Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4113)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
02-02-2009, 18:07:00

kochani 5.lutego mam wyznaczoną operację tętniaka mózgu bardzo się boję,prawdopodobnie będą go embolizować tętniak jest niepęknięty czy może ktoś mi napisać jak się czuł po takiej operacji,i jak długo dochodzi sie do zdrowia.Mam 2 synow i wychowuję ich sama.Boję się żeby szybko wrócic do domu [addsig]
gość
02-02-2009, 18:08:00

witam, otóż ostatnio się słyszy o tych tętniakach coraz częściej. ja mam 21 lat i mimo że nie mam zadnych objawów, mam leki ze moge go mieć, bylem nawet u irydologa który nic nie stwierdzil, powiedzial tylko ze mam male zwężenie tetnicy w placie czolowej. Co mam robić?? dac sobie spokój? dzięki za odpowiedź.
gość
02-02-2009, 19:03:00

moja mama miała peknietego tętniaka miesiac temu dzis po operacji w CSK MSWiA w Warszawie jest w dobrym stanie czyli sama sie porusza i sama sie obsluzy Chcialbym pozdrowic caly zespół lekarzy z w/w szpitala
Początkująca
02-02-2009, 19:25:00

moim zdaniem warto by było iść do neurologa i poprosić o skierowanie na dokładne badania np rezonans u mnie wykryto przez przypadek robiąc rezonans oczodołow .Neurolog po badaniu ciebie moze zdecydować czy da ci skierowanie na rezonans.[addsig]
gość
02-02-2009, 19:53:00

ale on nie da mi skierowania jak żadnych objawów nie mam.
Początkująca
02-02-2009, 20:29:00

Jeżeli nic cięnie boli to moze poprostu nie denerwuj sie i nic nie rób bo faktycznie nie da ci skierowania na badania jeżeli nic ci nie dolega pozdrawiam[addsig]
gość
02-02-2009, 20:45:00

dzieki, no faktycznie nic mi nie dolega, a myslę, że ten irydolog u którego bylem jest bardzo wiarygodny, u mojego kumpla, który był baaardzo chory i lekarze nie wiedzieli co się z nim jest, to dopiero pani irydolog wykryła u niego ropien na płucach i teraz jest zdrów jak ryba.
gość
02-02-2009, 20:49:00

aha i tak apropo objawów Ty je miałaś??
Początkująca
02-02-2009, 21:14:00

miałam dosyć częste bóle głowy i oczu nic więcej w sumie mi nie dolega i tak bardzo boje się operacji i nic o niej nie wiem ile dni będę w szpitalu i wogóle jak przebiega taka operacja czy pod narkozą chodzi o embolizace tętniaka bo prawdopodobnie taka metoda mają operować a tu nikt na forum nie chce mi nic napisać teraz ide spać moze jutro? coś ktoś napisze [addsig]
gość
03-02-2009, 16:00:00

ja jestem 7 lat po wylewie i powoli wracam do siebie,niestety jeszcze nie chodzę samodzielnie,ale jak widać nawet posługuje się komputerem.niestety nie badałem się wcześniej ,a tomografia jaką miałem
2 lata przed wylewem po wypadku niczego nie wykazała.Jednak wolę mówić jak pisać.Chętnym do rozmów ,proponuję skypa :marekkrol121

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
Czy waszym zdaniem może to być SM? Lekarz to podejrzewa...
Wszystko zaczęło się mniej więcej 1,5 roku temu. Najpierw zauważyłem, że po spacerach zaczynała mnie boleć głowa, czasem tak mocno, że miałem odruch wymiotny.W tym samym okresie pojawiło się bardzo silne zmęczenie, którego wcześniej nie miałem. Po przespanej nocy, wystarczy że rano wyjdę na zakupy, i wracam do domu zmęczony do tego stopnia, że muszę się położyć spać na około 2 godziny.Po pracy jest podobnie — pracuję na utrzymaniu ruchu maszyn, więc bywają dni, gdzie nie robię wiele fizycznie, a mimo to wracam i śpię kolejne 3 godziny, i dalej czuję zmęczenie. Później pojawiły się problemy z równowagą. Przez około 4 dni znosiło mnie w lewo, jak szedłem prosto, i czułem się przytłumiony, ogłuszony. Od tego czasu nie mam już takiego silnego znoszenia, ale do dziś mam: trudności z utrzymaniem równowagi po obrocie o 180°,Przy kucaniu (np. przy wiązaniu butów), gdy wstaje również mam problemy z równowagą zdarza się, że tracę równowagę nawet stojąc w miejscu. Najbardziej niepokojące są jednak okresowe epizody utraty wzroku w prawym oku, które pojawiły się później. Zdarzają się raz lub dwa razy w miesiącu i trwają około 5 minut. Zaczyna się od czarnych punktów w zewnętrznej części pola widzenia, które się rozlewają do wewnątrz, aż przestaję widzieć na to oko.Czasami widziałem tylko kontury np. mebli, reszta obrazu się zlewa. Czasem widzę też kreseczki, jakby promieniście rozchodzące się od środka do zewnątrz. Co ważne:Utracie wzroku nie towarzyszy ból głowy, ani zaraz przed, ani po.Czasem epizody pojawiają się po stresie, ale nie zawsze – zdarzały się też w stanie zupełnego spokoju.Dodatkowo: po wysiłku często odczuwam ból za prawym okiem – głęboko, jakby „od środka”.Często mnie też szczypie to prawe oko.Przy wysiadaniu z samochodu też mam problemy z utrzymaniem równowagi.Miałem wykonywane badania:Rezonans głowy z kontrastem - jedna zmiana niespecyficzna w płacie czołowym, która nie wzmacnia się po kontraście - EEG ok -Angio TK głowy ok -Badania u okulisty w tym OCT ok -Wzrokowe potencjały wywołane - lekarz napisał, że są wydłużone latencje fali P100 obu oczu. Dla OL 94 i 109 a dla OP 101 i 102. W internecie jak patrzyłem jednak gorzej wychodzą im te wyniki wzrokowych potencjałów. Bóle głowy nie pojawiają się przed ani po zaniewidzeniu, więc lekarz wykluczył migrenę oczną. Chciałbym wiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. Może też mieliście takie objawy albo ktoś z waszych bliskich? Muszę niestety czekać pół roku za kolejnym rezonansem...
gość
gość
Prośba o interpretacje wyniku Mri glowy
Opiszę w skrócie to co mnie niepokoi... W okolicy prawej zatoki esowatej zakontrastowalo się poszerzone naczynie zylne 18mm na 15mm łaczace sie kanałem szerokosci 2mm ze światłem zatoki na granicy z żyła szyjna wewnątrzna. Obraz moze wskazywac na tetniaka zylnego lub malformacje tetniczo zylna (AVM). Wskazana ocena naczyń w angio-MR w fazie żylnej i tętniczej...
Reklama: