Reklama:

przepuklina kręgosłupa szyjnego (25)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
20-04-2007, 06:45:00

Witam.Mam39 lat i od 8 lat mam problemy z całym kręgosłupem[dyskopatia kręgosłupa lędżwiowego,szyjnego +przepuklina,oraz odcinka piersiowego.Niedlugo idę na operację przepukliny odcinka szyjnego i bardzo się boję.Wim,że bez operacji będzie tylko gorzej a teraz nie da się żyć z ciągłym bólem.Leki nie zdają rezultatu.Proszę o kontakt z kimś kto jest po takiej operacji i mógłby wymienić się doświadczeniem.Może rozwieje moje obawy[a operacje mam tuż tuż].Mam nadzieję że po operacji będę mogła w miarę normalnie funkcjonować.Nie miałam żadnego wypadku czy innego urazu mechanicznego.Boję się że czekają mnie dalsze operacje.
gość
08-01-2008, 20:22:00

Witam cię vio-lusia,powiedz mi czy miałaś tą operację bo mnie to chyba czeka ale tak się boję że aż sttrach.Pozdrawiam
gość
08-01-2008, 22:23:00

Witaj
Nie jestem vio-luisa ale jestem po operacji odcinka szyjnego. Co Cię niepokoi , co chcesz wiedzieć?
Operacja najczęściej przynosi dobre efekty ale dalszy przebieg w znacznej mierze zależy od samego pacjenta -rehabilitacja, przestrzeganie pewnych ograniczeń oraz od rodzaju stabilizacji jaki zastosowano.
Jeśli staniesz w obliczu decyzji ,głowa do góry . Jesli chcesz znać szczegóły ,pytaj.
Pozdrawiam
gość
24-01-2008, 17:46:00

Pyatnie czy cos grozi po operacji Kregosłupa bo ma silne bóle czasem tak bolize sie nie da wytzrymać czy jest jakiś lekazr lub Uzdrowieciel który mzoe pomóc mieszkam w wawie. prosze o Maila m.zuczek@gmail.com
gość
24-01-2008, 18:16:00

Gościu , pytający o ryzyko operacji , odpowiedziałam na priv.
Pozdrawiam
gość
09-11-2012, 21:28:43

Witam. najpierw napiszę o objawach ponieważ dotyczą lewej strony. Ból zaczyna się na wysokości ucha lewego (mam szumy w uchu lewym) po przez odcinek szyjny (często mam bóle żuchwy z lewej strony), ból pleców - ramienia i baru a kończąc na łokciu i palcach nie mogę utrzymać nawet widelca. Brałam przez 2 miesiące zastrzyki rozkurczowe i przeciw bólowe bo tabletki nie pomagały (oraz maści i różnego rodzaju specyfiki)chodzę na rehabilitację(to już 5), nawe sterydy (pod ścisłą kontrolą lekarza), nic nie pomaga - boli, i ..... opis MR ''Badanie kręgosłupa szyjnego wykazuje spłycenie fizjologiczne lordozy. Na poziomach C3/C4, C4/C5, C5/C6, obecne są widoczne zmiany zwyrodnieniowe w postaci brzeżnych powyciągań krawędzi trzonów kręgowych. Na poziomach C3/C4 i C5/C6, stwierdza się obecność wypuklin krążków międzykręgowych, które modelują worek oponowy. Na poziomie C4/C5 obecna jest pośrodkowo - prawoboczna wypuklina krążka międzykręgowego uciskająca na worek oponowy i prawy korzeń nerwowy. Krążki międzykręgowe na tych wysokościach wykazują degeneracyjne obniżenie wysokości. Reszta jest ok. wizytę u neurochirurga mam ustaloną na 07.02 2013. Dlaczego boli mnie lewa strona.. Pomocy!!!
Forumowicz
10-11-2012, 07:09:58

Wio-lusia jestem po operacji kręgosłupa uważam że strach nam zawsze towarzyszy bez względu ile takich zabiegów się przechodzi , to normalne .Skoro zostałaś zakwalifikowana przez neurochirurga na operacje to znaczy że jest ona niezbędna by uchronić Ciebie przed bólem i dalszą degeneracją danego poziomu . gdybać czy następne poziomy się posypią na to odpowiedzi nawet neurochirurg Ci nie da . Głównie zależy to od Ciebie jak będziesz się zachowywała po operacji ,czyli na myśli mam zakaz dźwigania nagłych nie przemyślanych ruchów wstrząsów i to przynajmniej przez ok 3-6 miesięcy przemyślana i dobra rehabilitacja i oczywiście pozytywne myślenie ma ogromny wpływ na leczenie . w razie pytań zapraszam na priv janusz-kur2@wp.pl
pozdrawiam
ks Janusz
gość
11-07-2014, 07:05:32

Witam w rezonansie wyszła mi duża przepuklina c4/c5 uciskająca na rdzeń. Neurochirurg że operacja ( wiadomo). Wiem że pewnie w końcu bez niej się nie obędzie, ale na razie moje dolegliwości są do zniesienia farmakologicznie... I tu mam pytanie co polecacie ( jakie leki na was najlepiej działały, bo na mnie ten dicloduo działa coraz słabiej, może jakieś zastrzyki też?).... Jaską poduszkę kupić, jakieś zabiegi może???? Założyłam sobie że póki wytrzymuje nie pcham się pod skalpel. Proszę podpowiedzcie jakie leki n was dobrze działały, jakie zabiegi jaka poduszka. Pozdrawiam Maja
gość
10-03-2016, 11:12:06

Ja uważam, że w terapii kręgosłupa równie istotną rolę co ruch, odgrywa jakościowy wypoczynek. Ważnym jego elementem jest miejsce, w którym śpimy - nie może to być składana sofa, wersalka czy inny wynalazek. Kiedy ma się problemy z kręgosłupem lub chce się ich uniknąć w przyszłości, należy wręcz sypiać na dobrej jakości materacu. W naszej pracowni testowaliśmy przeróżne materiały i najlepiej sprawdza się pianka wykorzystywana do produkcji materaców Viscotherapy Art Medic. Te właśnie materace i poduszki ortopedyczne polecamy naszym pacjentom -są one, jak wspomniałem - bardzo ważną częścią terapii kręgosłupa.
gość
20-10-2017, 20:54:28

Cześć, jestem facetem i mam 50 lat. 3 lata temu dowiedziałem się, że mam 2 przepukliny kręgosłupa szyjnego C3/C4 i C5/C6. Objawy jakie miałem to lekkie drętwienie rąk, coś jakby zawroty głowy, uczucie jakby ukłucia szpilkami w kończyny, etc. Ale najgorsze to złe samopoczucie związane z tymi zawrotami/oszołomieniem. Poszedłem z moim rezonansem do dwóch profesorów neurochirurgów. Obydwaj bez wahania powiedzieli, że powinienem mieć przeprowadzoną operację. Oczywiście bardzo się bałem i podjąłem decyzję o działaniach rehabilitacyjnych. Byłem u wielu rehabilitantów, - masowali, zadawali różne ćwiczenia, etc. Generalnie to bardzo mało pomogło.
Zacząłem też chodzić na basen i pływałem na plecach , tutaj już jakiś pozytywny wpływ poczułem .... ale to było tak, że 2-3 tygodnie - czułem się fatalnie i może 1-2 dni w miarę dobrze. Miałem myśli aby iść jednak na tą operację, przecież tyle osób ją przeszło i jest OK. Najgorsze, że czułem jakbym tracił siłę w nadgarskach/dłoniach o jakieś 10-20% i trochę w nogach. To już mnie naprawdę przestraszyło. Ale w międzyczasie trafiłem do rehabilitanta w Radomiu. Poza ćwiczeniami i masażem - co jak zwykle prawie nic nie pomogło - stwierdził on, że mam słabe mięśnie i żebym je wzmocnił na siłowni. Zacząłem tam chodzić i wybierałem przyrządy takie aby ćwiczenia nie wpływały negatywnie na sam kręgosłup szyjny. Chodziłem na siłkę regularnie - codziennie lub co 2 dni. I będę błogosławił tego rehabilitanta, który mi to doradził, gdyż wszystkie negatywne objawy minęły !!! :) Oczywiście są dni, kiedy gorzej się czuję - ale to jest 3-4 dni miesięcznie a nie 29 dni na miesiąc! Oczywiście nie ćwiczę "kulturystycznie" tylko rekreacyjnie - około 1 godziny na różnych przyrządach. Niestety są przyrządy (np. podnoszenie ciężarów do góry), po których czuję się gorzej i takich ćwiczeń oczywiście unikam.
Nikomu nie doradzam mojego sposobu. każde przepuklina pewnie jest inna i każdy organizm się różni. W każdym razie w chwili obecnej czuję się dobrze i na razie nie myślę o operacji. Ale nie wykluczam, ze w przyszłości będę do tego zmuszony. Ale też mam nadzieję, że już może będą nowocześniejsze techniki - jak jakaś endoskopia, etc, a nie wkładanie implanta w miejsce dysku. Pozdrawiam wszystkich - Piotr.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: