Reklama:

Proszę o zinterpretowanie wyniku MR (42)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-05-2010, 10:49:13

Witam,
bardzo bym prosiła o zinterpretowanie mojego wyniku TK, która robiona była 19.04.2010

Wynik:
Badanie TK wykonano techniką spiralną, bez wzmocnienia kontrastowego, warstwą grubości 2 mm.
W badaniu stwierdza się:
Na poziomie C5/C6 niewielką tylną wypuklinę tarczy m/kręgowej powodującą modelowanie worka opony tawrdej, bez cech stenozy kanału kręgowego,

Zaburzenie statyki kręgosłupa szyjnego ze zniesieniem fizjologicznej lordozy z tendencją do wytrwarzania się patalogicznej kifozy.

Mój adres: weronika.cd@wp.pl

Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc,
Pozdrawiam,
Weronika
gość
17-05-2010, 12:37:55

Witam Serdecznie!
Chciałabym prosić o zinterpretowanie moich wyników NMR KR L-S one są nastepujące:
Na wysokości L4/L5 widoczna jest centralno-obustronna wypuklina krążka międzykręgowego uciskająca na worek oponowy. Obniżenie wysokości tego krążka z niższym sygnałem w obrazach T2 zależnych odpowiada zmianom zwyrodnieniowym. Poza tym kręgi i krążki międzykręgowe bez zmian. Co to oznacza?
Będw wdzięczna za odpowiedź zostawiam mój adres e-mail justyna408@amorki.pl
Dziękuje.
gość
09-06-2010, 15:32:27

dzień dobry. bardzo bym prosiła o małą podpowiedź co chodzi o mój wynik bo nie wiem co o tym wszystkim sądzić. od kilku lat cierpie bardzo na zapalenie rwy kulszowej i moje wyniki są następujące. Symetryczne uwypuklenie krążka L4-5 typu bulging z wyraźnym uciskiem na worek oponowy i oba korzenie nerwowe L5. Nie wykazano objawów dyskopatii na poziomach L3-4 i L5-S1. z góry dziękuje za odpowiedź.
gość
30-06-2010, 14:13:58

Zniesienie fizjologicnej krzywizny odcinka szyjnego kręgosłupa z wytworzeniem kyphozy na poziomie C5/6.

Nieco zmniejszona rezerwa płynowa kanału kręgowego na wysokości C5/6

Na poziomie C4-5 asymetria otworów międzykręgowych- lewy nieco węższy
gość
30-06-2010, 15:47:18

Zniesienie fizjologicnej krzywizny odcinka szyjnego kręgosłupa z wytworzeniem kyphozy na poziomie C5/6.

proszę o interpretacje mojego wyniku
moje gg 22 58 50 10
gość
30-06-2010, 15:54:52

proszę o interpretacje mojego wyniku
moje gg 22 58 50 10
gość
05-07-2010, 16:25:48

dzień dobry. bardzo bym prosiła o małą podpowiedź co chodzi o mój wynik bo nie wiem co o tym wszystkim sądzić. od kilku lat cierpie bardzo na zapalenie rwy kulszowej i moje wyniki są następujące. Symetryczne uwypuklenie krążka L4-5 typu bulging z wyraźnym uciskiem na worek oponowy i oba korzenie nerwowe L5. Nie wykazano objawów dyskopatii na poziomach L3-4 i L5-S1. z góry dziękuje za odpowiedź. bardzo prosze o jakieś wskazówki bo bardzo cierpie i nie wiem co robić czy są jakieś naturalne sposoby ćwiczenia? Helena
gość
01-09-2011, 12:49:09

halina25 2009-06-14 10:30:00 Witam.Mamy oboje z mężem problemy z kręgosłupem.Mąż jest kierowcą zawodowym i ostatnio odczuwa bóle kręgosłupa.Jakie leczenie należałoby podjąć aby mniej odczuwac dolegliwości.Lekarze przepisują leki typu Niemisil oraz zabiegi rehabilitacyjne.

Wynik:Odprostowana lordoza odcinka lędźwiowego kręgosłupa.

Kkoliotyczne ustawienie z rotacją kręgów.

Kręgozmyk L5/S1

Skupiska gazu w rzucie krążka m/k L5/S1

Na poziomie L3/LL4 oraz L4/L5 widoczne jest symetryczne uwypuklenie zarysu krążka międzykręgowego typu "bulging disc" uciskające worek oponowy.

Na poziomie L5/S1 widoczna jest wypuklina(protruzja) krążka międzykręgowego uciskająca worek oponowy.

Zmiany przerostowe w stawach miedzywyrostkowych dodatkowo uciskaja sciane worka oponowego.

Osteofitoza przednich kr.trzon.

to jest wynik mojego męża.

Natomiast moj winik wygląda tak :

Na wys.C4-C5 kręgosłupa szyjnego widoczna jest tylna wypuklina krążka międzykręgowego sięgająca na głębokość 2 mm,z niewielkim uciskiem worka oponowego.

Na wys.C5-C6 widoczna jest tylna wypuklina głębokości 3 mm z uciskiem worka oponowego oraz osteofitoza tylno- bocznych krawędzi trzonów kręgowych,co powoduje zwężenie kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym do 8 mm(cechy stenozy) i zwężenie obu otworów międzykręgowych.

Dodatkowo w poziomie C4-C5 i C5-C6 widoczna jest zwyrodnieniowa osteofitoza przednich krawędzi trzonów kręgowych.

Zmiany def-zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych na wys.C7-Th1,z obecnością objawu próżniowego po prawej stronie.

Jak dotąd leczenie polegało na zażywaniu leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych i rehabilitacji typu: magnetronik,ultradźwięki,diadynamik,masaż.Tomograf mialam robiony w 2205 roku.

Mam coraz wieksze problemy w pracy ponieważ moja praca jest ciężka fizycznie.
Początkująca
12-03-2017, 16:56:21

przepraszam że tak wklejam ,muszę skorzystać z wizyty prywatnej u neurochirurga ,mam już ustalony termin ale boję się że cena za wizytę owali mnie na łopatki .Niestety sekretarka rejestrująca nie chciała mi powiedzieć .Mam pytanie , ile kosztuje taka wizyta w woj. śląskim ? .
gość
13-03-2017, 09:53:52

200 do 1000

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
Reklama: