Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-05-2015, 22:44:54

Mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze. Mnie w Łodzi chcieli otwierać głowę, ale trafiłam do prof który przekonał mnie do embolizacji. powiedział, że klasyczne klipsowanie w moim przypadku jest bardzo niebezpieczne on nie chciał się tego podjąć i wysłał mnie do Warszawy.
gość
13-05-2015, 01:51:34

witam wszystkich! dziś dowiedzieliśmy się że mama ma przerzut nowotwora z piersi do głowy.jest on mały i podobno maja zastosować tylko stereoradiochirurgie. bardzo sie martwię choroba zrobiła przerzut na na 17 miesięcy od drugiej operacji, która polegała na usunięciu piersi i węzłów chłonnych prawej ręki. Martwie się że mamie zostało mało czasu. lekarze nic nie mówią w kółko powtarzają mama ma duże szanse na wyzdrowienie. do szpitala sprowadził nas też silny ból głowy i wymioty. nie bagatelizujcie więc tych objawów nigdy. pomódlcie się też o moją mamę Grazynę.
gość
14-05-2015, 18:19:43

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
15-05-2015, 19:00:02

Witam.
1,5 roku temu przez przypadek wykryto u mnie tętniaka mózgu wielkości około 2mm zlokalizowanego w tętnicy szyjnej. Od tego czasu miałam 2 kontrolne rezonanse i narazie tętniak nie rośnie. Neurochirurg twierdzi, iż należy go obserwować - zajmą się nim dopiero jak zacznie rosnąć.
W związku z tym zastanawiam się czy mogę latać samolotem. Nie wiem w jakim stopniu i czy w ogóle zmiana ciśnienia w kabinie może wpłynąć na tętniaka. Teoretycznie mnóstwo ludzi ma tętniaki nie wiedząc o tym, latają samolotami i nic się nie dzieje...
Czy jest tutaj jakaś osoba z niepękniętym tętniakiem, która lata samolotem?
gość
16-05-2015, 12:14:17

Podczas lotu z obniżonym ciśnieniem powietrza teoretycznie zwiększa się ryzyko pęknięcia tętniaka. Z drugiej strony, tak jak pisałaś, wielu ludzi z tętniakami podróżuje samolotami bezpiecznie - nie wiedząc, że je mają. Sama jestem najlepszym tego przykładem, latałam bardzo dużo, ostatni raz na kilka tygodni przed SAH (oczywiście nie wiedziałam, że mam tętniaka, a teraz do badania kontrolnego lekarze zabronili mi latać). Tętniak nie tworzy się w momencie, a zatem zapewne nie raz leciałam mając go w głowie. Ja bym się nie zdecydowała, wiedząc, że mam tętniaka i że nie jest on zoperowany. Ale najlepiej zapytać o to swojego neurologa.
gość
20-05-2015, 09:29:08

witam.Mam jedno pytanie po jakim czasie po embolizacji tętniaka można zacząć uprawiać seks.
gość
21-05-2015, 19:39:22

Sorry że nie odpisywałam.Oba wykryte były jednocześnie przy angio.Co trzy lata robię kontrolne angio.
gość
25-05-2015, 09:32:41

Witajcie To Ja Mateusz;) jestem 4 lata po embolizacji tętniaka mózgu nie pękniętego ogolnie jest ok wiadomo po podróży w góry główka trochę boli i po wysiłku ale jest ok ;) miałem już 2 badania kontrolne jedno rok temu i jest dalej ok kolejne do rozważenia za 3 lata ,tez nie miałem wesoło po zabiegu dostałem niedokrwienia mózgu ale teraz wszystko w porzo widzę że niektórzy tu piszą o pogorszonym wzroku owszem ja tez tak mam a jak zmienia się pogoda to ło matko .Pozdrowienia i dużo zdrowia ;)
gość
26-05-2015, 16:43:13

Witajcie,ja idę do szpitala 10 czerwca,embolizację mam zaplanowaną na 11. Boję się coraz bardziej Agnieszka
gość
26-05-2015, 18:11:05

Unikajcie Lublina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: