Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-06-2009, 20:51:00

Witam
I ja mam ten problem w 2005 roku wykryto u mnie torbirl pajeczynowki w dole skronowym po lewej stronie.Gdy wtedy byłam u lekarza powiedziano mi ze bede zyla z tym sto lat i jeden dzien dłuzej
Jednak od kilku tygodni mam w tym miejscu czasmi bóle glowy, nie wiem czy mam sie martwic czy jak
Prosze doradzcie mi cos ..........
gość
01-07-2009, 08:38:00

witaj jestem po operacji usunięcia torbieli pajęczynówki operacja była konieczna gdyż wymiary były już zbyt niebezpieczne i gadanie że można z tym żyć nawet sto lat jest niepoważne jeżeli masz objawy takie jak bóle głowy w tej części gdzie on się znajduje udaj się do lekarza i nie daj się spławić bo torbiel to nie jest taka błaha sprawa wiem coś o tym bo lekarz który mnie operował powiedział mi kilka słów na ten temat a niebezpieczne jest jego pęknięcie co może być brzemienne w skutkach pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
gość
01-07-2009, 09:58:00

Ja mam torbiel około 1cm byłem już u lekarza w Białymstoku i Gydgoszczy nie chcą mi tego operować mimo tego że wywołuje u mnie ataki EPI znajduje sie w okolicy czołowo skroniowo-potylicznej .
gość
02-07-2009, 10:57:00

Mam pytanie jeszcze czy zabieg jest ciezki?? I niebezpieczny??
I czy sa jakies powikłania?
Troszke sie boje gdyz wiadomo to jest głowa a nie noga czy cos innego....
gość
02-07-2009, 17:49:00

mam 16 lat,rok temu dowiedziałam się ,że mam dwa torbiele pajęczynówki,a dowiedziałam się tego przypadkowo kiedy dostałam ataku padaczkowego,od tamtego czasu wszystko się zaczęlo,dzisiaj stwierdzili mi epilepsje ,bo 2 tygodnie temu mialam 3 napad padaczkowy,dostałam depakine i trochę się boję tego wszystkiego...
gość
08-07-2009, 07:47:00

To zależy od wielkości torbieli.Oczywiscie rezonans magnetyczny wszystko wyjaśni.Jeśli napady są częste i bóle głowy to kontaktuj sie z neurochirurgiem i On podejmie decyzje.
Moim zdaniem leczymy skutki ( biorąc depakine czy przeciwbólowe leki) a nie przyczyne.
gość
10-07-2009, 11:58:00

no właśnie rezonans mam 17.07. i wtedy się zobaczy co z tymi torbielami.bóle głowy mam już mniejsze niż kiedyś...dawniej były one straszne,głowa mnie tak bolała,że aż dostawałam mdłości,wszystko mnie denerwowało,wgl byłam nie do życia.nie wiem czemu teraz one ustąpiły(nie żebym się nie cieszyła ,że są już mniejsze i że ustąpiły)może to przez tą depakine,wcześniej brałam tranxene,ale ten lek nic nie dawał ;x
gość
10-07-2009, 11:58:00

no właśnie rezonans mam 17.07. i wtedy się zobaczy co z tymi torbielami.bóle głowy mam już mniejsze niż kiedyś...dawniej były one straszne,głowa mnie tak bolała,że aż dostawałam mdłości,wszystko mnie denerwowało,wgl byłam nie do życia.nie wiem czemu teraz one ustąpiły(nie żebym się nie cieszyła ,że są już mniejsze i że ustąpiły)może to przez tą depakine,wcześniej brałam tranxene,ale ten lek nic nie dawał ;x
gość
24-07-2009, 21:18:00

Witam
Ja tez mam torbiel pajeczynowki 26x18x34 mm po lewej stronie oraz 2 6 mmi 4 mm w prawej str, ale mam 50 lat. Glowa peka mi w zawiasach cale zycie. Mam migreny, wiem wczesniej kiedy bedzie bol. W 1999 dostalam leki oparte na tryptanach : ASCOTOP, ZOMIG. Od 2 lat biore prawie codziennie. Ostatnio jedna Pani dr psychiatra przepisala mi
Furosemidum Polpharma 40 mg
Kalipoz (391 mg jonow potasu)
na bol glowy!!! Nie wiem czy to pomoze. Stwierdzila, ze po tylu latach brania lekow (Zomigu), to czasami biore go bo boje sie, ze bol nastapi . Czy wg niej jestem lekomanka ( tak bez powodu serwuje sobie lek) , czy ta Pani nie wie co to jest migrena ( wg mnie jest to migrena z aura, bo wczesniej wiem , ze bede miala bol, mam 'znak'w glowie o tym , ze nadchodzi migrena. ) Powiedzialam jej o tym , to dostalam jeszcze reprymende, ze nie wiem co to jest migrena. Dla niej aura skojarzyla sie z pogoda. Ja mam bole przy zmianie cisnienia, a cisnienie zminia sie z pogoda. A jest to najlepszy psychiatra w K....Rece mi opadaja. Wraz z bolami doszly problemy depresyjne, nerwicowe. Jedni mowia tak inni siak , tez nie wiem co robic. Nigdy nie chodzilam do lekarzy, bo tam trzeba miec nerwy i zdrowie. Czy znacie dobrego lekarza?

gość
01-08-2009, 17:08:00

25-07-2008 o 11:55, gość :

19-07-2008 o 21:49, gość :

08-07-2008 o 20:15, gość :
Witaj. Piszę do Ciebie , ponieważ domyślam się co w tej chwili przeżywasz. Sama niedawno stałam przed konieczności podjęcia takiej decyzji (torbiel pajęczynówki miałam ogromną 10x9x5 cm). Oczywiście prof przedstawił mi wszystkie ryzyka i zagrożenia, ale w porównaniu do konsekwencji jakie mogły wyniknąć z nieoperowania były niewspółmierne (na korzyść zabiegu). Jestem w tej chwili 2 tygodnie po operacji i wszystko jest ok. Byłam operowana w Bydgoszczy i tylko ten szpital polecam. Zabieg przeprowadzany był endposkopowo, tak więc ryzko było minimalizowane jak tylko możliwe, a w dodatku kwestia obciania i golenia skóry głowy była naprawdę minimalna (w tym szpitalu ku mojemy zdziwieniu lekarze również myśleli o takich sprawach i dbali o psychikę pacjenta - w szczególności jeśli chodzi o kobiety). Oczwyiście nie każdy przypadek jest taki sam, ale polecam z całego serca konsultacje u prof. Harata. Jeśli stwierdzi, że Twój przypadek nie jest operacyjny, to możesz spać spokojnie, a jeśli skieruje Cię na zabieg - jest to wiarygodne. Na włane oczy widziałam w klinice jakimi przypadkami się zajmują i jakimi fantastycznymi sepcjalistami są Ci lekarze. pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

Cześć! Jak długo utrzymywały się u Ciebie bóle głowy po operacji? I czy były one bardzo silne?

Bóle były przez kilka dni, teraz (ok miesiąc po operacji) również się zdrzają, ale może to trwać do ok 3-6 miesięcy. Oczywiście trzeba wszystko dokładnie obserwować, jakie są to rodzaje bólu, jaka jest częstotliwość itd. pozdrawiam

Cześć,

Proszę napisz jak się czujesz teraz po operacji, czy masz bóle, napady, czy torbiel się odnawia (rośnie) etc. Jeśli możesz, podaj telefon, chętnie porozmawiam. Z góry dziękuję
Mój mail: j-budek@o2.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: