Reklama:

Stwardnienie rozsiane (33)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-06-2008, 15:09:00

Wiesz, mnie też bolą oczy, gałki oczne jak patrze w gore, w dol, na boki, tak jakby miesnie oczu. Ale takze pod uciskiem.
Podaj mi swojego maila to jak bede miala jekies nowe wiesci to dam znac.
I nawzajem, gdybys mial jakies informacje dla mnie - to bede wdzieczna.
emila1967@wp.pl
pzdr.
gość
16-07-2008, 12:46:00

Cześć! Od jakiś dwóch miesięcy zaczęłam gorzej widzieć,a nadodatek że by było śmięszniej w prawym oku przestała mi reagować żrenica na światlo! Koleżanka z pracy zwróciła na to uwagę; bo ja oczywiście bym tego do dzisiaj nie zauważyła. Poszłam zarejestrować się do okulist wizyta 14.07, poszłam więc prywatnie diagnoza anizokomia - czytałam o tym w zasadzie tak się ma, jednak może wskazywać na inne choroby.Okulistka powiedziała mi, że z tym muszę udać się tylko do neurologa, bo trzeba wykluczyć wszystkie ewentualności.No co po miesiącu szukania dostałam się do pani neurolog; ta na mnie krzyczała, że ja muszę iść do szpitala, że muszę zrobić rezonans, a nie da mi skierowania bo muszę jak najszybciej Wyszlam skołowana, chciało mi się wyć.po kilku dniach zrobilam rezonans z wynikiem dla mnie całkiem apstrakcyjnym: "W istocie białej obu połkul mózgu, okolokomorowo widoczne są pojedyncze ogniska....."itp."obraz MR JEST TYPOWY DLA ZMIAN W PRZEBIEGU DEMIELINIZACYJNEGO. Odczytując wynik nigdy bym nie przepuszczała że za kilka dni uslyszę Stwardnienie Rozsiane.Choć pani doktór powiedziała, że mam objawy nie książkowe.
Zostałam skierowana do poradni SM, NA RAZIE CZEKAM NA WIZYTĘ BO JEST SPORA KOLEJKA.
Czytając tak różne stronki i fora o SM( szukam nadal czegoś co może jednak wykluczyć tą diagnozę) Stwierdzam,że fajnie że tu trafilam jest najkonkretniejsze i ważne wspierające( w jakimś forum wyczytałam totalną bzdurę, ze na to się umiera- dobrze że jeszcze mam trochę oleju w głowie i coś pamiętam z lekcji biologii o SM)jEŚLI możecie to piszcie jak w takiej poradni jest jak wyględają badania itp. Najbardziej mi chodzi o to jak w tym świecie poruszać się? Czy macie jakieś rehabilitacje itp....pozdrawiam Joanna
gość
16-07-2008, 17:26:00

nie mam zadnej rehabilitacji...mam zmiany w rezonansie...plyn mozgowo-rdzeniowy ok..itp..objawow klinicznych w zasadzie brak....lekarz w szpitalu w czasie badan powiedzial, ze opinia o SM jest grubo przesadzona...nie jest tak, ze zawsze dochodzi do uposledzenia narzadow, np. ruchu czy wzroku...w licznych przypadkach brak typowych objawow klinicznych i czlowiek funkcjonuje normalnie...a wtedy i leczenie nie potrzebne..
Rezonanas bez objawow klinicznych to podobno za malo...
gość
17-07-2008, 06:22:00

Dzięki za odzew !Czy dobrze rozumiem jesteś pod obserwacją? A w do szpitala wysłano Cię już w wyniku konsultacji z poradnią SM?CZY DŁUGO robiono jakieś badania szpitalne? Wścibska jestem, ale chciałabym jak najwięcej wiedzieć przynajmniej do wizyty u lekarza w tedy to jego będe gnębić pytaniami

Jeszcze jedno pytanko Czy próbujesz coś znaleść na własną ręke?
pozdrawiam
gość
17-07-2008, 15:54:00

Cześć Joasiu,
to jest nas troje
Czy oprócz problemów ze wzrokiem masz jeszcze jakies inne objawy? I co to jest anizokomia?
Ja podobnie jak kolega ktory wczesniej sie odezwalam tez nie mam rehabilitacji prowadzonej pod kątem ewentualnego SM. Może dlatego że nie mam jakby jednoznacznej diagnozy w tym kierunku postawionej tylko podejrzenia.
Natomiast korzystam z rehabilitacji cały czas ale z powodu choroby kręgosłupa.

Joasiu, skąd jesteś? Ciekawa jestem do której poradni SM czekasz na wizytę?

Myślę, że powinnaś posłuchać swojej neurolog i położyć sie na neurologię aby Cię przebadano. To jest niezalezne od wizyty w poradni SM. Ważne abyś trafiła na lekarza, który dobrze poprowadzi diagnostykę, bo ja trafiłam tak, że obecnie czekam na kolejny pobyt w szpitalu celem zrobienia diagnostyki, bo poprzednia (dwa miesiace temu) została zrobiona niekompletnie.

Muszę też przyznać, że teraz czekam na termin do szpitala i badania, które będa koordynowane przez pania doktor z poradni SM.
Pozdrawiam serdecznie
Emila
gość
18-07-2008, 07:42:00

Cześć Emila-) Przepraszam za literówkę w słowie anizokomia; prawidłowo powinna m napisać anizokoria, już tumaczę wg źródła wikipedia czyli wolnej encyklopedi którą znajdziesz w internecie j"est to objaw polegający na nierównomiernej szerokości źrenic będący wynikim zaburzenia źrenicznego po jednej ze stron" Na moje tumaczenie i obserwacje mojego oka to zn że kiedu świtlo pada na ciebie nierównomiernie to w jednym oku masz źrenicę malą a w drugim dużą Szkoda, że nie moge tego narysowac!
Jakie mam objawy oprócz tego nie mam pojęcia czy to jest związane z SM ale czasami bardzo słabo widzę, przechodzą mi mrówki po całym ciele i mam odruch babińskiego, to się dowiedziałam przez przypadek szukając informacji o SM po stronkach internetowych. Znalazłam dwie fajne stronki może znacie ale podam www.bssm.org.pl druga www.biegusy.zgora.pl. Uznałam, że fajne są te stronki, nie wprowadzają takiego zametu w głowie,ale coś można z nich wynieść! Polecam
Jeślichodzi o szpital to wiem nie powinnam sie bronić, tylko denerwuje mnie to, ze strace kilka dni w pracy( fakt osoby z którymi pracuje dużo mi pomagaja) No zobaczymy jak to bedzie jesli będe musiała iść to pójde
Ja jestm z Wrocławia; kolega z pracy mi polecil Creatora, bo tam jest ponoc najlepiej...Po za tym wczoraj szukajac specjalistów o Sm po internecie coś ich za wiele nie ma! Chciałam nawet na pierwszą wizyte iść prywatnie,że bym mogla trochę być już ukierunkowana, a tu nic.
Pewnie myslicie jakaś kretynka...ale jeśli mogę to nie chcę, że by te zmiany w mózgu miały mnie tylko chcę ja nimi żądzić Bo co to znaczy, że jakieś schorzenie bedzie mną manipulowało. Dla tego chcę i szukam jak najwięcej informacji o lekarzach nie tylko we Wrocku, o dietach itp. Nie chcę się dołować i martwić chcę wiedzieć, bo nie wiedza prowadzi do błędów i tak po mojemu do zmartwień.Za tem Ci co czytają i uczestniczą w tym forum glowa do góry!Dobra już kończę bo wychodzi z tego chyba masło maślane Joanna
gość
28-07-2008, 07:48:00

Nie ma 100% testu wykluczającego lub potwierdzającego Boreliozę .Lekarze kierują na test Elisa , który jest najtańszy a zarazem najgorszy - ma tylko 30% wyników zgodnych ze stanem faktycznym ( zarówno dodatnich jak i ujemnych ).Lepiej jest rzucić monetą .
Nawet wszystkie testy ujemne nie wykluczają Boreliozy . Więcej dowiecie się na stronie Stowarzyszenia Chorych Na Boreliozę . Warto tam zaglądnąć bo Boreliozę można pokonać , a SM nie .
Pozdrawiam .
gość
28-07-2008, 18:23:00

SM tez mozna pokonac...wiem cos o tym...czesto przebiega bezobjawowo...bardzo wazne jest pozytywne nastawuenie!!!!!!!!!!!!!!!!!
gość
31-07-2008, 13:29:00

Joasiu,
ja też jestemz Wrocławia.
Jeśli chodzi o rehabilitację to polecaja creatora i filię z konstancina.
Poradnia SM działa przy Creatorze.
Jestem juz po szpitalu , w ktorym spedzilam 5 dni.
Czekam na wyniki.
Pozdrawiam
Emila
gość
31-07-2008, 13:31:00

Hej Gościu,
a jak niby można pokonać SM?
Co do optymizmu - to masz racje pomaga ale nie usuwa choroby.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: