Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-10-2014, 19:46:47

Jestem wlasnie na rehabilitacji u Normana z moja mama /nowotwór na oponach mózgowych, przerzuty na czaszkę, kręgosłup lipiec 2013, wrzesień obrzeg mozgu powikłanie po radioterapi/obdzwonilam pól polski z prośba o przyjęcie ponieważ wszystko co najgorsze juz za nami, ze stanu ,,laleczki,, zrobiła bardzo duże postępy i nadszedł moment profesjonalnej pomocy w ośrodku /w domu rehabilitowana 3 razy w tygodniu/. W wielu ośrodkach spotkałam sie z odmowa z rożnych względów ze: klimat nie służy pacjentom onkologicznym, wyniki za słabe, nie stabilna emocjonalnie.....mogłabym tak do rana. Przypadkiem trafiłam na NORMAN-a, nie wiedziałam juz co mam powiedzieć zeby nas chcieli, zdecydowałam prawda!!!! Wysłuchano mnie, zrozumiano i poproszono o wyniki i krótkie filmy lub zdjecia z początku choroby i czas terazniejszy!!! Światełko w tunelu dla nas, zostałyśmy przyjęte 28 września rozpoczęliśmy rehabilitację, po tygodniu moja mama zaczęła stawać na nogi, zaczęła jeść samodzielnie, odzywa sie, słowa co dziennie nowe pełniejsze, zaczęła sie uśmiechać!!!!! Kameralny, urokliwy z profesjonalna, serdeczna kadra ośrodek i wyśmienita kuchnia !!!! Takiego miejsca dla nas szukałam pól roku dziekuje tym którzy mi odmawiali!!!!!!!
podaje maila w razie pytań a.bylinaagadampol@wp.pl
Wtajemniczona
15-10-2014, 09:23:07

u nas tak samo.. nieustannie coś nowego, choć maleńka zmiana, byle nie popaś w rutynę.
w lipcu kupiłam do domu neuroformę. Chodzilismy tez na przyblokowa siłownie. Trochę się bałam o bark, ale już przymknęłam oko, bo inaczej mój K. zwariuje, bo ileż można w kółko to samo.
i ręka nam drgnęła nieco :)
wianami 2014-08-25 23:30:08
Romanek dobrze mówi, "umiesz liczyć licz na siebie"Ja bez przerwy szukam jak pomóc mężowi. Na forum ktoś podał fajną stronkę z ćwiczeniami. Dzisiaj pokazałam mężowi i od jutra zaczynamy. Motywuję go, żeby nie tracił żadnej chwili w dążeniu do uruchomienia ręki, a wyrywny w tym temacie nie jest. Robię namiary na załatwienie szpitala z rehabilitacją. Dzień bez myślenia na ten temat to dla mnie byłby dzień stracony. Miałam chwilę załamki bo nic nie jest idealne.......samo życie
gość
15-10-2014, 11:02:28

Proponuje na dręczące Was pytania napisać bezpośrednio do Ośrodka.Ośrodek Norman odpowiada na zadane pytania bardzo dokładnie i precyzyjnie. Wiem bo pytałam i bardzo szybko dostawałam na zadane pytania odpowiedź. Krążycie wkoło, a droga nie raz jest bardzo prosta.
"Nadzieja umiera ostatnia"
gość
18-10-2014, 20:28:31

Mam pytanie pytanie, brat jest po zawale móżdżku, obecnie znajduje się na oddziale neurologi. Na chwilę obecną ma założona rurkę tracheotomii oraz sondę do karmienia ponieważ nie możne przełykać , oraz musi być odsysany zbierający się płyn. Ostanio lekarz sierdził że brat już nie kwalifikuje się do pobytu w szpitalu tylko do rehabilitacji i zamiast żywienia przez sondę zastosują PEG. I tu problem, w tym samym szpitalu na oddziale rehabilitacji odmówili przyjęcia brata ponieważ wymaga całodziennej opieki. To samo w innych ośrodkach rehabilitacyjnych. Lekarka stwierdziła że w takim przypadku należy umieścić brata w ZOL-u. Ale gdziekolwiek się dowiadywałem to po pierwsze terminy przyjęcia cocnajmniej rok oczekiwania a po drugie brak rehabilitantów neurologopedów i neuropsychiatrów. Nie mamy mozliwości leczenia brata w domu, mama po śmieci taty mieszka sama i sama ma problemy. Pomocy.
gość
20-10-2014, 22:17:16

Problem. Duży problem. A lokalne Centrum Pomocy Rodzinie?. Może oni coś poradzą, pomogą?. Może nie wszędzie to nie działa?
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
25-10-2014, 11:48:14

Byłam z moja mamunia w okresie od 28.09-18.10, moja Mireczka jest po nowotworze na oponach mozgowych, obrzęku mozgu wywołanym radioterapia, słaby kontakt logiczny, niestabilna emocjonalnie, brak z jej strony pomocy przy opiece, /przebieraniu, myciu, jedzeniu/, wypowiadała pojedyncze słowa niezrozumiale/lękliwa,nieufna. Tak było przed turnusem, teraz duzo lepszy kontakt logiczny, uśmiechnięta, zadowolona, pieknie mowi i składa zdania, je samodzielnie, tabletki przyjmuje samodzielnie, bardzo pomaga przy przebieraniu, myciu, przesiadaniu z łóżka na wozek. Po 3 tygodniach pobytu w Koszalinie odważyłam sie zabrac moja Mireczke na wycieczkę 8 godz w samochodzie, dała rade, nasze życie zmieniło sie dzięki Panu Normanowi, który dał nam szanse przyjazdu /15 ośrodków nas odrzuciło/ oraz za storzenie miejsca i dobór niesamowicie profesjonalnego, serdecznego personelu. W cenie pobytu jest wliczona rehabilitacja 3,5 godz dziennie 6 dni w tygodniu/rehabilitanci rownież uczą jak mozna ćwiczyć w warunkach domowych/, logopeda/ p. Ania ciepła, cierpliwa -rownież uczy/, opieka lekarska dr Stucki, dr Osuch /serce dla pacjenta/ wyżywienie /duzo i bardzo smacznie/, zakwaterowanie/kameralnie, domowo, przyjemnie/, cena adekwatna do oferowanych uslug. Gorąco polecam, my wybieramy sie w styczniu 2015. Przepraszam za chaotyczność pisania, wdzięczność za nowe lepsze życie dla mnie i mojej Mireczki jest wielkie w razie pytań prosze pisać na maila a.bylinaagadampol@wp.pl
gość
21-11-2014, 12:46:51

Pozytywne opinie na temat ośrodka Norman w Koszalinie wyglądają wiarygodnie, ale całe życie jestem sceptyczką i w obawie o popełnienie błędu w wyborze ośrodka postanowiłam zadzwonić i wypytać się choćby o ten przypadek co pisze a.bylinaagadampol
Wszystko to jest prawdą! Okazuje się, że to jeden z najlepszych ośrodków w Polsce specjalizujący się w udarach pod względem skuteczności.
gość
21-11-2014, 13:16:28

Szkoda, że pobyt w ośrodku Norman w Koszalinie jest taki drogi. a rehabilitacja pacjenta po udarze lub wylewie trwa długo i 1 rehabilitacja nie wystarcza.....niestety
"Nadzieja umiera ostatnia"
gość
24-11-2014, 19:37:40

Treść zablokowana przez moderatora

gość
25-11-2014, 16:40:53

Trochę dziegciu w miodzie. Też potrzeba.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: