Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (963)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-08-2010, 20:59:12

Witam, moja torbiel ma prawie 2 cm na 1 cm i lekko przesuwa szyszynkę oraz żyły mózgu. Robiłam już kilka rezonansów i nic się nie zmienia, torbiel nie rośnie.Mam jedynie bóle głowy. Reszta różnych "objawów" o których co niektórzy piszą to zazwyczaj przesada i nerwy. Z takimi torbielami nic się nie robi, jeżeli nie rosną i nie zagrażają strukturom mózgu.Obserwuje się tylko, robiąc co jakiś czas rezonans. Bóle głowy nie są wskazaniem do operacji, trzeba się z nimi pogodzić. Radzę nie myśleć o torbielku i żyć normalnie. Nie panikujcie! Jak widzicie mój okaz nie jest malutki a niektórzy mają jeszcze większe i żyją. Moja pewność w tej kwestii opiera się na opiniach dwóch bardzo dobrych neurochirurgów z Wrocławia oraz kilku neurologów a więc fachowców.Pozdrawiam.
gość
16-08-2010, 08:49:03

zgadzam się z Gosciem , ludzie mają większe i żyją. Ja mam ponad 3 cm i żyje normalnie funkcjonuje. Pisalam wczesniej na tym forum. Miałam już operacje i możliwe ze niebawem czeka mnie kolejna. Jeśli chodzi o ból głowy który nie jest wskazaniem do operacji to myśle że każdy przypadek jest inny i to nie jest tak że u każdego ból głowy jest przeciwskazaniem do operowania. U mnie właśnie silne bóle głowy doprowadziły do operacji. Pozdrawiam i popieram przedmówcę że nie ma czym się zamartwiać:)
Początkująca
16-08-2010, 22:04:23

to ciekawe piszecie, że się nie przejmujecie, a byliście u tylu lekarzy??? dlaczego? ja byłam u jednej Pani Doktor, która na moją prośbę odmówiła mi rezonansu i powiedziała, że takie badania robi sie co 3- 4 lata. Przeczytała wyniki nie spojrzała na płytkę i koniec nic więcej.
Jutro mam omówioną wizytę u okulisty, bo wzrok mi siada. Idę po nowe skierowanie do neurologa, bo lekarze wykluczyli wszystko inne żadnych objawów stresowych czy jakich kolwiek innych. Tylko tym razem idę prywatnie, bo te objawy co mam nie muszą być spowodowane torbielą
gość
31-08-2010, 15:48:35

Witam Was serdecznie. Postanowilam napisac, bo rowniez mam w glowie to cos o nazwie torbiel szyszynki. Zdiagnozowano go jakies 6 lat temu. Poczatkowo sie tym nie przejmowalam, ale ostatnio zaczelam z nim wiazac objawy, ktore u mnie wystepuja. Mam oczoplas i zawroty glowy. Lekarze u ktorych bylam mowia, ze torbiel nie jest powodem tych objawow. Postanowilam jednak zapytac Was czy ktos z Was mial taki objaw jak oczoplas?? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam goraco.
gość
02-09-2010, 20:50:41

Witam:)
Mam na imię Kinga, mam 20 lat, 2 miesiące temu dowiedziałam się, że mam torbiel szyszynki o sr, około 1 cm:) z tego co wiem-to niewiele. Trafiłam do lekarza, ponieważ pojawiły się dziwne objawy, od praktycznie 8 miesięcy śpie srednio 3 godziny na dobę, głowa boli mnie do tego stopnia, że nie jestem w stanie funkcjonować, tabletki nawet najmocniejsze na receptę nie pomagają, do tego mocno spadam z wagi, być może przez ciągłe nudności, w ciagu 2 tygodni schudłam 4 kg:( z oczami też zaczynają się dziać dziwne rzeczy- obraz zaczyna mi się zlewać i nie moge skupić wzroku na niczym dłużej niż przez kilka sekund. Podobnie oczy reaguja na silne światło-momentalnie zaczynają łzawić. Podejrzewam tez początki nerwicy lękowej. Pani neurolog twierdzi, że to nie torbiel jest tego przyczyną, postanowiłam skonsultować to u innego specjalisty. Dodam jeszcze że pozostałe wyniki badań są bez zarzutu-a dość sporo już ich zrobiłam... Zaczynam mieć też poważne problemy z pamięcią, głównie jesli chodzi o rzeczy, które robiłam przed chwila, albo dzień wcześniej. Oczywiście nie chodzi o jakieś poważne sprawy-tylko raczej szczegóły, ktore dawniej doskonale zapamiętywałam. Coraz bardziej się boję tego co się dowiem po nastepnej wizycie u lekarza. Najbardziej męczący dla mnie jest brak snu, już chyba tylko siłą woli utrzymuję się na nogach... Żadne tabletki nasenne nawet nie pomagają:( Nie wiem czy ktoś jeszcze z was miał takie objawy. Jeśli tak to prosze te osoby o kontakt mailowy
kingusia160@wp.pl
z góry dziękuję...
gość
16-09-2010, 18:31:35

Myślicie ze te torbiele moga peknac???? I co wtedy?????
Ja ten mam torbiel od dwoch lat o tym wiem....i nadal jakos sie tego boje!!!!!! Powinnam juz zrobic rezonans sprawdzajacy ale nie mam odwagi!!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH :o)
Początkująca
03-10-2010, 15:17:09

Witam. Jestem tu nowa. Nigdy nie sądziłam, że z moją głową może być coś nie tak, a jednak...
Wszystko zaczęło się ok. 2 miesięcy temu. Najpierw zaczęłam odczuwać w prawej nodze, koło kostki, kilkusekundowe fale ciepła, 30 może 50 razy dziennie. Było to dziwne, ale ponieważ nie bolało czekałam aż samo przejdzie.Dodatkowo bolała mnie w skroniach głowa i ogólnie czułam się dziwnie.
Mniej więcej po tygodniu takiego stanu, wyszłam z pracy i weszłam do sklepu gdzie poczułam, że kręci mi się w głowie. Szybko wybiegłam na dwór, usiadłam na ławce, posiedziałam ok 15 minut i ruszyłam dalej. Do tej pory nigdy nie kręciło mi się w głowie i nie sądziłam, że coś jeszcze może mi się przydażyć. Gdy przeszłam ok 15m, znowu zaczęło mi się kręcić w głowie, nagle zaczęłam się cała trzęść, trzęsły mi się nogi , ręce, głowa, czułam się jakbym miała za chwilę upaść i jakby miało mnie sparaliżować, chciałam gdzieś usiąść ale nie miałam gdzie. To było straszne. Weszłam do pierwszego sklepu, powiedziałam, że muszę usiąść bo jest mi słabo. Ostatecznie wylądowałam na pogotowiu, tam niewiele mnie zbadali,zrobili mi tylko EKG, zmierzyli ciśnienie, ostukali młotkiem, żeby sprawdzić reakcję, ponieważ wszysko było ok. dali mi kroplówkę na wzmocnienie i wysłali do domu.
Od tamtej pory cały czas czułam się dziwnie, zwłaszcza na ulicy i w sklepach , nie byłam pewna czy kręci mi się w głowie, czy mi się wydaje, że tak jest. Ten atak był tak silny, że przez ok 1 miesiąc idąc miałam wrażenie, że ciągnę za sobą prawą nogę. Coś było nie tak w kolanie, mogłam ją zginać, mogłam chodzić, ale ta noga była dziwna. Miesiąc siedziałam na zwolnieniu i wróciłam do pracy, niestety tylko na dwa dni, bo bałam się sama chodzić po ulicach, cały czas miałam wrażenie że sytuacja się powtórzy. Dwa tyg. temu zrobiłam rezonans głowy i okazało się, że mam torbiela w szyszynce o wymiarach 0,6 x 0,8 x 1,4cm. Prześwietliłam sobie też kręgosłup lędźwiowy, bo czasami mi dokuczał i okazało się, że mam guzki Schmorla na kręgosłupie (nie są groźne, są zwyrodnieniowe). Od tygodnia znowu chodzę do pracy i znowu codziennie przechodzę piekło. Idąc ulicą wydaje mi się, że kręci mi się w głowie, nie mogę wchodzić do dużych sklepów bo wtedy jest jeszcze gorzej. Nigdy nie byłam panikarą, nigdy specjalnie nie rozczulałam się nad sobą, idąc ulicą powtarzam sobie, że będzie dobrze, ale nie jest dobrze. Zdaję sobie sprawę, że moje odczucia mogą być na tle nerwowym, ale nie jestem tego pewna. Tak strasznie się boję. Ponieważ jednocześnie wykryłam i torbiela na szyszynce i guzki na kręgosłupie, niewiem które z nich było przyczyną mojego ataku, który zaprowadził mnie do szpitala. Jeśli ktoś z Was miał ww. objawy mając torbiela na szyszynce proszę niech się odezwie.
Początkująca
04-10-2010, 08:19:59

Witam.
Reniu ja mam od 5 lat takie objawy jak Ty,oczywiscie nerwy tez robia swoje,ale wiekszosc objawow to od torbiela niestety Ja sie pocieszalam,ze to nerwy,bo latwiej chyba wyleczyc nerwice...Mam lepsze i gorsze dni,chociaz tych gorszych niestety jest wiecej Juz kilka razy myslalam o operaji,ale poki co jakos sie trzymam.Tak jak juz kiedys pisalam,czuje sie czasami jak 30 letnia staruszka Pozdrawiam Wszystkich cieplutko

Ps.Moje nowe gg jakby ktos chcial popisac:28151355
Ela GG: 28151355
Początkująca
04-10-2010, 18:53:56

Dziękuję Ci Elu, że tak szybko odpisałaś.
Narazie jestem bardzo przestraszona tym co się ze mną dzieje i szukam pomocy i wsparcia. Elu pisząc, że masz takie objawy jak ja miałaś na myśli zawroty głowy, czy atak drgawek, który mnie dopadł na ulicy i fale ciepła w nodze...?
Niektórzy z Was pisali, że mają podejrzenie jaskry. U mnie jest tak samo, od lat lekarze mi mówią, że mam dziwne zmiany w oczach, jakby jaskrowe... Kilka miesięcy temu bardzo szczegółowo się przebadałam pod kątem jaskry i okulistka w jednym oku nie wyklucza zmian jaskrowych. Za rok mam powtórzyć badania żeby to wykluczyć lub potwierdzić.
Proszę wszystkich, którzy mają torbiela w szyszynce a tylko podczytują wątek o ujawnienie się. Razem będzie nam raźniej.

PS. Elu wysłałam Ci zaproszenie na GG
Początkująca
05-10-2010, 09:58:40

Witaj Reniu.Niestety nic na gg nie dostalam,napisz jeszcze raz.Wracajac do objawow...Nigdy nie mialam drgawek,ani problemow ze wzrokiem,ale zawroty glowy uciski w glowie,uczucie,ze zemdleje na ulicy w autobusie,markecie,ogolne oslabienie,ciagle pulsowanie w glowie,dretwienia glowy,a te fale ciepla w nodze(u mnie w lewej)to odczuwalam jakbym miala obca stope,taka miekka jak z gabki(juz tego nie mam).Oczywiscie gadka lekarzy,ze to nie od torbiela tylko nerwy,wiec od jakiegos czasu biore antydepresanty,ktore troszke pomogly,uspokoilam sie,ale na wszystko mi nie pomogly niestetyStaram sie z tym zyc i pocieszam sie,ze to nic groznegoPozdrawiam cieplutko i apel do "starych"forumowiczow-odezwijcie sie co u Was!!
Ps.Sorki za bledy,ale nie mam polskich znakow
Ela GG: 28151355

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: