Reklama:

interpretacja wyniku EEG (40)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-09-2015, 05:31:42

Witam.. Mam ogromną prośbę o wyjaśnienie wyników z EEG.. Wizyte mam dopiero w styczniu a nie wiem co oznaczają moje wyniki :
Orzeczenie:
Zapis ze zmianami uogolnionymi nieznacznego stopnia z przewagą zmian w okolicach czolowych oraz poronną czynnoscia napadowa. Ze wzgledu na bardzo liczne artefakty konieczne badanie kontrolne.
Z góry dziękuje za pomoc :)
gość
31-01-2016, 10:51:51

Czy moze mi ktos pomoc odczytac wynik eeg u mojego dziecka?
Czynnosc podstawowa w postaci nieco dysrytmicznej mieszaniny rozsianych fal theta ze zredukowanymi falami alfa (5-30 Hz ok. 50uV.) w czasie aktywacji (hw i fs) zaznacza sie umiarkowane nasilenie indeksu opisanych fal ( 6-7 Hz ok 60uV), w tylnych i srodkowych obszarach obustronnie .Nie stwierdzono cech ewidentnej napadowosci ani lateralizacji. R.z nieprawidlowa
Orzeczenie
Zapis z umiarkowanym nasileniem fal theta w tylnychi srodkowych obszarach mozguobustronnie.
Prosze o pomoc
gość
02-02-2016, 14:23:41

Czy ktos moze pomoc odczyta wynik eeg, dziewczyna 20 lat.
Czynnosc podstawowa EEG zdominowana czynnoscia fal alfa o czestotliwosci 10 Hz i amplitudzie do 30 mV. Na tym tle w prawych odprowadzeniach czołowo-skroniowych wystepuja fale ostre o ampl do 40 mV. Rz zaznaczona
Hv spowodowała powstanie wyładowań fal ostrych zespolow fali ostrej z wolna w prawych odprowadzeniach czolowo-skroniowych z tendencja do uogolniania sie
Fs bez wplywu na zapis
Orzeczenie:
zapis nieprawidlowy w wyniku wystepowania fal ostrych w prawych odprowadzeniach czolowo-skroniowych. Hv powoduje powstanie czynnosci napadowej w prawych odprowadzeniach czolowo-skroniowych z uogolnianiem sie wyładowań. Fs bez wplywu na zapis
gość
24-02-2016, 18:43:20

Asymetryczny ze zmianami odpfowadeniach głebokich po lewej stronie
gość
02-09-2016, 16:35:54

Czynność podstawowa o prawidłowej organizacji przestrzennej, w odprowadzeniach
ciemieniowo - potylicznych składa sie z fal alfa 8,3-9,3 Hz o amplitudzie do 35 uV
i z serii niskonapięciowego rytmu beta.
R.Z. obecna.
Hiperwentylacja I Fotostymulacja nie aktywują krzywej EEG.
Proszę o interpretacje wyniku eeg
gość
16-11-2016, 10:42:53

Witam proszę o wytłumaczenie wyniku EEG (chodzi o dziecko 8 lat) Dość liczne artefakty ruchowe i mięśniowe.Czynność podstawowa złożona z fal alfa 9-10Hz o amplitudzie do 65uV.W okolicy czołowej czynność beta.RZ obecna.FS bez wpływu na zapis.W HV w okolicy tylnoskroniowej prawej kilka razy wystąpiły nienapadowe serie fal theta 4-5 Hz o amlitudzie do 135 uV
gość
05-01-2017, 11:14:49

Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie wyniku EEG-dziecka 8 letniego:
czynność podstawowa w okolicach ciemieniowo-skroniowych i potylicznych złożona jest z fal alfa 8-9Hz ampl.do 70uV, z nakładającą się niskonapięciową czynnością szybką ok.20Hz, dominującą w przodogłowiu.
Reakcja zatrzymania-zaznaczona.
Okresowo w przednich okolicach rejestrowane są grupy i serie fal theta 7-8Hz i z falami ostrymi o ampl. do 100uV.Ich ilość narasta w HW,dodatkowo HW aktywuje uogólnione zmizny napadowe złożone z fal theta 4-5Hz oraz poronnych zespołów iglica fala wolna-3Hz.
FS nie zmienia zapisu.
Z góry dziękuję
gość
17-05-2017, 17:27:18

Witam . odebrałam badanie które opisuje tak;zapis zarejestrowani w stanie czuwania/z okresowymi artefaktami ruchowymi jak i z mięśni obu skroni/czynność podstawowa EEG o prawidłowej organizacji przestrzennej w odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych złożona z rytmu alfa 10-10,5 Hz i amplitudzie do 60uV oraz serii niskonapięciowe go rytmu beta.R-Zobecna symetryczna.Na tym tle w obu okolicach skroniowych że zmienna przewagą stron występują pojedynczo jak i w grupach po kilka monomorficzne fale theta 6 i 7 Hz o podwyższonym woltażu.
Fajnie jak i Hv nie aktywują krzywej EEG.
Zapis w granicach normy....
Ale bardzo się źle czuje jak bym miała zaraz odlecieć i znowu mieć atak😥😥
gość
09-06-2017, 17:48:16

Proszę o interpretację wyniku.W zapisie rejestruje się czynność podstawową w postaci czynności fal alfa 10-12 Hz do 50uV wraz z seriami niskonapieciowej czynności szybkiej beta.Na tle opisanej czynności podstawowej,w odprowadzeniach głębokich,w okolicy skroniowej obustronnie z przewagą po stronie lewej występują napadowe wyladowania grup polimorficznych fal theta-alfa 5-7-10 do 70-100uV,o zaostrzonym rysunku,trwajace około 0,5-1 s.Opisane napadowe wyładowania rejesrowane są w zapisie spoczynkowym i aktywowanym /Hv i FS/Reakcja zatrzymania obecna.W zapisie widoczne są okresy obniżonego poziomu czuwania /senności/ które nie wpływają aktywizująco na zapis eeg.
gość
13-06-2017, 10:38:00

prosze o interpretacje wyniku bo jestem zielona
W zapisie czynnosci podstawowej wystepuja fale alfa 8hz o amp do 40vw okolicach cmienieowo-potylicznych z narzutem czynnosci szybkiej Rz obecna Na tym tle sa fale theta 5-hz i fale ostre o amp do 120v w okolicach skroniowo-ciemieniowopotylicznych synchroniczne w grupach z cechami uogolnienia W HW wystepuja ww fale w sposob b uogolnony napadowy Fs bez zmian w zapisie zapis nieprawidlowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: