokazywali stadion piłkarski. Nagle strasznie zakrecilo mi sie w glowie, poczulam silny ucisk i mdłosci, pulsowanie w głowie. Okropne uczucie. Musialam poczekac pare minut aby dojsc do siebie.

Pozdrawiam
Abi
gość
01-11-2010, 16:33:11

ja również mam ciągłe bóle głowy, mdłości, zawroty głowy i niestety ,,urywa mi się film często". Nie można się na niczym skupić, nie mogę się uczyć. mam skoki ciśnienia. czasem naprawde nie da się żyć jak by się chciało. Lekarze uważają, że jestem przewrażliwiona, a nawet , że sobie wymyślam, o torbielu wiem od dobrych kilku dni, a moje dolegliwości trwają od dobrych dwóch lat! Czy was też ignorują w taki sposób lekarze?
Majka16
gość
04-11-2010, 15:04:58

witam
Nie wiem czy dobrze trafiłam ale mam nadzieje że otrzymam tu jakieś rady czy wskazówki.
Zatem, mam guza szyszniaka na szyszynce.
Zastawkę wstawiono mi ok. rok temu (Rzeszów) i później skierowano na naświetlania do Gliwic (instytut onkologii). Jednak okazało się że trzeba zrobić to operacyjnie i usunąć go. Później dostałam się na neurochirurgie w Szpitalu nr 4 w lublinie.
Neurochirurgia tej kliniki plasuje się w krajowej czołówce i miałam nadzieje że uda się usunąć tego guza......

Jednak się myliłam
Otworzyli mi głowę ale nie zrobili nic poza pobraniem biopsji. Nabąkneli coś o chemii i naświetlaniach i wypuścili do domu każąc cieszyć się życiem...
Ale ze zrujnowanym wzrokiem (uszkodzone przez guz nerwy wzrokowe) bardzo trudno CIESZYĆ SIĘ ŻYCIEM.

Proszę o pomoc co dalej?
Gdzie do kogo się udać i czy w ogóle co zrobić....

Z góry dziękuje za pomoc
Bożena
gość
04-11-2010, 19:34:26

ja również mam ciągłe bóle głowy, mdłości, zawroty głowy i niestety ,,urywa mi się film często". Nie można się na niczym skupić, nie mogę się uczyć. mam skoki ciśnienia. czasem naprawde nie da się żyć jak by się chciało. Lekarze uważają, że jestem przewrażliwiona, a nawet , że sobie wymyślam, o torbielu wiem od dobrych kilku dni, a moje dolegliwości trwają od dobrych dwóch lat! Czy was też ignorują w taki sposób lekarze

Nie jestes przewrazliwona. Wiekszosc z nas ma takie same objawy. To nie moze byc przypadek.

Masz rację lekarze nas ignorują, większość z nich.
Myslą ze to histeria. Ale nie wszyscy.
Mój ginekolog powiedział, ze zmiana w glowie moze powodowac przerozne problemy. Ostatnio rozmawialam z bardzo milym mlodym lekarzem, ktory powiedzial, ze nie dziwi mi sie ze chce usunac tę zmianę. Stwierdzil, ze na pewno niezbyt milo sie z nia zyje.
Ja mysle o konsultacji z drm. ktory operował Dorotę, ktora tu duzo pisała o swojej szyszynce.
Sama nie wiem gdzie jechac.
Niedawno rozmawiałam telefonicznie z dr Tyborem z Łodzi,, ktory operował ludzi z takimi zmianami. Powiedział, ze czesto nie trzeba tego operowac, ze musi mnie obejrzec.
Najpierw chce jednak skonsultowac sie jeszcze raz z endokrynologiem prywatnie i zrobic badania hormonów.
Bo jak byłam w przychodni to oczywiscie olewka. Wahania hormonów mogą swiadczyc o ucisku torbieli.

Prawie codziennie mysle u usunieciau. Ale oczywiscie bardzo sie boje operacji.
Jest coraz gorzej. Objawy sie nasilają. Hormony szaleją. Najgorsze jest ciągłe zmęczenie. Ja ledwie funkcjonuje w pracy. Czasem mam wrazenie ze zasne na stojaco. Dobrze ze mam wyrozumiale kolezanki.

Majko, prosze Cie napisz jak waha sie Twoje ciśnienie.
Ja najczesiej mam 145/95 lub 150/100. Biore leki.

Ostatnio przerazają mnie dziwne uderzenia do glowy, jakby fala cisnienia. Wtedy tez robi mi sie slabo. Kiedy sprawdzam cisnienie jest w normie. Wiec stawiam na hormony, albo samam nie wiem na co.......

Pozdrawiam
Abi
Początkująca
05-11-2010, 21:43:04

Bożena, nie bardzo rozumiem..., lekarze zostawili Cię samą z problemem? Czy znasz wynik biopsji ?
Dlaczego mówili o chemii i naświetlaniach, to bardzo poważna sprawa bo jeśli jest to u Ciebie wskazane to chyba nie możesz z tym zwlekać. Koniecznie udaj się do dobrego lekarza.
Pisałam o sobie na stronie 41, ponieważ nadal źle się czuję ( m.in. od 5 tygodni mam zatkane uszy a laryngolog twierdzi, że jest ok), cały czas szukam przyczyny. Tak jak i wam mi również lekarze mówią, że torbiel szyszynki nie daje żadnych objawów oprócz bólu głowy.
Tydzień temu dowiedziałam się, że mam boreliozę. Miałam kilka lat temu kleszcza ale żyłam w błędnym przekonaniu, że w moich okolicach a pochodzę z Wrocławia nie ma zakażonych kleszczy. Okazało się, że to nieprawda. Żaden z lekarzy nie skierował mnie na badanie w tym kierunku, namówiła mnie koleżanka, której mama 2 lata temu chorowała na tą chorobę. Jeśli się źle czujecie zróbcie sobie badania na boleriozę. To strasznie wredna choroba i daje objawy takie jakie ma większość z Was.
Pozdrawiam
gość
05-11-2010, 21:55:37

witam.
wahania ciśnienia, które napisałaś , są bardzo zbliżone do moich. I też mam tak, że gdy mam uczucie skoku ciśnienia zawrotów głowy, moje ciśnienie jest w normie. Identycznie jak w twojej sytuacji.
ja byłam pod opieką peditrów, którzy no przyznajmy się szczerze zupełnie nie znają się na rzeczy, ale nadal zgodnie twierdzą , że nie powinnam mieć takich objawów, więc uznają mnie za histeryczkę. Najchętniej chyba zamknęli by mnie na oddziale zamkniętym, wysyłają mnie do psychiatry. kurde jak można tak bagatelizować sprawę, niczego dokładnie nie sprawdzą tylko wystawiają te swoje,, trafne diagnozy"...
mam 16 lat chciałabym normalnie żyć. Los mnie nie rozpieszcza. Dzisiaj dowiedziałam się, że mam jescze inną bardzo przyjemną chorobę , a mianowicie borelioze. Można się załamać..., ale nie wolno tracić nadziei. Czyli te moje dolegliwości mogą mieć zródło w tej właśnie paskudnej chorobie.
Sama wpadłam na pomysła ażeby zrobić sobie te testy, żaden lekarz , chociaż zawsze mówiłam w wywiadzie, że wiele razy ukąsił mnie kleszcz , to nikt nie zlecił mi badań w tym kierunku. Można się załamać...
nie dziwię ci się , że boisz się operacji. Zawsze jest ryzyko i jeśli nie jest ona konieczna , to oczywiscie lepiej nie podejmować takiego ryzyka.
Trzeba znaleźć jakiegoś dobrego specjaliste, kogoś kto się zna na rzeczy i odpowiednio pokieruje dalszym leczeniem.
Życzę wszystkiego dobrego;)
gość
05-11-2010, 22:00:50

niezły zbieg okoliczności...
JA RÓWNIEŻ APELUJĘ, ABY ZASTANOWIĆ SIĘ NAD ZROBIENIEM TESTÓW NA BORELIOZĘ!

żYCZĘ WSZYSTKIM WYTRWAŁOŚCI!;)

MAJKA16
gość
07-11-2010, 15:24:10

Witam, u mojego malucha teraz ma 2 i 6 msc wykryto w rezonansie torbielowatość szyszynki ulokowaną sagitalnie. Badanie robiłam mu 1,6 roku temu z zupełnie innego powodu- wirus cytomegalii. Badanie było robione w CZD i był to rezonans magnetyczny. Na początku powiedziano nam ze po 6 msc mamy zrobić badanie powtórne. Po wyjściu ze szpitala poszliśmy na konsultację do ordynatora neurochirurgii prof . Roszkowskiego który tylko się uśmiechną i powiedział ze to nie problem i zrobił mi wykład o torbielach i powiedział ze przy sekcji zwłok około 40% ludzi ma torbiel szyszynki.... Zapytałam się o powtórkę badania ale lekarz powiedział mi ze większym zagrozeniem dla mojego Bzyka jest znieczulenie do badania niż potrzeba jego powtórki. Chciał tylko nazwisko lekarza który kazał nam powtórzyć rezonans.... jest jego przełożonym.
Ponieważ należę do matek histeryczek i duzo juz z małym przeszliśmy zapytałam się naszych dwóch neurologów co o tym sądzą- powiedzieli zeby dać sobie spokój i zająć się innymi problemami małego. Ze to jest przypadkowe znalezisko.
Ponieważ sprawa nie daje mi spokoju zadzwoniłam do podobno jednego z najlepszym neurochirrurgów - lekarza z Katowic. Powiedział mi to samo - proszę dać sobie spokój. Zapytał tylko dlaczego mały miał robiony rezonans i czy są jakieś problemy z ewzrokiem- mamy astygmatyzm. Powiedział mi na koniec rozmowy ze gdyby jego dziecko miało taki problem nie robiłby badania- dodatkowy stres itd... Powiedział, że zaczynają robić regularne badania kontrolne u dzieci jak torbiel ma powyżej 1,5 cm.
No i oczywiście usłyszałam słynne zdanie ze nie ma ludzi idealnie zdrowych są ci którzy są dobrze przebadani i ci którzy nie....
Jak sądzicie co mam robić????? Idziemy 16 listopada na wizytę czy mam stanowczo poprosić o rezonans.
Aha - wszyscy twierdzą ze torbiel szyszynki mamy od urodzenia.....
Wiem coś o torbielach bo sama mam w nerce a wykryto ją jak miałam 16 lat ( czy li 13 lat temu przez przypadek).
Mały tylko wymiotuje ale mamy problemy gastrologiczne... a lekarze wszyscy zgodnie mówią zę torbiel nie może powodować wymiotów
Będę wdzięczna za radę - oszaleję niedługo przez te nerwy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: