Reklama:

Powikłania po zapaleniu opon mózgowych (27)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-07-2017, 08:44:14

hejka tez chorowalam ma zapalenie opon mozgowych i mozdzku spalam trzy tyg ale wyszlam z tego mam teraz dziecko juz ma 17 lat drugi raz zostalam kierownikiem 10 lat temu zdalam prawko i nauczylam sie jezyka obcego a lekarze nie dawali mi szans
gość
03-08-2017, 14:03:01

W styczniu 2017 mialam wylew krwi do mozgu,zrobiono mi punkcje a przy okazji zarazono mnie bakteriami ,ktore wywolaly bakteryjne zapalenie opon mozgowych.5 tyg.mialam podwojne widzenie,paraliz prawej czesci twarzy,niedoslyszalam,i przy chodzeniu uciekala mi lewa noga.Teraz juz po prawie 6 miesiacach wszystko mi przeszlo i jest prawie jak przed.Jedynie co mi pozostalo to ,ze skora na glowie jest jakby martwa .
Tak wiec mialam szczescie.
gość
19-10-2017, 15:08:04

ja mialam zapalenia opon mozgowy rdzeniowych wirusowych 9miesiecy zycia dziecka, stracilam sluch obu jestem gluchota dluga rehabilitacja mialam w szkole dla nieslyszacych caly czas bylam w szkole z internatem...teraz mam 33 lata mam awod, pracuje mam mezatka i dwoje dzieci kiedys nie bylo leki a tera ja nie wiem bo nie biore bo sa w normie tylko sluch akceptowac jesli lekcewazy moze doprowadzi slepota sluch i kaleki
gość
25-03-2018, 20:12:33

Moim zdaniem o zapaleniu opon mózgowych powinno się mówić głośno... Zawsze coś tam się słyszało o tym ale nie wiedziałam dokładnie jakie są objawy przyczyny itp.. Im szybciej samemu rozpozna się objawy tym bardziej prawdopodobne jest że nie będzie żadnych powikłań. Trafiłam do szpitala bardzo szybko, dlatego też wyszłam z tego cało.. ale tylko dzięki przytomności rodziców, którzy zawieźli mnie szybko na pogotowie. Najgorsze oczywiście były pierwsze dni i ten okropny ból głowy, ale to się zapomina. Nigdy nie zapomnę punkcji, która za drugim razem była powtarzana 5 razy ponieważ w szpitalu (!!!) i po kroplówkach byłam odwodniona, dlatego pijcie dużo wody, nawet jak głowa boli, pijcie.
gość
17-05-2020, 19:58:30

Milem zapalenie mózgu w 2003 roku obecnie mam 33 lata wywołane ukąszenia kleszcza po 2 tyg zostało zdiagnozowanie gdyż lekarz rodzinny wypisywal ferwex "smiech"trafilem do szpitala skrajnie wyczerpany schudłam 12kg w 2 tyg .leczenie trwało prawie 3 Tyg pamiętam tylko ostatni tydzień gdy dochodziła do siebie lekarze mówili że stan jest bardzo zły. Na szczęście wyszłam z tego lecz powikłania jakie mam to brak koncentracji zaniku pamięci i ostatnio gole głowy.po chorobie naduzywalem alkohol co było bardzo dużym błędem teraz już nie pije.moja rada jest taka po takiej chorobie trzeba uprawiać dużo sportu zero alkoholu i papierosów!!!trzeba wierzyć że choroba da się pokonać i dążyć do tego
gość
14-02-2021, 12:33:04

Gość 2013-10-29 22:11:21
I Ja również przeszłam zapalenie opon mózgowych :( niestety... Było to 23 lata temu kiedy miałam 7 lat... nie wiem czy było to wirusowe czy bakteryjne... Pamiętam tą chorobę, pobyt w szpitalu ale nie o to chodzi. Mama mówiła mi, że w trakcie choroby nie potrafiłam odpowiadać na proste zadane pytania np. ile jest 2+2? gdzie mieszkam? ile mam lat? w sumie jakoś specjalnych problemów z nauką nie miałam po tej chorobie ale bardzo się zmieniłam emocjonalnie. często płakałam bez powodu, byłam strasznie znerwicowana, szybko się denerwowałam, łatwo było mnie wyprowadzić z równowagi. Mam to do dnia dzisiejszego jetem po prostu FURIATKĄ... odbija się to na mojej rodzinie :( Proszę o opinie czy ktoś po przebyciu również tej choroby ma problem podobny do mojego? Będę wdzięczna za każdą opinie bo naprawdę sobie nie radzę :(
Dokładnie mam takie skutki całe życie . Dziś mam 32 lata. Choruje od 32 . Biorę leki na wychwytywanie serotoniny do końca życia najpewniej .
gość
20-02-2021, 12:14:54

W dzieciństwie przechodziłem tą chorobę i po przeszło 30 latach mam co kilka lat nawroty typu stany depresyjne, migreny, problemy z koncentracją, niedowład lewej kończyny i wieczne zaburzenia snu, oczywiście też światłowstręt. Medycyna idzie do przodu, ale 30 lat temu nie mieli pojęcia jakie będą skutki długotrwałe. Niestety mam wrażenie, że z wiekiem stany migrenowe i niedowład się tylko nasila. Jestem na 90% pewien że jedyną logiczną przyczyną tego była ta choroba, bo co innego niby?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: