Dodam, że badanie to rezonans magnetyczny
Gość 2019-11-25 17:35:26
15.11 miałam embolizację tętniaka ACoA. Dwukrotna próba wprowadzenia spiral embolizacyjnych nie powiodła się i w związku z tym wprowadzono stent system przerwania przepływu. Uzyskano wyłączenie kopuły tętniaka z krążenia. Czuję się bardzo dobrze. Za 6 miesięcy kontrolna angiografia naczyń mózgowych. Co mnie zastanawia ? Przed zabiegiem informowano mnie ,że w przypadku założenia stenta będę musiała przyjmować okresowo lub może na stałe leki rozrzedzające , a po zabiegu i przy wypisie ( napisane dużymi literami w karcie informacyjnej ) Nie wymaga kontynuacji zażywania leków Plavix ani Polokard.
I tu zwątpiłam. Czy ktoś jeszcze ma takie zalecenia?
Gość 2020-01-29 01:06:57
Witam . Jestem po embolizacji tetniaka mózgu (15.01.20) wykonanej w Katowicach Ligocie. Zabieg trwał 3.5 godziny w pełnej narkozie. Założono stent i 6 spiralek. Tętniak mózgu 5x3.5x4mm i szyi średnicy 2.5mm. Dwie doby w łóżku (pierwsza płasko, druga można było się obracać na boki. Do domu wyszłam po 5 dniach i jestem narazie na l 4. Acard do końca życia i Brilique przez 3 miesiące, po 6 miesiącach kontrolna angio. U mnie wykryto przypadkiem bo zemdlałam w pracy w 2017 roku ,ale że sie powiększał z roku na rok dlatego embolizacja. Powiedziano mi że tetniaki są dziedziczne(moja mama miała trzy ,ale dwa nieoperacyjne). Niestety nie doczekała operacji . Tętniak pękł 7 dni przed operacją. Dlatego ja się nie zastanawiałam nad embolizacją. Boli mnie trochę głowa ale podobno to normalne. Wiem że nie wolno mi dźwigać i schylać się gwaltownie czy jeszcze mam na coś uważać?
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.