Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
24-10-2010, 19:26:41

Witam,
jakis czas juz mam zdiagnozowana torbiel szyszynki.

TK z 2006 rozmiar 15x12mm
MRI z 2006 rozmiar 18x16x8mm
MRI z 2007 rozmiar 10x5x7mm
MRI z 2010 rozmiar 18x15x9mm

czy to normalne ? badania z 2006 i 2010 byly robione na tym samym rezonansie.

Neurochirurg, ktory ogladal badania z 2007 i 2010 zalecil usuniecie torbieli.
Początkująca
25-10-2010, 07:28:28

Wioletto jestem pewna,ze torbiel nie urosl od 2006 roku.Kazde badanie powinno byc zrobione na tym samym sprzecie,a MRI z 2007 roku jest na pewno zle opisane.Tak wiec glowa do gory i nie mysl o operacji.Pozdrawiam.
Ela GG: 28151355
gość
26-10-2010, 13:02:23

Wioletto, czy masz jakieś objawy?
gość
26-10-2010, 13:02:33

Wioletto, czy masz jakieś objawy?
gość
26-10-2010, 16:31:07

właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że mam torbiel szyszynki . Owszem , z tego co wyczytałam z tego forum i z innych stron, torbiel jest niegroźny(ma około 4 mm, dokładnie nawet nie wiem, nie dostałam wyników do ręki, przekazał mi je lekarz,, w biegu")
Mam 16 lat i już zszargane nerwy. Lekarze Podejrzewają właśnie nerwicę i od zawsze wszystkie moje dolegliwości, czyli zawroty głowy, mdłości, długotrwałe bóle głowy, omdlenia , zasłabnięcia, były zwalane na nerwicę. Po informacji o torbieli, wcale nie twierdzę , że wcześniejsze moje dolegliwości(jak i teraźniejsze) są spowodowane właśnie torbielą.... Sama nie wiem co o tym myśleć...
nie chcę o tym myśleć, bo w sumie nie ma powodu, zeby się martwić. Lekarze tak mówią , Wy tak mówicie.
ale na pewno wiecie, że nie myśleć o tym jest naprawdę trudno...
ale się postaram, choć nie wykluczam, że trudno będzie zasnąć mi dzisiaj;)
pozdrawiam wszystkich
Majka16
gość
26-10-2010, 16:37:23

Z tego roztargnienia nawet się nie przywitałam...
Witam wszystkich serdecznie!
Początkująca
26-10-2010, 18:46:47

Objawy ? chyba standardowe - nie dozniesienia bole glowy, powalajace na cale dni do lozka, ostatnio nawet zauwazalylam, ze pojawily sie u mnie zachwiania rownowagi i czeste zawroty czy tez wirowania glowy oraz uczucie omdlenia, utraty rownowagi ... zwalam wszystko na zmieniajaca sie, niestabilna pogode ,,, wiem ,,, czasami jednak pomarzyc warto ;0)
Początkująca
26-10-2010, 18:56:51

nurtuje mnie ostatnio jedno pytanie : czy torbiel szyszynki mozna leczyc gamma knife lub Linnear Accelerator czy tylko operacja ? znacie moze na to pytanie odpowiedz ?
gość
27-10-2010, 09:49:08

Do Wioletty, ja niestety nie wiem, trzeba zapytać "u zródła", czyli tam gdzie mają te urzadzenia (Lublin, Gliwice, czeska Praga, takie info znalazłam w necie), albo neurochirurga, który sie tym zajmuje.
gość
27-10-2010, 20:01:12

Wioletto ja mam takie same objawy jak Ty. Zresztą wcześniej o nich pisałam. Zawroty, bóle, ucisk w okolicy nasady nosa, mdłości. Ale zaczelo sie od bardzo lekkego wirowania w głowie. Czasem miałam wrazenie ze to ja wiruje. Wtedy czyli ok. 15 lat temu (mam 35) nie wiedzialam ze mam torbiel.

Od 2 lat wszystko sie bardzo nasililo. Mam dziwne uderzenia do głowy, zatykanie ucha i bóle głowy. Okazało sie ze mam torbiel szyszynki. Jestem słaba, ciagle niewyspana.
Doszło podwyższone ciśnienie i problemy hormonalne.
Okazalo sie ze mam hiperprolaktynemie czynnościową.

Czytalam ze niektore osoby z takimi problemami, a w szczególności z mlekotokiem byly operowane. Wychodzi na to ze torbiel może uciskać na przysadkę mózgową.

Ja wszystkie inne badania mam bardzo dobre. To musi byc od tego.
Moj ginekolog powiedzial ze w glowie wszystko sie zaczyna, wszystko jest ze sobą powiązane.

Czuje sie okropnie,
Jutro umaiwm sie na konsultacje u neurochirurga

Pozdrawiam
abi

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: