Witam dawno do Was się nie odzywałam

Przypomnę - mój brat miał wypadek 16marca, od 17. kwietnia leży na oddziale opieki długoterminowej w Sokółce, 40 km od Białegostoku.
Codziennie ktoś u niego jest, żeby go dokarmić, umyć, poruszać. Jest strasznie chudy, same kości, wszystkie mięśnie mu zaniknęły. Wiecie, to jedzenie szpitalne 3 razy dziennie po dwie strzykawki to śmiech - porcja głodowa.
Niestety mimo naszych starań - smarowanie, ruszanie itd. na stopach porobiły mu się odleżyny, na dwóch palcach od opierania o drewnianą ramę łóżka i na bokach stópek od ich nacisku na materac. Nieładnie to wygląda. Zwłaszcza na palcu, bo zrobiła się dziura, na stopach jeszcze się nie otworzyły.
Stosujemy od kilku dni balsam Szostakowskiego. Zobaczymy, czy pomoże.
Do jedzenia dajemy mu zupę zrobioną z zupki dla dzieci + jakaś kasza do tego - sporo tego jest. Na wzmocnienie sok z noni. Witaminy. Jogurt naturalny. Nutridrinki, soki. Z tym jedzeniem ciężko zaszaleć, bo wszystko musi się przecisnąć przez sondę nosową.
Ruszamy mu ręce, nogi. Prawej ręki nie da się zgiąć w łokciu od dawna, do tego zgięla mu się jeszcze w nadgarstku. Lewa ręka za to jest ciągle zgięta w łokciu, da się ją rozginać niewiele ponad 90 stopni.
Nogi najbardziej mnie martwią, bo gdy się spinał, to nie można było ich ruszyć, a często tak było. Teraz nie można mu zgiąć kolan. Poza tym od wypadku miał czworogłowy lewej nogi non stop skurczony, więc wydaje mi sie, że teraz ten mięsień mu skamieniał czy cos w tym rodzaju. Nie dawała się zginać od wypadku.
Co jeszcze, lekarz jest niezły. Gdy zapytałam go pierwszy raz o te odleżyne na palcu, to powiedzial, że to nieważne i to nie jest rzecz pierwszorzędna..... Aha i że sama z siebie się zrobiła... a on po prostu zsuwał się z materaca do ramy i na nią naciskał..
Często jeszcze braciak ma tak, że jak przyjeżdżamy, to strasznie jest spocony, mokrutki jak szcurek, trzeba wszystko zmieniac... Od czego moze sie tak pocic? Przy tym tez ma taką złą minę.
Rusza troszkę tą zgięta lewą ręką, palcem wskazującym i kciukiem i całą. Czy to dobrze/?
Ale sie rozpisała, pewnie nikomu nie bedzie sie chcialo tego czytac. Macie jakies przepisy na kaloryczne dania do sondy? Pozdrawiam