Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-04-2010, 13:35:57

No to nieźle koleżanko droga....
Na pewno Twój post nas wszystkich nie podniósł na duchu. Teraz kiedy sie troche uspokoiłam i wmówiłam sobie, że te moje objawy to zwykła nerwica wszystko runeło..... Operacja to nieciekawa wizja... Ja mam torbiel o wymiarach 6 mm i mam takie jakby ściskające bóle głowy raz z jednej raz z drugiej strony głowy... A powiedz mi czy ten lekarz, który stwierdził że po wycięciu okazało się że to guz, to był to nowotwór złośliwy?????? Jest taka mozliwość???????????????????????
gość
02-04-2010, 21:08:26

Witam,
Nie zamierzalam nikogo tutaj przestraszyc ale chcialam byc z Wami po prostu szczera. Strach jest najwiekszym wrogiem czlowieka a oszukujac samego siebie chyba takze nie jest dobrze. Mozna sobie bardziej zaszkodzic niz poprawic. Moj lekarz ma wiele lat doswiadczenia w tym co robi a zajmuje sie glownie szyszynka i jej roznego rodzaju guzkami i torbielkami i dlatego mu ufam i wiem, ze jest ze mna szczery i chce dla mnie dobrze. Powiedzial mi, ze kilka razy w jego zyciu zdarzylo sie , ze pod postacia torbieli kryl sie guz. Na zdjeciu rezonansu nigdy nie widac na 100 % czy to jest tylko torbiel czy guzek a kazdy guzek , nawet ten niezlosliwy, moze kiedys przeksztalcic sie w zlosliwy. Poza tym sama torbiel jezeli jest wielkosci 1 cm lub wieksza i daje objawy powinna byc usunieta , poniewaz pacjent i tak zyje w ciaglym starchu czy torbiel sie nie powiekszy lub czy np. nie nastapi ucisk na newr wzrokowy . Ten neurochirurg powiedzial mi, ze decyzja nalezy do mnie ale on doradza usuniecie zmiany. Twoja torbielka jest mniejsza i nie daje az takich meczacych objawow wiec mysle, ze nie powinnas sie tak denerwowac. Piszesz o sciskajacych bolach glowy... Ja mam dokladnie takie same objawy, tylko , ze moje bole sa naprawde meczace i czasami mam takie uczucie jakbym trzymala glowe w imadle a ktos by to imadlo coraz mocniej dokrecal. Poza tym zabieg jest w moim wypadku konieczny, poniewaz gdy torbiel rosnie moze powodowac blokade dla przeplywu plynu rdzeniowo -mozgowego i wowczas nadmiar plynu gromadzi sie w mozgu zamiast swobodnie przeplywac. Ja mysle, ze zabieg nie niesie za soba az takeigo ryzyka jezeli znajdziesz bardzo dobrego specjaliste a doktora Koziarskiego naprawde polecam. Jest to w chwili obecnej najlepszy neurochirurg w Polsce specjalizujacy sie w operacjach tego typu . Ja naprawde nikogo nie chce straszyc tylko dziele sie swoimi doswiadczeniami . Nie chce zyc w ciaglej niepewnosci i strachu czy to sie zwiekszy, czy moj nerw wzrokowy zostanie uszkodzony lub czy nastapi blokada przeplywu plynu. Poza tym i tak nie moge obecnie cwiczyc, przemeczac sie , zginac glowy lub skrecac gwaltownie cialo. To wszystko moze spowodowac pogorszenie sie mojego stanu. Narazie nie mam zadnych klopotow z cisnienie krwi i jestem ogolnie zdrowa wiec chce to zrobic teraz zanim sie bardziej zestarzeje . Zycze wszystkim zdrowka i prosze nie stresjcie sie. Pozdrawiam wszystkich z torbielkami :)))
gość
02-04-2010, 21:15:39

Zapomnialam zyczyc wszystkim zdrowych i spokojnych Swiat Wielkanocnych oraz pozytywnego myslenia. Prosze spedzcie je w rodzinnym gronie przy dobrym jedzonku !!!
Wlascicielka torbielki z Las Vegas
gość
15-04-2010, 16:13:32

To chyba jestes jedyna osoba na tym forum, której lekarz powiedział, żebyś nie wykonywała gwałtownych ruchów itp... nie chce Cię straszyć, ale może ten lekarz w Twoim przypadku nie ma pewności czy to tylko torbiel? mnie powiedziano (i to nie jeden lekarz), że operację mózgu przeprowadza się gdy jest jakiekolwiek zagrożenie, natomiast torbiel nim nie jest... cieszę się, że moi lekarze ( a było ich trzech) powiedzieli inaczej... pozdrawiam! deggialka
Początkująca
18-04-2010, 16:53:19

Hej jestem tu nowa i niestety tez mam torbiel ma 11mm
zapalenie ogniskowe ale o co chodzi dokładnie to nie wiem. Neurolog powiedziała żeby się nie przejmować i ze będziemy się częściej widywać. Powiedziała mi również, że nie mogę dźwigać ani wykonywać gwałtownych ruchów.
Z tego co czytałam to bóle głowy wymioty i zawroty głowy, ból oczów to niby po tym jak się ktoś dowiedział ze ma torbiel ale ja te objawy miałam przed nie wiedziałam co mi jest wpierw myslalam ze jestem w ciąży bo i jeszcze okresu nie miałam.
A dopiero przypadkiem sie dowiedziałam ze to torbiel.
staram sie nie przejmować i zaakceptować mojego współlokatora ale myśli same przychodzą. Mam 3 letnią córeczke i boje sie
Początkująca
18-04-2010, 16:59:12

a bo pewnie nie maja na to kasy i dlatego przeprowadzaja operacje kiedy jest zagrozenie zycia.
Niestety mamy taki kraj a nie inny gdzie czlowiek jest nikim
gość
20-04-2010, 05:59:12

hmm... ja sie czuje idealnie :) fakt bolala mnie glowa, ale to bylo rok temu i jak sie okazalo z zupelnie innej przyczyny :) Ja mam wrażenie, że co lekarz i przypadek, to inna opinia. Najważniejsze, żeby podążac za wiekszościa opinii w danym przypadku :) W zyciu nie zdecydowalabym sie na operacje po opinii jednego lekarza, kiedy reszta mowi mi co innego :) ale to juz prywatna sprawa kazdego z nas... trzymajcie sie i przede wszystkim - nie dajcie sie zwariować! ja sie dalam rok temu - na szczescie sama sobie z tym poradzilam :) deggialka
gość
24-04-2010, 07:19:51

Hej deggialko
Ja pisałam z taką osobą na innym forum, która twierdzi, że jak taka torbiel nie rośnie to można się nie przejmować. Jednak jak rośnie to może się przeistoczyć w stan patologiczny (czyli raka:() To jest straszne i nie wiem co mam o tym myśleć.

Wiem, że Ty rozmawiałaś o tym z wieloma lekarzam,i więc pytam...
Czy którykolwiek wspomniał, że może się coś takiego wydarzyć? Czy po zwapnieniu powyżej 1 cm staje sie guzem??
A kiedy to może zwapnieć??
Widze, że jesteś pozytywnie nastawiona i dobrze poinformowana więc dlatego Ciebie pytam...
Mam już dosyć zadręczania się tą torbielą
Odpisz proszę..
gość
26-04-2010, 16:13:37

Tak, ja sama o to pytalam wszystkich lekarzy, poniewaz mam zrytą psychike na tym punkcie-moja mama zmarla na guza mozgu wlasnie. Otóż wszyscy lekarze mowia, ze torbiele nie przemieniaja sie w zadne guzy - jeden lekarz, jak zapytalam go czy nie umre przez to za kilka lat chociazbe, zaczal sie smiac i powiedzial: z cala pewnoscia kiedys i pania to dopadnie, ale nie z powodu torbieli :) jedna lekarke zapytalam, tez o to zwapnienie - bo przeczytalam o tym na jakiejs glupiej stronie - powiedziala, ze to taka postac, ale nie ma nic wspolnego z guzem. a poza tym mysle sobie, ze jak jest guz, to w opisie MR jest to nazwane guzem lub jakas zmiana patologiczna, a nie zwapniona torbiela :) Ja ogolnie mam pozytywne nastawienie, ale zbliza sie rok o momentu, kiedy sie dowiedzialam o tobrbieli i nie wiem czy nie powinnam zrobic rezonansu... tzn wiem, ze nie musze wg moich lekarzy, ale sama z siebie... moze kiedys zrobie :) powiedzieli mi tez, ze nie mam sie stresowac kilkoma milimetrami prz kolejnym wyniku - moze to byc blad pomiaru lub po prostu niewielki wzrost, ktory zupelnie o niczym nie swiadczy... pomysl - jak masz jagodny nowotwor, to lekarze lecza Cie prawda? bo moze sie przerobic w cos groznego... nas nie lecza, bo nic sie z tym nie dzieje :) mam nadzieje, ze dodalam Ci choc trioche otuchy :) ogolnie na to forum lepiej nie zagladac, bo moim zdaniem tu sie wszyscy nakrecaja... ja musialam przestac tu wchodzic, zeby sobie z tym poradzic :) ale w koncu weszlam znow :) pozdrawiam! deggialka
gość
26-04-2010, 18:36:46

No i trzymam się tego co napisałaś.
Ja byłam u trzech lekarzy i tez powiedzieli, że to nic groźnego.
Więc koniec tego dobrego...
Od dziś przestaje martwić się tą torbielą...
Dodałaś mi wiele otuchy.
Dziękuje i pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: