Reklama:

Stwardnienie rozsiane (33)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-06-2008, 13:35:00

Witam,
Wyszly mi w rezonansie jakies zmiany w mozgu, ktore moga miec przyczyne demienilizacyjna lub naczyniowa. Rezonans był powtórzony po 7 miesiacach. Obraz bez zmian - zmiany ktore wyszly wczesniej sa dokladnie takie same.
Badano mi plyn mozgowo-rdzeniowy. Wynik dobry - wyklucza SM. Dzisiaj miałam badanie VEP potencjałów wzrokowych - wynik nieprawidłowy.
Diagnoza - wyniki wskazuja na SM, ale ze wzfledu ma brak objawow klinicznych w badaniu neurologicznym nie wdraż sie leczenia na SM.
Co o tym myślicie? Proszę o jakiekolwioek informacje
Pozdrawiam
Emila
gość
05-06-2008, 17:27:00

jestem w takiej samej sytuacji...podobne wyniki...brak leczenia....
gość
05-06-2008, 19:51:00

Jak to tłumaczy Twoj lekarz? Dlaczego nie proponuje Ci żadnego leczenia? Jak dlugo trwała diagnostyka? Czy może jeszcze jestes w trakcie jakichś badań?
Dużo pytań
Pzdr. Emila
gość
05-06-2008, 20:17:00

musze za jakis czas powtorzyc rezonans...generalnie czuje sie dobrze...moze tylko szybciej sie męcze i dretwieją (cierpną) mi dlonie i lydki....zwlaszcza gdy jestem zmeczony...poza tym wszystko ok...pracuje i w zasadzie zadnych objawow klinicznych..
diagnostyka byla szybka...rezonans (zmiany), plyn mozgowo rdzeniowy (ok), VEP (srednie).....
Chodzi o to, ze SM to pojecie ogolne..nie zawsze przebiega tak jak "podają na forach internetowych"....moze w zasadzie przebiegac bezobjawowo....
po drugie w zasadzie nie ma typowego leczenia. Leczy sie objawy (rzuty..)..i stosuje interferon, ktory ponoc jakos pomaga...ale w zasadzie to niewiele wiadomo.....tyle tylko ze terapia droga....pare tys na miesiac,; NFZ refunduje 2 lata i to jeszcze w ramach jakis programow....
moze rzeczywiscie nalezy sie cieszyc ze jest OK.
Ty nie masz zadnych objawów?
To w zasadzie dlaczego robilas rezonans?
gość
06-06-2008, 07:06:00

Rezonans pierwszy zrobiono mi jesienia po utracie przytomnosci, przed ktora dokuczly mi bole glowy, zmeczenie, nadmierna potliwosc. Ja caly czas wiazalam z kregoslupem szyjnym (i ciagle jeszcze mimo wszystko mam nadzieje ze to nadal jest zwiazane "tylko". Pół roku wczesniej mialam operacje - usuniecie dwoch dyskow i wstawienie implantow.
Oprocz ww. dolegliwosci mialam i mam dretwienia rak, dloni, plecow, nog jakby od tylu od posladkow. Od jakichs trzech miesiecy bola mnie stopy , mam wrazenie jakby miesnie mi sie kurczyly. Jak pocwicze, porozciagam to jest lepiej.
Po 7 miesiacach zrobiono kontrolny mri glowy, wynik jak piosalam bez zmian. Plyn ok, potencjaly? no własnie w potencjalach mam napisane - wynik nieprawidlowy. I juz, cokolwiek to mialoby znaczyc. Z wynikami bylam u neurologa w szpitalu, w ktorym badania byly robione. Jego reakcje znasz. W przyszlym tygodniu ide do mojego neurologa. Wczoraj dzwonilam do PTSR, poradzono mi wizyte u neurologa specjalizujacego sie w SM. Musze poszukac. Leczenie interferonem ponoc jest wdrazane na zachodzie natychmiast po wykryciu zmian w mozgu, nawet jesli nie ma zadnych objawow klinicznych i jest stosowane caly czas. Ponoc mocno spowalnia lub nawet calkowicie zatrzymuje postep SM. Juz sama nie wiem.

Zastanawiam sie czy nieprawidlowy wynik VEP jest spowodowany lub moze byc spowodowany tylko SM czy tez jakies jeszcze inne przyczyny moga taki wynik dawac?
Pzdr. Emila

ps. jak masz na imie?
gość
06-06-2008, 08:08:00

Jest jeszcze cos takiego jak neuroborelioza....pare (parenascie) lat po ugryzieniu kleszcza...moze objawiac sie tym co piszesz i w obrazie mri pokazywac zmiany demielinizacyjne...
leczy sie antybiotykami...

gość
06-06-2008, 08:10:00

i jeszcze jedno z jakiego miasta jestes i w jakim szpitalu robilas badania?
gość
06-06-2008, 14:40:00

Boreliozę mi wykluczono, robiono badania plynu m.-r. takze pod tym kierunkiem. Jestem z wroclawia, czesc badan mialam robionych ambulatoryjnie czesc w szpitalu wojskowym. A Ty?
pzdr. Emila
gość
06-06-2008, 15:54:00

jestem z Poznania...badania w szpitalu klinicznym na przybyszewskiego..borelioza wlasciwie wykluczona, tez po badaniach plynu...
gość
07-06-2008, 20:52:00

często tez bolą mnie oczy...mam prośbę, daj znac, jesli dowiesz sie czegos od innych lekarzy - moze którys zastosuje jakies leczenie lub postawi pewną diagnozę...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: