Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-10-2010, 09:45:20

Witam Wszystkich! Kilka miesięcy temu wykryto u mnie "dobrze odgraniczona zmiane w obrebie szyszynki o wymiarach 5mmx7mm nie ulegajacej wzmocnieniu po podaiu kontrastu i prawdopodobnie odpowiadajacej torbieli szyszynki oraz po lewej stronie w sitowiu widoczne polipowate pogrubienie błony śluzowej" oraz pogrubienie mięśni gałek ocznych-okulistka stwierdziła że mam wytrzeszcz lewego oka ( i wysłała mnie do szpitala okulistycznego gdzie zlecili mi mri głowy i oczodłów no i tak to się zaczeło od opuchnietego oka :(
po obejrzeniu wynikow mri w szpitalu zalecili :
1.kontrole neurochirurga (on zalecił zrobienie najpierw markerów-bo to nie jest powiedziane że to na pewno zwykła torbiel...)
2.i sprawdzenie dokładnie tarczycy

aktualnie czekam na wyniki aTPO, TRAb, beta-hcg oraz AFP wizyty u specjalistów umówione
czy ktoś z was miał takie powiązania albo skąd wasi lekarze byli pewni że to akurat torbiel?
ogólnie nie miewam jakichś dolegliwości typu zawrotów głowy, czy strasznych bóli głowy (tylko przez 2-3 dni podczas miesiączki) czy nudności.Tylko jak się dowiedziałam że mam "coś" w głowie to coś mnie wręcz cisło po lewej stronie głowy i bez tabletek nie dało rady zasnąć-ale to pewno nerwy bo jak zaczełam mysleć pozytywnie to przeszło.
pozdrowienia dla wszystkich
gość
08-10-2010, 06:48:10

nikt się już tu nie wypowiada ? :(
Początkująca
08-10-2010, 13:59:39

Witaj.
Witamy w naszym gronie torbielkowcow.Widze,ze przebadalas sie juz z kazdej strony ,jak wiekszosc z nas zreszta.Myle,ze te markery nowotworowe sa zbedne,to dodatkowy stres dla CiebieA co do pewnosci,cy to torbiel czy guz to rezonans jest b.dokladnym badaniem i doswiadczony radiolog,czy neurochirurg dobrze wie jak wyglada torbiel.Guzy maja inna strukture,ulegaja wzmocnieniu po podaniu kontrastu i daja duzo gorsze objawy jak torbielki(Slowa doswiadczonego neurochirurga).Wiec glowa do gory,wszystko bedzie dobrze,a wyniki na pewno beda dobre.Pozdrawiam cieplutko.
Ela GG: 28151355
gość
10-10-2010, 16:01:37

Witam.
Ja tez mam torbiel szyszynki ok. 1 cm. Obserwuje ja od 2 lat. Mam wszystkie objawy o których piszecie, a raczej mialam.
U mnie tez zaczelo sie od zawrotow glowy. Czasem mialam wrazenie ze wiruje. Potem pojawil sie ucisk w głowie, pulsowanie, dziwne dziwięki w uszach - czasem drganie wzroku. I chocc badania wychodzą w miarę ok to mam wrazenie ze widze gorzej. Jestem ciagle zmeczona i nic mi sie nie chce. Kiedys bylam bardzo aktywna, duzo ćwiczylam, uwielbiam aerobic. Teraz sie boje cwiczyc.
Obecnie głowa boli mnie prawie codziennie. Wlaściwie sie do tego przezwyczaiłam. Mam tez hiperprolaktynemię.
Najbardziej martwi mnie podwyzszone cisnienie. Musze brac leki.
w zwiazku z tym mam pytanie: Czy ktos z Was mia problemy z cisnieniem?
Kiedyś zauwazylamze jedna osoba o tym wspomniała.
Prosze o odpowiedz......
Aga
Początkująca
11-10-2010, 08:24:25

To ja pisałam na poczatku tej strony (06.10)
Ellka115 no widzisz na opisie nie ma napisane że to na pewno torbiel i neurochirurg ogladajac płyte z MRI stwierdził że od tych markerów trzeba zacząć i dopiero w zależności od tego z tych markerów wyjdzie będa podjęte dalsze kroki: kontrola co jakis czas, może jakaś lekka chemia..
Ogólnie lekarze stwierdzili też że to jest wrodzone więc mam to już 24lata w sobie i nic mi się nie dzieje nadzwyczajnego...Jak miałam kilkanaście lat miałam okropne bóle głowy-wrecz migrenowe nic nie pomagalo..przez miesiąc badali mnie w szpitalu miałam m.in. TK i to badanie co się zaklada taka jakby siatke z przewodów na głowe no i wtedy nic nie wykryli, mialam przeokropne bole głowy i jakos na mri mnie nie wyslali..a teraz przypadkiem znaleźli to "coś" :(
Początkująca
13-10-2010, 08:43:44

mam już wyniki tych markerów,jest tu może ktoś kto się na tym zna i się wypowie?
beta-hcg <1 (norma 0-2,7)
AFP 0,75 (norma 0-5)
nie przekraczam żadnej normy, ale zera też nie mam :(
gość
13-10-2010, 19:37:44

Nie szkodzi, ze to nie 0, wynik jest w normie, więc jest prawidłowy.
gość
19-10-2010, 19:42:40

Czy ktoś wie czy można wykonać rezonans częściej niż 2 razy w roku?jeśli nie to dlaczego?
gość
20-10-2010, 20:40:52

ja tak mam i nie ma przeciwskazań ;) pozdrawiam Patrycja:)
gość
24-10-2010, 18:49:25

Witam wszystkim,
mam od 4 lat zdiagnozowana torbiel szyszynki, tak jak i Wy pierwotnie kazano mi ja obserowac i kontrolowac. Jedna z takich kontroli wykazala zwrost rozmiarow szyszyki do wielkosci 18x15x9 mm. Moj neurochirurg zaleca mi operacje, im szybkiej tym lepiej ... I tu pojawia sie pytanie : czy nie mozna "zalatwic" tego bez operacji ??? Ostatnio duzo slychac o Gamma Knife / Cyber nozu ?! Jesli nie to czy ktos moze wie gdzie mozna taka operacje przeprowadzic, do jakiego neurochirurga sie udac aby owa diagnoze skonsultowac ? Poradzcie co mam robic ? Czy sie zdecydowac ? Co robic i co dalej ????

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: