Reklama:

Proszę o zinterpretowanie wyniku MR (42)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-05-2010, 10:49:13

Witam,
bardzo bym prosiła o zinterpretowanie mojego wyniku TK, która robiona była 19.04.2010

Wynik:
Badanie TK wykonano techniką spiralną, bez wzmocnienia kontrastowego, warstwą grubości 2 mm.
W badaniu stwierdza się:
Na poziomie C5/C6 niewielką tylną wypuklinę tarczy m/kręgowej powodującą modelowanie worka opony tawrdej, bez cech stenozy kanału kręgowego,

Zaburzenie statyki kręgosłupa szyjnego ze zniesieniem fizjologicznej lordozy z tendencją do wytrwarzania się patalogicznej kifozy.

Mój adres: weronika.cd@wp.pl

Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc,
Pozdrawiam,
Weronika
gość
17-05-2010, 12:37:55

Witam Serdecznie!
Chciałabym prosić o zinterpretowanie moich wyników NMR KR L-S one są nastepujące:
Na wysokości L4/L5 widoczna jest centralno-obustronna wypuklina krążka międzykręgowego uciskająca na worek oponowy. Obniżenie wysokości tego krążka z niższym sygnałem w obrazach T2 zależnych odpowiada zmianom zwyrodnieniowym. Poza tym kręgi i krążki międzykręgowe bez zmian. Co to oznacza?
Będw wdzięczna za odpowiedź zostawiam mój adres e-mail justyna408@amorki.pl
Dziękuje.
gość
09-06-2010, 15:32:27

dzień dobry. bardzo bym prosiła o małą podpowiedź co chodzi o mój wynik bo nie wiem co o tym wszystkim sądzić. od kilku lat cierpie bardzo na zapalenie rwy kulszowej i moje wyniki są następujące. Symetryczne uwypuklenie krążka L4-5 typu bulging z wyraźnym uciskiem na worek oponowy i oba korzenie nerwowe L5. Nie wykazano objawów dyskopatii na poziomach L3-4 i L5-S1. z góry dziękuje za odpowiedź.
gość
30-06-2010, 14:13:58

Zniesienie fizjologicnej krzywizny odcinka szyjnego kręgosłupa z wytworzeniem kyphozy na poziomie C5/6.

Nieco zmniejszona rezerwa płynowa kanału kręgowego na wysokości C5/6

Na poziomie C4-5 asymetria otworów międzykręgowych- lewy nieco węższy
gość
30-06-2010, 15:47:18

Zniesienie fizjologicnej krzywizny odcinka szyjnego kręgosłupa z wytworzeniem kyphozy na poziomie C5/6.

proszę o interpretacje mojego wyniku
moje gg 22 58 50 10
gość
30-06-2010, 15:54:52

proszę o interpretacje mojego wyniku
moje gg 22 58 50 10
gość
05-07-2010, 16:25:48

dzień dobry. bardzo bym prosiła o małą podpowiedź co chodzi o mój wynik bo nie wiem co o tym wszystkim sądzić. od kilku lat cierpie bardzo na zapalenie rwy kulszowej i moje wyniki są następujące. Symetryczne uwypuklenie krążka L4-5 typu bulging z wyraźnym uciskiem na worek oponowy i oba korzenie nerwowe L5. Nie wykazano objawów dyskopatii na poziomach L3-4 i L5-S1. z góry dziękuje za odpowiedź. bardzo prosze o jakieś wskazówki bo bardzo cierpie i nie wiem co robić czy są jakieś naturalne sposoby ćwiczenia? Helena
gość
01-09-2011, 12:49:09

halina25 2009-06-14 10:30:00 Witam.Mamy oboje z mężem problemy z kręgosłupem.Mąż jest kierowcą zawodowym i ostatnio odczuwa bóle kręgosłupa.Jakie leczenie należałoby podjąć aby mniej odczuwac dolegliwości.Lekarze przepisują leki typu Niemisil oraz zabiegi rehabilitacyjne.

Wynik:Odprostowana lordoza odcinka lędźwiowego kręgosłupa.

Kkoliotyczne ustawienie z rotacją kręgów.

Kręgozmyk L5/S1

Skupiska gazu w rzucie krążka m/k L5/S1

Na poziomie L3/LL4 oraz L4/L5 widoczne jest symetryczne uwypuklenie zarysu krążka międzykręgowego typu "bulging disc" uciskające worek oponowy.

Na poziomie L5/S1 widoczna jest wypuklina(protruzja) krążka międzykręgowego uciskająca worek oponowy.

Zmiany przerostowe w stawach miedzywyrostkowych dodatkowo uciskaja sciane worka oponowego.

Osteofitoza przednich kr.trzon.

to jest wynik mojego męża.

Natomiast moj winik wygląda tak :

Na wys.C4-C5 kręgosłupa szyjnego widoczna jest tylna wypuklina krążka międzykręgowego sięgająca na głębokość 2 mm,z niewielkim uciskiem worka oponowego.

Na wys.C5-C6 widoczna jest tylna wypuklina głębokości 3 mm z uciskiem worka oponowego oraz osteofitoza tylno- bocznych krawędzi trzonów kręgowych,co powoduje zwężenie kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym do 8 mm(cechy stenozy) i zwężenie obu otworów międzykręgowych.

Dodatkowo w poziomie C4-C5 i C5-C6 widoczna jest zwyrodnieniowa osteofitoza przednich krawędzi trzonów kręgowych.

Zmiany def-zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych na wys.C7-Th1,z obecnością objawu próżniowego po prawej stronie.

Jak dotąd leczenie polegało na zażywaniu leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych i rehabilitacji typu: magnetronik,ultradźwięki,diadynamik,masaż.Tomograf mialam robiony w 2205 roku.

Mam coraz wieksze problemy w pracy ponieważ moja praca jest ciężka fizycznie.
Początkująca
12-03-2017, 16:56:21

przepraszam że tak wklejam ,muszę skorzystać z wizyty prywatnej u neurochirurga ,mam już ustalony termin ale boję się że cena za wizytę owali mnie na łopatki .Niestety sekretarka rejestrująca nie chciała mi powiedzieć .Mam pytanie , ile kosztuje taka wizyta w woj. śląskim ? .
gość
13-03-2017, 09:53:52

200 do 1000

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: