Witam.Mamy oboje z mężem problemy z kręgosłupem.Mąż jest kierowcą zawodowym i ostatnio odczuwa bóle kręgosłupa.Jakie leczenie należałoby podjąć aby mniej odczuwac dolegliwości.Lekarze przepisują leki typu Niemisil oraz zabiegi rehabilitacyjne.
Wynik:Odprostowana lordoza odcinka lędźwiowego kręgosłupa.
Kkoliotyczne ustawienie z rotacją kręgów.
Kręgozmyk L5/S1
Skupiska gazu w rzucie krążka m/k L5/S1
Na poziomie L3/LL4 oraz L4/L5 widoczne jest symetryczne uwypuklenie zarysu krążka międzykręgowego typu "bulging disc" uciskające worek oponowy.
Na poziomie L5/S1 widoczna jest wypuklina(protruzja) krążka międzykręgowego uciskająca worek oponowy.
Zmiany przerostowe w stawach miedzywyrostkowych dodatkowo uciskaja sciane worka oponowego.
Osteofitoza przednich kr.trzon.
to jest wynik mojego męża.
Natomiast moj winik wygląda tak :
Na wys.C4-C5
kręgosłupa szyjnego widoczna jest tylna wypuklina krążka międzykręgowego sięgająca na głębokość 2 mm,z niewielkim uciskiem worka oponowego.
Na wys.C5-C6 widoczna jest tylna wypuklina głębokości 3 mm z uciskiem worka oponowego oraz osteofitoza tylno- bocznych krawędzi trzonów kręgowych,co powoduje zwężenie kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym do 8 mm(cechy
stenozy) i zwężenie obu otworów międzykręgowych.
Dodatkowo w poziomie C4-C5 i C5-C6 widoczna jest zwyrodnieniowa osteofitoza przednich krawędzi trzonów kręgowych.
Zmiany def-zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych na wys.C7-Th1,z obecnością objawu próżniowego po prawej stronie.
Jak dotąd leczenie polegało na zażywaniu leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych i
rehabilitacji typu: magnetronik,ultradźwięki,diadynamik,masaż.Tomograf mialam robiony w 2205 roku.
Mam coraz wieksze problemy w pracy ponieważ moja praca jest ciężka fizycznie.